Έρευνες λένε

Λίγο αλκοόλ είναι αρκετό για να αρχίσεις να μιλάς φαρσί μία ξένη γλώσσα!

Είναι γεγονός πως το αλκοόλ συνοδεύει πολλές στιγμές της ζωής μας και οι περισσότερες από τις πιο τρελές αναμνήσεις μας είναι «ποτισμένες» μ’ αυτό. Όπως επίσης, δε χωράει αμφιβολία ότι το αλκοόλ αποτελεί εγγύηση για το greek καμάκι, καθώς χαλαρώνει και δίνει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται κάποιος, ο οποίος σκοπεύει να κάνει το… πρώτο βήμα. […]

Neopolis Team

3 Αυγούστου, 2018

Είναι γεγονός πως το αλκοόλ συνοδεύει πολλές στιγμές της ζωής μας και οι περισσότερες από τις πιο τρελές αναμνήσεις μας είναι «ποτισμένες» μ’ αυτό. Όπως επίσης, δε χωράει αμφιβολία ότι το αλκοόλ αποτελεί εγγύηση για το greek καμάκι, καθώς χαλαρώνει και δίνει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται κάποιος, ο οποίος σκοπεύει να κάνει το… πρώτο βήμα.

Ωστόσο αυτό που δεν ξέραμε μέχρι σήμερα, είναι ότι τα… ξύδια βοηθάνε και κάπου άλλου: στον τρόπο που ομιλούμε μια ξένη γλώσσα (βασικό στοιχείο για τη διαδικασία αυτή).

Έρευνα στην οποία πήραν μέρος 50 Γερμανοί φοιτητές που σπούδαζαν στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ της Ολλανδίας και είχαν, μόλις, μάθει να μιλούν, να διαβάζουν και να γράφουν στα ολλανδικά, διαπίστωσε ότι το αλκοόλ εκτός των άλλων, βελτιώνει και τις ικανότητες μας στις ξένες γλώσσες.

Η εξήγηση δεν είναι και τόσο παράλογη, καθώς όπως γνωρίζαμε ήδη, ένα με δυο ποτηράκια είναι ικανά να ρίξουν τις άμυνές μας, να μας τονώσουν κομματάκι την αυτοπεποίθηση και να αρχίσουμε την πάρλα, χωρίς να σκοτιζόμαστε ιδιαίτερα για το τι λέμε. Και μάλιστα σε οποιαδήποτε γλώσσα. Κάπως έτσι, χωρίς τις ντροπές και τους δισταγμούς που μας κατακλύζουν υπό άλλες συνθήκες όταν πάμε να μιλήσουμε σε μια ξένη γλώσσα, ανακαλύπτουμε κι εμείς οι ίδιοι τις δεξιότητές μας πάνω σ’ αυτήν.

Με την προϋπόθεση βέβαια να έχουμε κάποιες βασικές γνώσεις. Είπαμε, το αλκοόλ δεν είναι και το Άγιο Πνεύμα! 

Πιο συγκεκριμένα όμως για τη μελέτη που έγινε, οι ερευνητές έδωσαν τυχαία στους Γερμανούς συμμετέχοντες είτε ένα ποτήρι νερό είτε ένα ποτό με λίγη ποσότητα αλκοόλ, όπου η δόση αλκοόλης κυμαινόταν ανάλογα με το σωματικό βάρος του ατόμου. Στη συνέχεια, το πείραμα συμπεριλάμβανε μια ολιγόλεπτη συζήτηση του συμμετέχοντα με τον ερευνητή (ο οποίος δε γνώριζε ποιος είχε καταναλώσει αλκοόλ ή όχι) στα ολλανδικά.

Επίσης ζητήθηκε κι από αυτούς που πήραν μέρος στη μελέτη αυτή, να αξιολογήσουν τους εαυτούς τους, κρίνοντας από το πόσο άνετα ένιωσαν ότι μίλησαν. Ωστόσο εκεί, το αλκοόλ δε φάνηκε να έχει κάποια επίδραση, καθώς οι «πιωμένοι» δεν έδειχναν πιο σίγουροι για τον εαυτό τους, όπως αναμενόταν.

Για να μην πολυλογούμε, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι παρά το γεγονός ότι οι δύο ομάδες ανθρώπων δε διέφεραν στη γραμματική και στο λεξιλόγιο, ωστόσο υπήρξαν αξιοσημείωτες διαφορές στην ευχέρεια με την οποία χειρίζονταν τη γλώσσα εκείνοι που είχαν καταναλώσει το ποτό με το αλκοόλ, καθώς και την προφορά τους.

Πράγμα που αν το καλοσκεφτούμε έχει μια λογική, γιατί στην Ελλάδα τουλάχιστον, πρέπει να είσαι τύφλα για να προσπαθήσεις να μιλήσεις με προφορά, αλλιώς θα πέσουν όλοι να σε φάνε. Τα βαριά και βλάχικα αγγλικά είναι μονόδρομος για εμάς εδώ…

Παρ’ όλα αυτά, ένα συν-επικεφαλής της μελέτης, ο Dr. Fritz Renner αναφέρει ότι είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωσαν χαμηλή δόση αλκοόλ και ότι τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μην είναι ωφέλιμα όταν προφέρονται κάποιες λέξεις σε μία ξένη γλώσσα.

 

ΤΙ ΑΛΛΑ;

ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

«Ψηφιακό Vegas»: Η Άνοδος των Αμερικανικών Διαδικτυακών Καζίνο στην Εποχή του Διαδικτύου

Είναι viral

Τύπος γυρίζει το ‘ZARI’ στην Αρεόπολη και αποθεώνεται περισσότερο κι από το ορίτζιναλ!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

UEFA Euro 2024: AXE, Dove Men+Care & Ultrex σύμμαχοι περιποίησης στη μεγαλύτερη γιορτή ποδοσφαίρου!

Είναι viral

Φοιτητής Πληροφορικής έστειλε 500 αιτήσεις για πρακτική για να τον δεχθούν σε μία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET