fbpx

Λούκετο σε εστία σίτισης του ΕΜΠ | 1.100 φοιτητές χωρίς φαγητό!


Το Υπουργείο Παιδείας και ο αρμόδιος για τη χρηματοδότηση φορέας, ίδρυμα Νεολαίας και Διά βίου Μάθησης, φαίνεται να μην παίρνουν στα σοβαρά τις απειλές των εργολάβων σίτισης των φοιτητικών εστιών που εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι και να προειδοποιούν με λουκέτα.

Στην φοιτητική εστία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έγινε πράξη η «απειλή», αφού ο εργολάβος σίτιτης επέβαλε λουκέτο καθώς δεν έχει πληρωθεί από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αποσύροντας έτσι το προσωπικό του. Αυτή ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση στους 1.100 φοιτητές που διαμένουν στην φοιτητική εστία από την γραμματεία. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ στο «και πέντε» προχώρησε σε διακανονισμό προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του εστιατορίου, με αποτέλεσμα χθες η σίτιση να γίνει κανονικά αλλά ποιος ξέρει τί θα γίνει αργότερα.

Αυτού του είδους οι απειλές για κλείσιμο των εστιατορίων έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Ιούλιο, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα των φοιτητών οι καθυστερήσεις στις πληρωμές δημιούργησαν πολλά ευτράπελα τον προηγούμενο χρόνο στο καθημερινό τους φαγητό. Ανάλογα με την πορεία των πληρωμών, το εστιατόριο αδυνατούσε να προσφέρει τροφές όπως κρέας ή λαχανικά, μέχρι να καταφέρει να πληρώσει τους προμηθευτές.

«Εδώ και αρκετό καιρό υπήρχαν διάφορα προβλήματα, ακόμη και η ποιότητα του φαγητού δεν ήταν τόσο καλή. Ομως, κανένας μας δεν φανταζόταν ότι θα σταματούσε, για αυτό και αιφνιδιαστήκαμε. Υπάρχουν φοιτητές που πραγματικά έχουν ανάγκη, πώς θα σιτίζονται; Τι θα γίνει με τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν καθημερινά το φαγητό τους;», αναρωτιέται τριτοετής φοιτητής του ΕΜΠ, ο οποίος μένει στις εστίες στον «Ελεύθερο Τύπο«.

Σε συνέλευση φοιτητών που έγινε χθες αργά το απόγευμα αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις, ενώ προτάθηκε η σίτιση των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες να συνεχιστεί δωρεάν στο εστιατόριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μέχρι να λυθεί το θέμα.

Το κλίμα είναι ανησυχητικό στο ΕΜΠ, αλλά δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για τον Χρήστο Πιλάλη, διευθύνων σύμβουλο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφέροντας ότι το πρόβλημα σίτισης λύθηκε και από χθες γίνεται κανονικά. Ο κ. Πιλάλης έχει αναλάβει την διαχείριση ενός «προβληματικού» οργανισμού όπως πολλοί ισχυρίζονται, με τεράστια οικονομικά πρόβληματα και χρέη, οπότε η κατάσταση δεν ελπιδοφόρα.

Η σίτιση, η συντήρηση και η θέρμανση των εστιών είναι τα βασικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους φοιτητές, αφού βρίσκονται συνεχώς υπό τον φόβο διακοπής τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η Φοιτητική Εστία Αθηνών που βρίσκεται στην Πατησίων, αφού δύο χρόνια πριν είχε διακοπεί για εβδομάδες η σίτιση και επανήλθε όταν τελικά πληρώθηκαν οι προμηθευτές.

Αντίστοιχα στις φοιτητικές εστίες του Πολυτεχνίου, υπάρχει φόβος για παραίτηση του εργολάβου που έχει αναλάβει τη συντήρηση του κτιρίου, με αποτέλεσμα βασικές εργασίες να μην υλοποιηθούν. Τέλος, είναι άγνωστο τι θα συμβεί φέτος τον χειμώνα με την θέρμανη.

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET