UNI LIFE & TIPS

8 λάθη του προηγούμενου εξαμήνου που δεν πρέπει να επαναλάβεις στο εαρινό!

Νιου σεμέστερ, νιου γιου! 

Ό,τι συνέβη στο προηγούμενο εξάμηνο, πρέπει να μείνει στο προηγούμενο εξάμηνο. Εκτός κι αν πέρασες όλα τα μαθήματα με βαθμό από 7 και πάνω. Σ’ αυτήν την περίπτωση, μπορείς να αφιερώσεις αλλού τα 5 σου λεπτά.

Για να βρίσκεσαι όμως εδώ, μαντεύω ότι το πρώτο μισό του έτους είχε κάποια μελανά σημεία που θες να διορθώσεις. Έκανες πράγματα για τα οποία δεν είσαι πολύ περήφανο@ και θέλεις να αλλάξεις. Θα σου έλεγα ‘only God can judge you’, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι καθηγητές σε κρίνουν και μάλιστα χειρότερα.

Ευτυχώς, βρισκόμαστε σχετικά νωρίς στο εαρινό εξάμηνο και μερικές αλλαγές στις συνήθειές σου μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αναγνώρισε τα λάθη που έκανες στο προηγούμενο εξάμηνο, μάθε από αυτά και εκμεταλλεύσου την ευκαιρία που σου δίνεται να μην τα επαναλάβεις!

1 Ευέλικτο πρόγραμμα δε σημαίνει «δεν πατάω στη σχολή»

Shocking… Η αλήθεια είναι ότι την έχουν πατήσει πολλοί με αυτό. Σου λέει, δεν έχω αυστηρό 6ωρο, συγκεκριμένες ώρες, κάθε μέρα, άρα δεν είναι και τόσο σοβαρό. Σε κλίμακα «single in a relationship», αυτό που αισθάνεσαι πως έχεις με τη σχολή είναι ένα situationship. Δε νιώθεις τη δέσμευση, αλλά αυτή υπάρχει. Ξεκίνα να τη βλέπεις πιο σοβαρά λοιπόν, γιατί το πιστόλιασμα δεν έβγαλε τα λεφτά του την τελευταία φορά. Η παρουσία είναι η μισή δουλειά, η οποία θα κάνει πολύ πιο εύκολο το έργο σου στην εξεταστική.

2 Οι ώρες γραφείου υπάρχουν για κάποιο λόγο!

Κι αυτός ο λόγος ωφελεί εσένα, όχι τον καθηγητή. Ξέρω ότι το social anxiety σου δε σε αφήνει να χτυπήσεις την πόρτα του, αλλά αυτή είναι η δουλειά του. Διώξε το διαβολάκι από τον ώμο σου και σκέψου λογικά και πρακτικά. Τι θα σε βοηθήσει στην εξεταστική; Να μείνεις με την απορία ή να τη λύσεις με αυτόν που ξέρει να σου την εξηγήσει καλύτερα;

3 Τι θα έλεγες να ΜΗΝ παραλάβεις τα συγγράμματα μία μέρα πριν την εξεταστική;

Οι φίλοι μου procrastinators θα καταλάβουν. Σκέφτεσαι «έχω καιρό», μέχρι που φτάνει τελευταία εβδομάδα και τρέχεις για να προλάβεις. Κι όλα αυτά, για να αραχνιάσουν στη βιβλιοθήκη, διότι εδώ που φτάσαμε, δε θα τα ανοίξεις καν. Δεν είχες καμία επαφή μαζί τους στη διάρκεια του εξαμήνου και άρα δεν αισθάνεσαι την ανάγκη να την έχεις ούτε τώρα. E-class και σημειώσεις θα κάνουν τη δουλειά τους, λες, αλλά δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια. Τα συγγράμματα έχουν πληροφορίες και παραδείγματα που θα βοηθήσουν να κατανοήσεις το μάθημα και όσο πιο νωρίς τα προμηθευτείς, τόσο το καλύτερο.

4 Επανάλαβε μετά από μένα: δεν επιλέγω μαθήματα που δε μου αρέσουν απλά επειδή είναι εύκολα

Ωραία η λογική σου Πέγκυ μου, αλλά όταν κάτι δε σ’ ενδιαφέρει, όσο εύκολο κι αν είναι, δε θα σε τραβήξει αρκετά για να ασχοληθείς. Πράγμα που στην εξεταστική μεταφράζεται ως κόψιμο ή πολύ μέτριος βαθμός, ενώ εσύ το επέλεξες για να φτιάξεις το μέσο όρο σου. Μη φοβάσαι να πάρεις εκείνο το ζόρικο μάθημα αν νιώθεις ότι αξίζει και πως θα έχεις όρεξη να το διαβάσεις. Πόσο χειρότερα μπορεί να πάει από την πρώτη περίπτωση άλλωστε;

5 Μη βασίζεσαι στις σημειώσεις κανενός

 

Be an independent bitch. Εξάλλου, προς τι αυτή η τυφλή εμπιστοσύνη σε συμφοιτητές που τυχαίνει να βλέπεις πού και πού στα αμφιθέατρα; Μπορεί στο 90% του μαθήματος να χαζεύει και να σημειώνει ό,τι πιάνει το μάτι τ@. Επίσης, ο καθένας σημειώνει ανάλογα με τις ανάγκες του. Κάτι που εσένα μπορεί να σου φαίνεται χρήσιμο στην κατανόηση, για τ@ άλλ@ δεν είναι και άρα δε θα το γράψει. Ο πιο εγγυημένος τρόπος είναι να κρατήσεις τις δικές σου σημειώσεις. Εκτός των άλλων, όσο το κάνεις, σου δημιουργούνται απορίες που μπορείς να λύσεις επί τόπου.

6 Με ρέγουλα τα ξενύχτια τις καθημερινές

Τι έχουμε εδώ; Έναν μικρό πότη που αντί να δουλεύει το μυαλό του, καταστρέφει το συκώτι του τα βράδια; Μμμ, σοφή επιλογή. Να υπενθυμίσω μόνο πού οδήγησε αυτή η τακτική το προηγούμενο εξάμηνο. Σε μόνιμα snooze, πιστόλιασμα πρωινών διαλέξεων και σε μια σειρά από κοκκινισμένα μαθήματα στο mystudies. Γι’ αυτό υπάρχει το ΠΣ, just sayin’. Δυστυχώς, η ιστορία έχει δείξει ότι τα ξενύχτια με τα πρωινά μαθήματα δεν μπορούν να συνδυαστούν. Βάλε λίγη πειθαρχία και πρόγραμμα και θα δεις πως δε θα στερηθείς κάτι, απλά θα το απολαμβάνεις χωρίς να θυσιάζεις τη σχολή σου.

7 Μη δημιουργείς unrealistic expectations

Καλό πράγμα να βάζουμε στόχους, αλλά εξαρτάται και τι στόχους. Το να λες ότι θα περάσεις όλα τα μαθήματα ενώ δεν έχεις ούτε το χρόνο να αφοσιωθείς σε τόσο διάβασμα, αλλά ούτε και να τα παρακολουθείς κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, δεν είναι στόχος, είναι παραίσθηση. Την οποία, αφού δεν πετύχεις, θα απογοητευτείς… Γι’ αυτό θέσε πιο εφικτούς στόχους και θα σου είναι πιο εύκολο να προσπαθήσεις να τους πετύχεις, γιατί δε θα σε τρομάζει και μόνο η ιδέα τού πόσα έχεις φορτωθεί!

8 Η ύλη δε βγαίνει μέσα σ’ ένα βράδυ!

Τέλος, κάτι που όλοι γνωρίζουμε αλλά λίγοι εφαρμόζουμε, είναι πως το συστηματικό και οργανωμένο διάβασμα είναι η συνταγή της επιτυχίας για την εξεταστική. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα, τότε δε θα είχαμε εξάμηνα και διαλέξεις, θα είχαμε μια συνάντηση με τον καθηγητή πριν τις εξετάσεις, όπου θα μας έδινε την ύλη. Για κάποιο λόγο παρακολουθούμε μαθήματα επί μήνες και δεν είναι για να ξενυχτήσουμε ένα βράδυ πριν πάμε να δώσουμε. Το συστηματικό διάβασμα θα κάνει τα πάντα να μοιάζουν πολύ πιο εύκολα και θα σου χαρίσει ένα απίστευτο αίσθημα αυτοϊκανοποίησης όταν θα φτάσεις στην εξεταστική περίοδο και θα ξέρεις ότι αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι απλά μια καλή επανάληψη.

Το χειμερινό εξάμηνο μπορεί να είχε έλλειψη πειθαρχίας, οργάνωσης και στοχοπροσήλωσης, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι με τον ίδιο τρόπο πρέπει να κυλήσει και το εαρινό. Αναγνώρισε τα λάθη σου και κάνε ό,τι μπορείς να τα διορθώσεις!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Στα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως και πρώτο στην Ελλάδα – Τα πεδία όπου ξεχωρίζει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Θεσσαλίας: Στο νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση φοιτητής που έφαγε στη λέσχη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΑΔΑ: Τα 5 τμήματα Μηχανικών που αναγνωρίζονται κι επίσημα ως Πολυτεχνικές Σχολές!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Ιωαννίνων: Χρήματα για να αναβαθμιστούν οι φοιτητικές εστίες και η λέσχη!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET