ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Το λεξικό του μπάσκετ που ξέρουμε όλοι όσοι λιώσαμε τις σόλες μας στα γηπεδάκια της γειτονιάς!

Πάμε ένα ΜπειΔενΜπει;

Default avatar

Γιάννης Μπελεσιώτης

6 Φεβρουαρίου, 2020

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μένω οικογενειακώς στα Πετράλωνα. Πολλές φορές για να πάω σπίτι μου, κατηφορίζω την Πειραιώς από τον Κεραμεικό μέχρι τα ερωτευμενιάρικα παλαιικά στενάκια της υπέροχης αυτής γειτονιάς. Πάνω στην Πειραιώς λοιπόν, στο δεξί σου χέρι πιο συγκεκριμένα, θα πετύχεις τα ανοιχτά γηπεδάκια μπάσκετ του Ρουφ.

Κάθε φορά που περνάω από το σημείο, με πιάνει μια απίστευτη νοσταλγία. Θυμάμαι τα πάντα. Τις άπειρες ώρες που μαζευόμασταν με τα φιλαράκια και λιώναμε την «καλή τη Spalding» που είχε ο κολλητός μου ο Γιάννης. Τι ωραία χρόνια, τόσο ανέμελα με μηδαμινές υποχρεώσεις…

Αυτήν ακριβώς τη νοσταλγία ήρθε να βγάλει στην επιφάνεια η ενέργεια της ΕΚΟ σε συνεργασία με τον ΕΣΑΚΕ. Το «Make Your Point» έχει βάλει στοίχημα να ενθαρρύνει τους νέους να αγαπήσουν εκ νέου το μπάσκετ μέσα από όμορφα και ασφαλή γηπεδάκια στις γειτονιές κάθε πόλης της χώρας. Τη συνταγή άλλωστε, την ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα. Κάπως έτσι δε γαλουχήθηκαν και τα μεγαλύτερα αστέρια των εθνικών μας ομάδων; Γκάλης, Γιαννάκης, Διαμαντίδης, Σπανούλης, ποιον να πρωτοαναφέρεις…

Όχι, καθόλου δεν υπερβάλλω. Στα ίδια ακριβώς μονάκια που «κάψαμε» εμείς τις σόλες μας, τις «έκαψαν» και οι Πρωταθλητές Ευρώπης και Κόσμου που έβγαλαν μια χώρα ολόκληρη στους δρόμους. Την ίδια αργκό χρησιμοποιούσαν αυτοί, την ίδια θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν και οι πρωταγωνιστές του μέλλοντος. Αρκεί βέβαια, κάποιος να τους μάθει τα βασικά!

Αυτόν ακριβώς τον ρόλο, σκεφτήκαμε να αναλάβουμε εμείς εδώ στο Neopolis.gr.

Διότι όπως καθετί εκεί έξω, έτσι και το μπασκετάκι έχει τα δικά του μυστικά, το δικό του ξεχωριστό λεξικό. Ξεκινήστε διάβασμα λοιπόν, μην παίξουμε σε κανένα τουρνουά 3on3 και γίνουμε ρεζίλι…

Άκοπη (η): Ήταν η πρώτη πάσα του παιχνιδιού. Η λέξη ήθελε να δείξει πως αυτή σε αυτήν την πάσα δεν μπορούσες να πας για κλέψιμο. Μετά την 1000η φορά , είχε αποτυπωθεί πλέον στο κεφάλι σου σαν κανόνας. Ακόμα και τότε βέβαια, πάντα υπήρχε κάποιος που το φώναζε διαρκώς με αποτέλεσμα να σου σπάει τα νεύρα.

«Τι κάνεις ρε φίλε, είναι άκοπη!»

Ασάλιωτο (το): Όταν έβαζες καλάθι και η μπάλα ακουμπούσε μόνο το διχτάκι, ούτε ταμπλό ούτε στεφάνι. Σε αυτή την περίπτωση ακουγόταν τόσο γλυκά στα αυτάκια σου το χαρακτηριστικό χλατς, η πεμπτουσία του σουτ.  Σε πολλές γειτονιές, λεγόταν κι άγγιχτο.

«Μη με αφήνετε ελεύθερο, θα το βάλω ασάλιωτο!»

Βιδωτό (το): Ήταν τα φάλτσα που έβαζες στην μπάλα όταν έκανες λέι απ. Μόνος στόχος να γίνει πιο θεαματικό και να κάνεις ποζεριά στον αντίπαλο. Το όνομα του σουτ εμπνεύστηκε από το βίδωμα της κλασσικής βίδας. Αν έμπαινε, όλα καλά. Σε περίπτωση που το έχανες όμως, τα άκουγες από τους  φίλους σου μία εβδομάδα στο σχολείο.

«Πάρτε έναν τύπο που θέλει να βάλει καλάθι και με βιδωτό

Καρούμπαλο (το): Ήταν τα εξογκώματα που έβγαζαν οι μπάλες του μπάσκετ, από τη διαρκή τους χρήση σε τσιμπεντένια γηπεδάκια. Όταν έβγαζε μια μπάλα «καρούμπαλο», τότε η προσπάθεια για ντρίμπλα γινόταν απίστευτα δύσκολη, καθώς αλλού την έσκαγες κι αλλού πήγαινε. Ήταν κι ο λόγος που ο ιδιοκτήτης της μπάλας απαγόρευε ρητά να την κλωτσάμε και το… λάκτισμα έτσι για την πλάκα της στιγμής, ήταν αιτία σοβαρού τσακωμού. Τώρα βέβαια και με την ανακαίνιση των γηπέδων που σχεδιάζει η ΕΚΟ μέσω του «Make Your Point», τα… καρούμπαλα αναμένεται να μειωθούν αισθητά.

«Με την μπάλα του Γιώργου θα παίξουμε, που δεν έχει κανένα καρούμπαλο

Μείνετε: Το πέταγε ξαφνικά κάποιος συμπαίκτης σου όταν η μπάλα ήταν διεκδικήσιμη και πίστευε ότι δεν είσαι συγκεντρωμένος στη φάση. Βέβαια πολλοί χρησιμοποιούσαν τησπυρ φράση ακόμα και χωρίς να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος.

«Μείνετε μάγκες, καθαρίστε το ριμπάουντ!»

ΜπειΔενΜπει: Η πιο διπλωματική φράση που γέννησε το άθλημα της αγαπητής σπυριάρας μπάλας. Στην προφορά του ακουγόταν λες κι επρόκειτο για μία λέξη κι έλυνε κάθε διαφορά που προέκυπτε κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Κυρίως όμως, κανόνιζε ποιος θα έπαιρνε την πρώτη κατοχή του παιχνιδιού. Ένας παίκτης έπαιρνε την ευθύνη και η μοίρα του σουτ , καθόριζε την εξέλιξη. Σε παραλλαγή υπάρχει και το «Μπει-Μπει», στο οποίο σούταραν δύο παίκτες μέχρι κάποιος να ευστοχήσει. Βέβαια με αυτό τον τρόπο, μπορεί να μας έπιανε η νύχτα…

«Ξεκινάμε μάγκες, κάνω εγώ το ΜπειΔενΜπει»

Μυρωδιάς (ο): Αναφορά σε παίκτη ο οποίος δεν μπορεί να πει κανείς ότι το μπάσκετ είναι το φόρτε του. Σε πολλές περιπτώσεις έπιανε την μπάλα από το… κοτσάνι της, με αποτέλεσμα κάθε φορά που έβγαιναν οι ομάδες να μένει τελευταίος για επιλογή. Σε πολλές γειτονιές πάντως, ήταν γνωστός κι ως «μυρωδικό».

«Μην πάρεις τον Φάνη στην ομάδα, είναι τέρμα μυρωδιάς

Ό,τι ζητάμε: Ήταν εκείνος ο σπαστικός κανόνας που έλεγε πως όταν ζητούσες φάουλ, το έπαιρνες. Δεν ξέρω πώς στον άνεμο καθιερώθηκε αυτό το πράγμα, αλλά υπήρξε αιτία να χαλάσουν φιλίες ετών και να τσακωθούν αδέρφια μεταξύ τους, σε σημείο να μη μιλιούνται για μέρες.

«Επειδή παίζουμε για χαβαλέ, στα φάουλ ό,τι ζητάμε

Ουράνιο Τόξο (το): Έκφραση που είχε σαν στόχο να περιγράψει το σουτ που είχε ιδιαίτερα μεγάλη καμπύλη. Η κίνηση της μπάλας άλλωστε, θυμίζει ιδιαίτερα το φυσικό αυτό φαινόμενο. Όλως περιέργως πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις που γινόταν τέτοιο σουτ, το καλάθι ήταν εύστοχο.

«Τι ουράνιο τόξο πέταξες παιχταρά μου;»

Παρέλαση (η):  Μην ψαρώνετε ρε παιδιά. Φυσικά και δε μιλάμε για εκείνη της 25ης Μαρτίου. Ο όρος χρησιμοποιείτο για κάποιον ο οποίος έκανε καταφανέστατα βήματα στην προσπάθειά του να βάλει καλάθι. Την ατάκα συνόδευε το καθιερωμένο πεντάλεπτο γκρίνιας μεταξύ των παικτών, για το αν ήταν όντως βήματα ή όχι.

«Έλα τώρα, ο Νίκος έκανε παρέλαση, προφανώς και δε μετράει το καλάθι.»

Παρθένα (η): Περιπαικτικός όρος που δήλωνε πως η ομάδα που έχασε, δεν κατάφερε να βάλει καλάθι. Κάθε φορά που ήμουν αποδέκτης του χαρακτηρισμού, πείσμωνα ακόμη περισσότερο.

«Τι λέει ρε παιδιά, θα βάλετε κανένα καλάθι ή θα σας βγάλουμε παρθένα

Σύλλογος Αναρρίχησης (ο): Όταν ένας παίκτης της αντίπαλης ομάδας έβαζε καλάθι, στο οποίο η μπάλα χτυπούσε πολλές φορές στεφάνι προτού καταλήξει στο διχτάκι (αν υπήρχε). Έσπαγε τα νεύρα των αντιπάλων, ειδικότερα αν το καλάθι ήταν σε κρίσιμη καμπή του παιχνιδιού.

«Πλάκα μας κάνεις ρε φίλε; Να ‘ναι καλά ο Σύλλογος Αναρρίχησης

Ταμπλαδούρα (η): Η περίπτωση που ένας παίκτης έβαζε καλάθι με τη βοήθεια του ταμπλό. Πολλές φορές πέρναγε απαρατήρητο αλλά όταν επρόκειτο για μακρινό σουτ και η μπάλα έβρισκε με δύναμη στο ταμπλό κάνοντας και χαρακτηριστικό ήχο, ο εν λόγω χαρακτηρισμός είχε την τιμητική του. Σε παραλλαγή υπήρχε και το «τούβλο», για τις περιπτώσεις που η μπάλα έβρισκε μόνο το ταμπλό…

«Παραλίγο να σπάσει την μπασκέτα η ταμπλαδούρα σου.»

Ταψί (το): Το ταψί ήταν ένας εναλλακτικός όρος να περιγράψεις την τάπα. Το φώναζε συνήθως αυτός που την έκανε κι ανάλογα με τη θεαματικότητα της φάσης ανέβαιναν και τα ντεσιμπέλ που διατυμπάνιζε το κατόρθωμά του.

«Ω, τι ταψί ήταν αυτό, μάγκα μου!»

Το έχτισες: Αν το άκουγες συχνά, τότε δεν έχω πολύ καλά νέα για τις μπασκετικές σου ικανότητες. Δήλωνε την επαναλαμβανόμενη αστοχία ενός παίκτη, ενώ μπορούσε να ειπωθεί και για ολόκληρη την ομάδα. Πολλές φορές μπορούσες να ακούσεις διαφορετικές εκδοχές της φράσης, όπως για παράδειγμα «τα σπάσαμε».

«Θα ευστοχήσεις σε κάνα τρίποντο ή ψήνεσαι να χτίσεις κλειστό γήπεδο;»

Χειροβομβίδα (η): Μια προσπάθεια να καταρρακώσεις το ηθικό του αντιπάλου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Σε περίπτωση που κάποιος έκανε το λεγόμενο «έρμπολ», δηλαδή σουτ που δεν έβρισκε τίποτα, το φώναζε αυτός που ήταν κάτω από το καλάθι. Αν η ομάδα του ήταν πολύ μπροστά στο σκορ, τότε έκανε την καφρίλα και κάλυπτε το κεφάλι του, μη δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο ριμπάουντ.

«Τι χειροβομβίδα ήταν αυτή, θα μας σκοτώσεις άσχετε!»

Αυτό παιδιά, ήταν το λεξικό του μπάσκετ που μεγάλωσε γενιές και γενιές στα γηπεδάκια της γειτονιάς.

Και με τις αναμνήσεις που μου έσκασαν στο μυαλό, δεν μπορούσα παρά να προτείνω το γηπεδάκι στο οποίο ίδρωσα τη φανέλα μου για κάμποσα χρόνια, ως αυτό που πρέπει να ανακαινιστεί μέσω της ενέργειας «Make Υour Point». Μπήκα στο EKO app, έστειλα φωτογραφία το γήπεδο στο οποίο αναφέρομαι και τώρα ελπίζω η επιτροπή των ΕΚΟ, ΕΣΑΚΕ και ΠΣΑΚ, να το προκρίνει στα δέκα επιλεγμένα της Ελλάδας. Ωστόσο, δεν έμεινα εκεί. Στη συνέχεια έπαιξα ένα ειδικό basket game μέσω του ίδιου EKO app, με το οποίο έδωσα τους πόντους που σημείωσα στο γηπεδάκι της επιλογής μου.

Βέβαια, εκτός από το app, μπορώ να μαζέψω έξτρα πόντους κι από τις μπασκέτες που θα στήνονται έξω από τα γήπεδα σε επιλεγμένους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος.

Τι περιμένεις λοιπόν; Πάρε κι εσύ θέση μαζί με τους αθλητές της EKO BASKET LEAGUE, όπου ο MVP της κάθε αγωνιστικής επιλέγει το δικό του γηπεδάκι και προσθέτει πόντους.

Η ΕΚΟ είναι αποφασισμένη να σκοράρει ψηλά και πρέπει να στηρίξεις με τη συμμετοχή σου αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, πετυχαίνοντας όσο πιο πολλούς πόντους μπορείς!


Photo by Marcel Schreiber on Unsplash

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET