fbpx

8 μαθήματα που μας χάρισε το «Πολικό Εξπρές» και έγινε η αγαπημένη μας χριστουγεννιάτικη ιστορία!


Ευχαριστούμε Netflix που κάθε χρόνο τέτοια εποχή μας δίνεις ένα σωρό χριστουγεννιάτικες ταινίες, αλλά τα old time classic έργα που μας μεγάλωσαν, δεν τα φτάνεις!

«Μόνος στο Σπίτι», «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», «Πολικό Εξπρές» είναι μοναδικά στο είδους τους και όσα Christmas Chronicles και να βγουν (τα οποία είναι πολύ τίμια και θα παρακολουθούμε κάθε χρόνο από εδώ και πέρα) την αγάπη μας για τα πρώτα δεν την ξεπερνούν.

Προσωπικό αγαπημένο, το Πολικό Εξπρές, με το οποίο συνέβη το εξής παράδοξο προτού το λατρέψω: Από το τρέιλερ και κάποια αποσπάσματα έβγαζε λίγη παραπάνω μελαγχολία για τα δεδομένα των Χριστουγέννων και πίστευα ότι περισσότερο θα με «έριχνε» παρά θα μου χάριζε το κρίστμας σπίριτ, οπότε και για καιρό το απέφευγα. Ωστόσο, ήρθε η χρονιά που του έδωσα μια ευκαιρία και από τότε έχει γίνει χριστουγεννιάτικη παράδοση.

Καμία σημασία δεν έχει ότι πρόκειται για animated ταινία, τη βλέπεις άνετα μέχρι τα 80! Είναι από εκείνες που όχι μόνο σε βάζουν στο κλίμα των ημερών, αλλά σου δίνουν μαθήματα για τον υπόλοιπο χρόνο (και τη ζωή ολόκληρη).

Και από αυτά, ξεχωρίσαμε τα παρακάτω:

#1 Είναι απόλυτα λογικό να έχεις αμφιβολίες

Τίποτα δεν μπορούμε να έχουμε ως δεδομένο, ιδιαίτερα εκείνα τα πράγματα που δε βλέπουμε κι απλώς καλούμαστε να πιστέψουμε. Είναι η φύση μας τέτοια να αμφιβάλουμε και να αναζητάμε απαντήσεις και όταν το κάνουμε, δε σημαίνει πως είμαστε «κακά» παιδιά. Ο πρωταγωνιστής αμφέβαλε και το ταξίδι του προς την ανακάλυψη της αλήθειας τον αντάμειψε από πολλές απόψεις. Σε αντίθεση με τη μικρή του αδερφή που απλώς πίστευε τυφλά. Κι αυτό, μέχρι ενός σημείου…

#2 Η αλήθεια ωστόσο, συχνά βρίσκεται πιο πέρα από το οπτικό μας πεδίο

Δύσκολα θα πιστέψουμε ξανά στον Άι Βασίλη, αλλά στη ζωή υπάρχουν πολλά… αόρατα, τα οποία για να νιώσουμε φτάνει να έχουμε πίστη σε αυτά. Η αγάπη, η καλοσύνη, η φιλία, η συμπόνια και η μαγεία δε φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά για να μπορέσουμε να τις δούμε, όπως ακριβώς άκουσε ο μικρός πρωταγωνιστής το καμπανάκι, το μόνο που χρειάζεται είναι πιστέψουμε σε αυτές.

#3 Όσο κι αν φοβόμαστε, η απάντησή μας στην περιπέτεια πρέπει να είναι ΝΑΙ!

Δεν είναι κι ό,τι πιο εύκολο να εμπιστευτείς ένα τρένο που εμφανίζεται έξω από το σπίτι σου στη μέση της νύχτας, αλλά όταν υπόσχεται ένα ωραίο και περιπετειώδες ταξίδι, τότε πρέπει να αρπάξεις την ευκαιρία χωρίς δεύτερες σκέψεις. Γενικότερα στη ζωή σου έχεις δύο οδούς να επιλέξεις: ή να επιβιβαστείς σε αυτό, να κάνεις νέες γνωριμίες και να αποκτήσεις νέες εμπειρίες ή να συνεχίσεις τον καλό υπνάκο που έκανες.

#4 Καμιά φορά, πρέπει να επιμένουμε σε ανθρώπους

Άλλοτε θα πέσεις πάνω σε ανθρώπους ανοιχτά βιβλία και άλλοτε θα συναντήσεις άτομα πιο κλειστά και λιγότερο επικοινωνιακά, τα οποία, όμως, αξίζουν το ίδιο με τους πρώτους. Ο καθένας κουβαλάει τη δική του ιστορία και τη δική του προσωπικότητα και αν δεν επιμείνεις λίγο για να τα ξεκλειδώσεις, δε θα μάθεις ποτέ τι σας επιφύλασσε η ζωή να περάσετε μαζί. Εγώ ένα ξέρω πάντως, ότι η περιπέτεια στο Πολικό Εξπρές χωρίς το αθώο και συνεσταλμένο μουτράκι του Billy δε θα ήταν η ίδια.

#5 Και να ανοιγόμαστε κι εμείς οι ίδιοι στους άλλους!

Τι θα ήταν του κόσμου τα ταξίδια και οι περιπέτειες, αν τα περνούσες μόνος σου; Τι θα ήταν η διαδρομή του μικρού αγοριού προς τον Βόρειο Πόλο αν δεν ερχόταν κοντά με τους δύο συνταξιδιώτες του και δε μοιραζόταν με αυτούς τις πιο μοναδικές στιγμές της ζωής του; Ένα μονότονο και κουραστικό ταξίδι που θα έχανε όλη την αξία του θα ήταν.

#6 O χρόνος παύει να κυλάει όπως ήξερες όταν περνάς καλά

Φτάνει για να πεταχτείς μέχρι την άλλη άκρη της Γης και να επιστρέψεις μέσα σε μία νύχτα. Αρκεί να το απολαμβάνεις, να το ζεις με ανθρώπους που θες και να αφήνεσαι στις στιγμές αντί να έχεις την έγνοια του χρόνου στο μυαλό σου. Εξάλλου, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να περνάς καλά. Οτιδήποτε άλλο είναι λοιπόν, μπορεί να περιμένει.

#7 Μερικές φορές τα πιο απλά δώρα είναι και τα πιο σημαντικά

Όταν ένα μικρό καμπανάκι σηματοδοτεί το μεγαλύτερο ταξίδι της ζωής σου (τόσο έξω στον κόσμο όσο και μέσα σου), τότε είναι ό,τι χρειάζεσαι να έχεις. Κι ας μοιάζει φτωχό και «χαλασμένο» στους άλλους, το μεγαλύτερο ρόλο παίζει η αξία του – και όχι η χρηματική.

#8 Μια κούπα ζεστής σοκολάτας, ναι, φέρνει την ευτυχία!

Στα πιο απλά, αλλά εξίσου σημαντικά μαθήματα που μας χάρισε η πιο χριστουγεννιάτικη ταινία, είναι πως μια ζεστή σοκολάτα φτάνει για να στηθεί το μεγαλύτερο πάρτυ. Στο άκουσμά της και μόνο φτιάχνει ήδη η διάθεσή σου, πόσο μάλλον όταν την κρατάς στα δυο σου χέρια και γεύεσαι αυτό το γλυκό, ζεστό παραδεισένιο ρόφημα μέσα σε ένα γιορτινό σκηνικό. Αυτή είναι ζωή!

All aboard λοιπόν, και καλά Χριστούγεννα!

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET