ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης | Ο Έλληνας μαθηματικός που αξίζει την προσοχή όλων μας!

Γράφει ο Ανδρέας Ταράτσας, φοιτητής Μαθηματικών Ένα όνομα, μια μορφή, ένα μυαλό! Μια μαθηματική διάνοια που έγινε ευρεύως γνωστή, ύστερα από την περίφημη λύση που έδωσε στο περιβόητο «γρίφο του Τζον Φόρμπς Νας», που απασχόλησε κάθε λογής επιστήμονα από ολόκληρο τον κόσμο. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και […]

Default avatar

Guest Author

3 Νοεμβρίου, 2015

Γράφει ο Ανδρέας Ταράτσας, φοιτητής Μαθηματικών

Ένα όνομα, μια μορφή, ένα μυαλό! Μια μαθηματική διάνοια που έγινε ευρεύως γνωστή, ύστερα από την περίφημη λύση που έδωσε στο περιβόητο «γρίφο του Τζον Φόρμπς Νας», που απασχόλησε κάθε λογής επιστήμονα από ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. Αποφοιτώντας σε χρόνο ρεκόρ, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Μ.Ι.Τ. (Massachusetts Institute of Technology).

 

Η ζωή του ερευνητή – ακαδημαϊκού είναι πιο συναρπαστική διότι έχει να κάνει με ανθρώπους, είτε αυτοί είναι φοιτητές, είτε ακαδημαϊκοί ,είτε απλοί πολίτες.

Από την αφάνεια στην αναγνωρισιμότητα

daskalakis1

Όπως προαναφέραμε, ο Δασκαλάκης απέκτησε ευρύ κύρος και αναγνωρισιμότητα όταν έλυσε την «Ισορροπία του Νας» ή αλλιώς «γρίφο του Νας». Ο γρίφος ή το θεώρημα Νας (Nas solution ή Nas equilibrium), είναι μια θεωρητική έννοια ενός παιχνιδιού που περιλαμβάνει δυο ή περισσότερους παίχτες, κατά τον οποίο κάθε παίχτης υποθέτεται ότι ξέρει τις στρατηγικές που φέρνουν την ισορροπία των άλλων παιχτών, και ότι κανένας παίχτης δεν έχει τίποτα να κερδίσει με το να αλλάξει μόνο την δική του στρατηγική. Αν κάθε παίχτης έχει μια επιλεγμένη στρατηγική κανένας παίχτης δεν μπορεί να κερδίσει με το να αλλάξει την δική του στρατηγική ενώ οι υπόλοιποι παίχτες διατηρούν αναλλοίωτη την δική τους στρατηγική, τότε η επικρατούσα κατάσταση της επιλογής των στρατηγικών και το αντίστοιχο κέρδος από αυτές αποτελούν το θεώρημα του Νας.

Αυτή η θεωρία χρησιμοποιήθηκε κυρίως στον οικονομικό τομέα για την ανάλυση της στρατηγικής αλληλεπίδρασης πολλών εταιρειών, δηλαδή μας προσφέρει έναν τρόπο για να προβλέψουμε τι θα συμβεί εάν πολλές εταιρείες παίρνουν την ίδια στιγμή αποφάσεις κι αν το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις αποφάσεις των άλλων.

Ο Kωνσταντίνος Δασκαλάκης χρειάστηκε μόλις ένα χρόνο για να αποδείξει ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί ισορροπία και αυτό έγινε σε συνεργασία με τους καθηγητές Χρήστο Παπαδημητρίου από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και τον Πολ Γκόλντμπεργκ από το Πανεπιστημίο του Λίβερπουλ, κάνοντας τον επιστημονικό κόσμο να παραμιλά για αυτή του την ανακάλυψη. Βραβεύτηκε επίσης, από τον διεθνή οργανισμό ΑCΜ Αssociation for Computing Μachinery το 2008.

Η μάχη της Microsoft για την απόκτησή του

daskalakis2

Η ευφυΐα και η οξυδέρκεια στη σκέψη του έγιναν σημείο αναφοράς κι αποτέλεσαν την αφορμή για τη διεκδικησή του από την Microsoft. Εκείνος όμως αρνήθηκε την πρόταση της πασίγνωστης τεχνολογικής εταιρείας κι επέλεξε τον ακαδημαϊκό τομέα, αφού όπως υποστηρίζει η ζωή του ερευνητή – ακαδημαϊκού είναι πιο συναρπαστική διότι έχει να κάνει με ανθρώπους, είτε αυτοί είναι φοιτητές, είτε ακαδημαϊκοί ,είτε απλοί πολίτες. Γι’ αυτό χαρακτήρισε το έργο του ως κοινωνικό.

Διαδικτυακή ζωή

Ως γνωστόν τον περασμένο αιώνα έγινε μια σπουδαία ανακάλυψη που άλλαξε ριζικά τη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας κι αναφέρομαι στο γνωστό μας διαδίκτυο. Ο ίδιος, όντας μάλιστα καθηγητής στο αντικείμενο των υπολογιστών, αναγνωρίζει την σημαντικότητα του web, αλλά υπογραμμίζει ότι ελλοχεύει κινδύνους. Διασαφηνίζει ότι λύσεις σ’ αυτούς θα δώσει η ίδια η τεχνολογία αλλά και η παιδεία σε συνδυασμό με τον δημόσιο διάλογο. Υποστηρίζει πάντως πως η ζωή σταδιακά θα γίνεται «ιντερνετική», δηλαδή όλες οι καθημερινές ανάγκες θα καλύπτονται από το διαδίκτυο («Τα ρούχα μας θα τα αγοράζουμε στο διαδίκτυο ,το αυτοκίνητό μας επίσης, ακόμα και μια απλή κούπα του καφέ!).

Κλείνοντας, μπορούμε να δούμε τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη ως έναν απλό, καθημερινό άνθρωπο με τις δικές του ανησυχίες αλλά και με τις δικές του επιλογές. Προτιμά στον ελεύθερο χρόνο του να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία παρά μαθηματικά, να κάνει έναν περίπατο κοντά στην θάλασσα και να μελετά ποίηση, με το ποίημα Σατράπεια του Καβάφη να είναι ένα από τα πιο αγαπημένα του. Χαρακτηριστικό μάλιστα, είναι το γεγονός πως το εν λόγω έργο το έχει ανεβάσει στο προσωπικό του blog. Τέλος, δηλώνει «αιώνιος υπηρέτης της επιστήμης»!

 

Επιμέλεια: Ανδρέας Ταράτσας

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Η νέα έμπνευση «Delfinario είναι για σένα, ΠΑΜ» είναι τόσο Σεφερλής core όσο περιμέναμε!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET