ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γαβρόγλου: Με οικονομικά κριτήρια οι μετεγγραφές των φοιτητών από αρχές Μαρτίου!

Με οικονομικά κριτήρια θα γίνονται οι μετεγγραφές των φοιτητών, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου. Ο υπουργός δήλωσε μάλιστα ότι ο νόμος αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιανουάριο και να εφαρμοστεί στις αρχές Μαρτίου,με σκοπό φυσικά καμία οικογένεια να μην συντηρεί ένα επιπλέον σπίτι πέρα απ’το δικό της. Όσο για τα Πανεπιστήμια που προβάλλουν εντάσεις […]

Neopolis Team

15 Ιανουαρίου, 2018

Με οικονομικά κριτήρια θα γίνονται οι μετεγγραφές των φοιτητών, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου. Ο υπουργός δήλωσε μάλιστα ότι ο νόμος αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιανουάριο και να εφαρμοστεί στις αρχές Μαρτίου,με σκοπό φυσικά καμία οικογένεια να μην συντηρεί ένα επιπλέον σπίτι πέρα απ’το δικό της. Όσο για τα Πανεπιστήμια που προβάλλουν εντάσεις για αυτή την απόφαση, «δεν έχουν παρά να το δεχτούν», ήταν η απάντηση του Γαβρόγλου.

Ο υπουργός Παιδείας το βράδυ της Παρασκευής, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις σε εκπομπή της ΕΡΤ.

Πιο συγκεκριμένα:

Στην ερώτηση: «’Εχετε υποσχεθεί ότι τα αδέλφια θα σπουδάζουν στην ίδια πόλη, κάνοντας τη χρήση του δικαιώματος της μετεγγραφής. Για να μην συντηρεί μία οικογένεια, όπως είπατε χαρακτηριστικά, πολλά σπίτια. Τώρα θα υπάρξουνε εδώ οικονομικά κριτήρια και από πότε θα ισχύσει;»

Ο κ. Γαβρόγλου απάντησε:  

«Αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια και θα ισχύσει από το εξάμηνο που μας έρχεται δηλαδή αρχές Μαρτίου. Η σχετική ρύθμιση θα έχει ψηφιστεί μέχρι 20-22 Ιανουαρίου. Συνήθως τα μαθήματα αρχίζουν τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, ανάλογα με το Πανεπιστήμιο. Έχει σημασία ότι εμείς θα το ψηφίσουμε -γιατί πρέπει να είναι νόμος, δεν μπορεί να είναι Υπουργική Απόφαση- και καμία οικογένεια η οποία έχει οικονομικά προβλήματα δεν θα συντηρεί πάνω από ένα σπίτι εκτός από το δικό της όσα παιδιά κι αν έχει. Οποιαδήποτε οικογένεια τετραμελής έχει κάτω από 40.000 εισόδημα, τα αδέρφια θα είναι στην ίδια πόλη και θα φροντίσουμε να είναι σε πόλεις που υπάρχουν οι ειδικότητες. Και όταν το εισόδημα των οικογενειών είναι ακόμη χαμηλότερο και εκεί που ζουν οι οικογένειες υπάρχουν τα αντίστοιχα τμήματα, τα αδέρφια θα μπορούν να έρχονται στις οικογένειές τους».

Ο κ. Γαβρόγλου τόνινε επίσης για τα Πανεπιστήμια που είναι ενάντια σε αυτή την απόφαση, πως δεν μπορούν παρά να το δεχτούν. Συγκεκριμένα:

«Δεν είναι ένα θέμα επιβολής. Είναι ένα κοινωνικό μέτρο. Δεν μπορούν στη χώρα μας να μην μπορούν να σπουδάσουν παιδιά λόγω οικονομικής κατάστασης. Και όταν παίρνουν περισσότερους φοιτητές, παίρνουν και περισσότερα χρήματα, επιχορηγούνται παραπάνω. Αν και φέτος για πρώτη φορά αυξάνουμε την επιχορήγηση των Πανεπιστημίων κατά 50%. Έχει να γίνει πάρα πολλά χρόνια αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της φοιτήτριας που απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, εκφράζοντας την μεγάλη αδικία που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι για μετεγγραφή αλλά κυρίως οι γονείς των φοιτητών αυτών όντας αναγκασμένοι να συντηρήσουν δύο και τρία σπίτια.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι παραλίες της Αττικής που κρίθηκαν ακατάλληλες για μπάνιο, τις σημειώνουμε!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Οι ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση που πρέπει να έχεις υπόψιν για το μηχανογραφικό!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Χαμούλη έχουν προκαλέσει Ιστορία και Φυσική εξαιτίας της δυσκολίας τους!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πότε ανοίγουν τα μηχανογραφικά – Ο κωδικός που απαιτείται για την υποβολή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024 | Οι προτεινόμενες απαντήσεις στην Οικονομία Προσανατολισμού

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET