ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Μαθηματικό Πάτρας: Διαμαρτυρία φοιτητών έξω από το γραφείο του προέδρου για την εξεταστική!

Άλλη μία ήρεμη εξεταστική #not.

Neopolis Team

15 Ιουνίου, 2021

Η εξεταστική πλέον, πέρα από ψυχοφθόρα διαδικασία λόγω του διαβάσματος και του άγχους για επιτυχία, αποτελεί και μια περίοδο «διαμαχών» μεταξύ αρμόδιων και φοιτητών. Ο νέος τρόπος διεξαγωγής (εξ αποστάσεως) που μπήκε στη ζωή μας έχει φέρει τα πάνω κάτω, με άλλους να απαιτούν την εφαρμογή του από τη στιγμή που το εξάμηνο έγινε διαδικτυακά και πολλοί φοιτητές επέστρεψαν στα πατρικά τους, και άλλους να απαιτούν την επιστροφή στα αμφιθέατρα για μια κανονική εξέταση.

Στους τελευταίους ανήκει και ο Φοιτητικός Σύλλογος του Μαθηματικού Πάτρας, ο οποίος εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, όπου φαίνεται πως… τα έχει μαζεμένα στον πρόεδρο του τμήματος, τονίζοντας ότι λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να υπολογίζονται οι φοιτητές. Ο σύλλογος μάλιστα, αποφάσισε να περάσει ευθέως το μήνυμά του στον ίδιο, αναρτώντας έξω από το γραφείο του Δελτίο Τύπου και προσωπικά μηνύματα.

«Μετά από αυτή την κατάσταση που ερχόμαστε αντιμέτωποι όλο αυτό το διάστημα, με το Τμήμα να αρνείται να μας ακούσει και αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς, φέρνοντάς μας σε χειρότερη θέση, θεωρήσαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε», αναφέρουν οι φοιτητές. Έτσι, προχώρησαν σε ακτιβισμό έξω από το γραφείο του προέδρου, απαιτώντας ορισμένες δράσεις από μεριάς του.

Αναλυτικότερα, το Δελτίο Τύπου Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού Πάτρας 31/5/21 αναφέρει:

Το τμήμα του Μαθηματικού συνεδρίασε σήμερα 31/5/21. Ο Φοιτητικός Σύλλογος πραγματοποίησε κινητοποίηση. Για άλλη μια φορά βρήκαμε τις πόρτες κλειστές. Το τμήμα πήρε όλα τα μέτρα για να μην ακουστούν τα αιτήματα των φοιτητών. Αυτά έρχονται σε συνέχεια του αποκλεισμού των εκλεγμένων εκπροσώπων των φοιτητών στο τμήμα. Ο Φοιτητικός Σύλλογος απέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα με τις δυναμικές παρεμβάσεις του ότι μπορεί να κατακτήσει πράγματα όπως το να παγώσει η συζήτηση για περαιτέρω υποβάθμιση του προγράμματος σπουδών, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, να κατακτήσει την παιδαγωγική επάρκεια. Αυτόν τον αγώνα μάλλον φοβήθηκε το τμήμα και τα μέλη του εξαφανίστηκαν από το πανεπιστήμιο.

Εδώ και ένα χρόνο οι σχολές μας είναι κλειστές και δεν παρθεί κανένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα τους, ούτε από την κυβέρνηση αλλά ούτε και από τις διοικήσεις του πανεπιστημίου.

Την ίδια στιγμή που όλα ανοίγουν, επιλέγουν να μην παίρνουν μέτρα προστασίας και να κρατούν τα πανεπιστήμια κλειστά. Βολεύει την κυβέρνηση και τις διοικήσεις αυτή η κατάσταση η οποία αποτελεί σοβαρό πλήγμα στις σπουδές μας μετατρέποντας το πανεπιστήμιο σε ένα τηλε-εξεταστικό κέντρο με τους όρους εξέτασης να είναι πολλές φορές άδικοι και ψυχοφθόροι για τους φοιτητές.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για δυνατότητα δια ζώσης εξεταστικής με ευθύνη των τμημάτων είναι απλά μια ευχή χωρίς την κατάλληλη χρηματοδότηση για να μπορέσει να γίνει αυτό. Την ίδια ώρα όμως ούτε οι διοικήσεις παίρνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Στήνουν επιτροπές που σχεδιάζουν και εισηγούνται αντιδραστικές αλλαγές (πχ συγχωνεύσεις, αλλαγές στα προγράμματα σπουδών) ενώ δεν έχουν σχεδιάσει το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, δεν έχουν εξετάσει τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Το τμήμα συνεχώς μας λέει ότι θέλει να γίνει δια ζώσης η εξεταστική αλλά δεν συζητάει καν προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, κυβέρνηση και υπουργείο παίρνουν ένα σωρό μέτρα που υποβαθμίζουν το περιεχόμενο και τους όρους των σπουδών μας για να κάνουν το πανεπιστήμιο πιο ανταγωνιστικό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα ενώ παράλληλα τσακίζουν τα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα, δυσχεραίνουν την πρόσβαση μας στο επάγγελμα.

Το τμήμα ξέρει όλο αυτό το διάστημα να συντάσσεται με την παραπάνω κατεύθυνση. Για παράδειγμα συζητάει αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών που υποβαθμίζουν κι άλλο την ολοκληρωμένη εποπτεία του επιστημονικού μας αντικειμένου. Μέσα από αυτές τις αλλαγές θέλει να προωθήσει δεξιότητες που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η αγορά. Επίσης, το τμήμα όχι μόνο δεν καταδίκασε το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, αλλά με το που έγινε νόμος, ψήφισε Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, εφαρμόζοντας πτυχή του.

Από την άλλη στα αιτήματα των φοιτητών το τμήμα γυρνάει την πλάτη. Για παράδειγμα στην προηγούμενη εξεταστική κατήργησε τη διπλή για τους επί πτυχίω φοιτητές, μας αφήνει κάθε φορά στον αέρα ανακοινώνοντας τελευταία στιγμή το πρόγραμμα και τους τρόπους εξέτασης κάτι το οποίο δυσκολεύει εμάς τους φοιτητές στην προετοιμασία μας.

Άρα φαίνεται το συμπέρασμα ότι το τμήμα συντάσσεται με την πολιτική των κυβερνήσεων που υποβαθμίζει τις σπουδές μας ενώ όσον αφορά τις ανάγκες των φοιτητών μας γυρνάει την πλάτη.

Καλούμε το τμήμα να γυρίσει την πλάτη σε αυτή την πολιτική και να συνταχθεί με τις ανάγκες μας.

Απαιτούμε:

  • Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών μας. Να προσληφθούν καθηγητές, να αναβαθμιστούν οι υποδομές.
  • Να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη.
  • Να σταματήσει κάθε αντιδραστική συζήτηση για αλλαγές στο περιεχόμενο των σπουδών μας. Διεκδικούμε να αναβαθμιστεί ώστε το πτυχίο μας να περιέχει όλη την απαραίτητη γνώση για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Το πτυχίο μας να είναι η μόνη προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά πάνω στο αντικείμενο μας με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα.
  • Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξεταστική. Ισότιμη πρόσβαση για όλους.
  • Να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα ώστε τον Σεπτέμβρη να γίνει δια ζώσης εξέταση και να ανακοινωθεί έγκαιρα.
  • Το τμήμα να αποφασίσει για δια ζώσης διπλή εξεταστική και να μεριμνήσει να μην αποκλειστούν φοιτητές που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
  • Να ανακοινωθούν άμεσα το πρόγραμμα της εξεταστικής και οι τρόποι εξέτασης.
  • Να ανακοινωθεί άμεσα η σημερινή απόφαση της συνεδρίασης του τμήματος.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

«Διαμόρφωσε το μέλλον σου»: Το Athens Science Festival επιστρέφει να εμπνεύσει μαθητές και φοιτητές!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού πέθανε η 20χρονη φοιτήτρια Εμπορικού Ναυτικού!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητικό σπίτι: Αυξάνεται η συγκατοίκηση – Η πόλη που κρατάει ακόμη χαμηλά ενοίκια!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιωάννινα: 20χρονη φοιτήτρια διαγνώστηκε με αμυγδαλίτιδα και πέθανε στο νοσοκομείο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET