ΕΛΛΑΔΑ

«Μάθε πού ψηφίζεις»: Η εφαρμογή που σε ενημερώνει για το εκλογικό σου διαμέρισμα!

Κυριακή 21 Μαΐου, it's a date!

Neopolis Team

29 Μαρτίου, 2023

Χθες μπήκε ένα τέλος στην απορία των ημερών, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την ημερομηνία των Εθνικών Εκλογών. Τα σενάρια που ακούγονταν πολλά, οι προτροπές προς την κυβέρνηση επίσης, αλλά η επίσημη ημερομηνία μία: Κυριακή 21 Μαΐου 2023.

Ανήμερα της γιορτής Κωνσταντίνου κι Ελένης λοιπόν, άλλοι θα επιστρέψουν στα χωριά τους, άλλοι θα «ταξιδέψουν» σε γειτονικούς δήμους και άλλοι θα κάνουν δυο βήματα από το σπίτι τους για να ρίξουν το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Ελπίζουμε μόνο να μην πήρατε κι εσείς τόσο βαριά την ημερομηνία…

@siliaazdr #fyp #2023 #fypシ #fy #tiktok #viral #tiktok #foryou #mpesfypgamw @anna.vasileiu @danaizdravou ♬ πρωτότυπος ήχος – Σηλιααα

Το αμέσως επόμενο ερώτημα που γεννάται μετά το «τι να ψηφίσω;», είναι «πού θα ψηφίσω;». Ευτυχώς, η απάντηση στο δεύτερο είναι πιο εύκολη απ’ ό,τι στο πρώτο και δίνεται στην ειδική φόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών: https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/

Η εφαρμογή του ΥΠΕΣ περιλαμβάνει μεταβολές μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνήσουν για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι γραμμένοι.

Μπαίνοντας στο «Μάθε πού ψηφίζεις», καλείσαι να συμπληρώσεις είτε τον ειδικό εκλογικό αριθμό σου (Ε.Ε.Α.), είτε το ονοματεπώνυμό σου, όνομα πατέρα και μητέρας και το έτος γέννησης.

Στη συνέχεια πατάς αναζήτηση και βλέπεις τον κωδικό εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό σου διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σου αριθμό.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

Έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο).

Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας εφόσον δεν στερούνται το δικαίωμα του εκλέγειν.

Ποιοι στερούνται του δικαιώματος

Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.

Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023 – Σε Μαθηματικά, Αρχαία και Βιολογία εξετάζονται σήμερα οι μαθητές!

ΕΛΛΑΔΑ

Απόψε το «Φεγγάρι της Φράουλας», η πρώτη Πανσέληνος του καλοκαιριού!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Σχολιασμός Έκθεσης 2023: «Θα μπορούσε να ανταποκριθεί και μαθητής της 2ας Λυκείου»!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2023: Τι ισχύει φέτος για τη διαδικασία υπολογισμού των συνολικών μορίων!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET