fbpx

Μία λίστα με τις πιο συγκινητικές ταινίες που θα σε κάνουν να πλαντάξεις στο κλάμα (όσες φορές κι αν τις δεις)!


Υπάρχουν στιγμές που, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το είδος ταινιών που προτιμάς να παρακολουθείς συνήθως, νιώθεις την ανάγκη να απολαύσεις κάτι συγκεκριμένο είτε αυτό είναι κωμικό, είτε ρομαντικό, είτε περιπέτεια, είτε απλά νιώθεις ότι χρειάζεσαι κάτι πολύ δυνατό για να κλάψεις!

Αν έφτασε, λοιπόν, η στιγμή αυτή που κι εσύ αναζητάς εναγωνίως μια ταινία για γερό δάκρυ, πάρε ένα κουτί χαρτομάντιλα και ρίξε μια ματιά στη λίστα που ακολουθεί:

*Προσοχή προς αποφυγή εκπλήξεων και αντιδράσεων: Ο Τιτανικός δεν περιλαμβάνεται γιατί είναι κλασσικό – το έχουν ήδη δει όλοι για χιλιοστή φορά – όπως επίσης και το Notebook κι όλες οι πανομοιότυπες του είδους, γιατί πολύ απλά υπάρχουν κατά τη γνώμη μου πολύ πιο συγκινητικές ταινίες από αυτές.*

#1 Η ζωή είναι ωραία – La vita è bella (1997)

Πρωταγωνιστής με μία εξαιρετική ερμηνεία ο Roberto Bellini, ο οποίος υποδύεται έναν Εβραίο πατέρα που προσπαθεί να προστατεύσει τον πολύ νεαρό σε ηλικία γιο του από την οδυνηρή εμπειρία των στρατοπέδων συγκέντρωσης μετατρέποντας τη σε παιχνίδι. Στα συν, η εξαιρετικά συγκινητική μουσική.

Συγκινητική στιγμή – ατάκα για έξτρα κλάμα: (από το γιο του πρωταγωνιστή)

This is my story. This is the sacrifice my father made. This was his gift to me.

#2 Η Λίστα του Σίντλερ – Schindler’s List (1993)

Ας συνεχίσουμε με περίοδο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία έχει χαρίσει στις ταινίες διαχρονικά δακρύβρεχτες ιστορίες. Στην ταινία αυτή των 7 Όσκαρ, πρωταγωνιστεί στην κατεχόμενη από τους Ναζί, Πολωνία, ο Όσκαρ Σίντλερ ο οποίος, αν και σκληρός αρχικά απέναντι στους Εβραίους που δουλεύουν γι’ αυτόν, μεταμορφώνεται σταδιακά μέσα από τις εμπειρίες που βιώνει μαζί τους καθημερινά.

Συγκινητική στιγμή – ατάκα για έξτρα κλάμα:

This pin. Two people. This is gold. Two more people. He would have given me two for it, at least one. One more person. A person, Stern. For this.

#3 Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών – Dead Poets Society (1989)

Ένας καθηγητής Αγγλικών εμπνέει τους μαθητές του με τη βοήθεια της ποίησης να αντιληφθούν τις πραγματικές αξίες στη ζωή και να αποκτήσουν με τον τρόπο αυτό την πραγματική γνώση. Μπορεί να ακούγεται σαν μια απλή νεανική ταινία, όμως σίγουρα δεν είναι απλά αυτό. Ο Robin Williams αποδίδει εξαιρετικά τον ρόλο αυτό δίνοντας ένα υπέροχο μήνυμα που είναι σχεδόν ανατριχιαστικό, ιδίως μετά το θάνατό του.

Συγκινητική στιγμή – ατάκα για έξτρα κλάμα: (από όλους τους μαθητές)

O Captain! My Captain!

#4 Ξυπνήματα – Awakenings (1990)

Δεύτερος Robin Williams στη σειρά κι ακόμα μια φοβερή ερμηνεία μαζί με τον επίσης εξαιρετικό εδώ, Robert De Niro. Ο De Niro υποδύεται έναν κατατονικό ασθενή που με τη βοήθεια του γιατρού του (Williams) και κάποιων νέων φαρμάκων, θα μπορέσει να κερδίσει κάποιες σύντομες στιγμές βελτίωσης που θα τον βοηθήσουν όμως να συνειδητοποιήσει τις πραγματικές αξίες της ζωής.

Συγκινητική στιγμή – ατάκα για έξτρα κλάμα:

People have forgotten what life is all about. They ‘ve forgotten what it is to be alive. They need to be reminded. They need to be reminded of what they have and what they can lose.

#5 Το Πράσινο Μίλι – The Green Mile (1999)

Ο Tom Hanks ενσαρκώνει έναν φύλακα στο «Πράσινο Μίλι», σε φυλακές θανατοποινιτών των οποίων η ποινή είναι ορισμένη να εκτελεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εκεί όμως, συναντά τον John Coffey, έναν διαφορετικό κρατούμενο από τους άλλους, έναν επιφανειακά τρομακτικό αλλά βαθύτερα ιδιαίτερο άνθρωπο που θα τον σημαδέψει για όλη του τη ζωή.

Συγκινητική στιγμή – ατάκα για έξτρα κλάμα:

I couldn’t help it, Boss. I tried to take it back… but it was too late.

#6 Hachiko: Η Ιστορία Ενός Σκύλου – Hachi: A Dog’s Tale (2009)

Η υπόθεση της ταινίας αυτής είναι αληθινή και ακούγεται αρκετά απλή. Πρόκειται για τον βαθύτερο δεσμό που είχε αναπτύξει ένας σκύλος με το αφεντικό του ακολουθώντας τον κάθε μέρα μέχρι τον σταθμό του τρένου και περιμένοντας τον πάλι όταν επέστρεφε από τη δουλειά. Ωστόσο, νομίζω πως δεν υπάρχει άτομο που να παρακολούθησε την ταινία και να μη λύγισε. Λίγο το ότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, λίγο το αφοπλιστικό βλέμμα του Χάτσικο είναι αρκετά για να την εντάξουν στη λίστα με μερικές από τις πιο συγκινητικές ταινίες.

Συγκινητική στιγμή – ατάκα για έξτρα κλάμα: (από τη γυναίκα του πρωταγωνιστή)

Hachi? Hachi? Oh, old thing! You ‘re still waiting. That’s right. If it’s all right, could I wait with you for the next train? Yeah? Thanks.

#7 Οι Άθικτοι – The Intouchables (2011)

Προσωπική αγαπημένη ταινία που κρατά την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ κωμικού και συγκινητικού. Μετά από ένα ατύχημα, ο πρωταγωνιστής Philippe (Francois Cluzet) μένει τετραπληγικός χάνοντας κάθε διάθεση για ζωή. Την άποψή του αυτή έρχεται να αλλάξει ο Driss (Omar Sy), ένας νεαρός «χύμα» άνθρωπος, γεμάτος ζωντάνια που καταφέρνει να κερδίσει τη θέση του ατόμου που προσέχει τον Philippe και να προσφέρει στο κοινό συγκινητικές και παράλληλα διασκεδαστικές στιγμές εκπροσωπώντας επάξια τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο.

Συγκινητική στιγμή – ατάκα για έξτρα κλάμα:

My true disability is not having to be in a wheel chair. It’s having to be without her.

#8 Million Dollar Baby (2004)

Μία ακόμη σχετικά απλή ιστορία, η οποία όμως είναι υπέροχα δοσμένη προκαλώντας σου ένα ρίγος κυρίως στις τελευταίες σκηνές. Πρωταγωνιστούν μια κοπέλα (Hilary Swank) αποφασισμένη να ξεχωρίσει ως επαγγελματίας μποξέρ κι ο προπονητής της (Clint Eastwood) που αν και εμφανίζεται αρχικά απόμακρος, τη βοηθά σε κάθε στιγμή της ζωής της, όταν εκείνη πραγματικά τον χρειάζεται.

Συγκινητική στιγμή-ατάκα για έξτρα κλάμα:

Mo cuishle means my darling. My blood.

#9 Άρωμα Γυναίκας – Scent of a Woman (1992)

Μπορεί ο τίτλος να παραπέμπει σε κάποιου είδους love story, όμως η υπόθεση είναι στην ουσία της κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό. Ένας μαθητής αναλαμβάνει ως δουλειά να προσέχει έναν τυφλό (Al Pacino), πρώην στρατιωτικό, ωστόσο τελικά η δουλειά αυτή αποδεικνύεται να κρύβει πολλά περισσότερα από αυτά εκπλήσσοντας τον άλλες φορές αρνητικά κι άλλες θετικά.

Συγκινητική στιγμή – ατάκα για έξτρα κλάμα:

No mistakes in the tango, darling, not like life. It’s simple. That’s what makes the tango so great. If you make a mistake, get all tangled up, just tango on.

#10 Η Αδελφή μου κι Εγώ – My Sister’s Keeper (2009)

Το «Μy Sister’s Keeper» έμεινε στο τέλος της λίστας αυτής, καθώς πράγματι περιλαμβάνει το κλισέ της αρρώστιας. Πραγματεύεται, λοιπόν, την ιστορία μιας οικογένειας όπου η μεγάλη κόρη πάσχει από λευχαιμία κι έτσι οι γονείς της βασίζονται σε μία δεύτερη κόρη που γεννάται με αποκλειστικό σκοπό να βοηθήσει με μεταμοσχεύσεις τη μεγαλύτερη αδερφή. Παρά το κλισέ της όμως, η ταινία αυτή μπορεί πολύ ρεαλιστικά να αποδώσει τα συναισθήματα αλλά και τις δύσκολες καταστάσεις που δημιουργούνται καθημερινά μέσω της ασθένειας και να προκαλέσει μια βαθύτατη συγκίνηση γύρω από την προσπάθεια όλων να κάνουν την άρρωστη κοπέλα ευτυχισμένη με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο.

Συγκινητική στιγμή-ατάκα για έξτρα κλάμα: *spoiler alert*

This is it. I know I’m going to die now. I suppose I’ve always known that. I just never knew when. And I’m okay with it. Really. I don’t mind my disease killing me. But it’s killing my family, too.

 

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET