ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τι ειπώθηκε στη Βουλή για τα ξενόγλωσσα Τμήματα των αλλοδαπών | Ποια τμήματα θα ιδρύονταν;

«Ήταν εξευτελιστική η χθεσινή μέρα, με τη συμπεριφορά τραμπούκων απέναντι στους διεθνείς αξιολογητές. Σημειώστε: Ήταν από ξένα πανεπιστήμια, ελληνικής καταγωγής όλοι. Αυτά που έγιναν χθες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εξευτελίζουν τη χώρα. Είναι δουλειά, αρμοδιότητα, «καυτό» καθήκον, θα έλεγα, όλης της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να πάρει πια τα δέοντα μέτρα, να πάρει τις δέουσες αποφάσεις, […]

Neopolis Team

5 Νοεμβρίου, 2015

«Ήταν εξευτελιστική η χθεσινή μέρα, με τη συμπεριφορά τραμπούκων απέναντι στους διεθνείς αξιολογητές. Σημειώστε: Ήταν από ξένα πανεπιστήμια, ελληνικής καταγωγής όλοι. Αυτά που έγιναν χθες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εξευτελίζουν τη χώρα. Είναι δουλειά, αρμοδιότητα, «καυτό» καθήκον, θα έλεγα, όλης της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να πάρει πια τα δέοντα μέτρα, να πάρει τις δέουσες αποφάσεις, να μπει στον κόπο των αρμοδιοτήτων της».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος για τα επεισόδια που σημειώθηκαν απέναντι σε διεθνείς αξιολογητές ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί για ακόμα μια φορά στο θέμα των ξενόγλωσσων τμημάτων, τα οποία θα λειτουργούσαν στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Αιγαίου και Δημοκρίτειο Θράκης αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε.

«Είχαμε ψηφίσει εδώ το 2014, κύριε Κουράκη και το ξέρετε πολύ καλά, για τα ξενόγλωσσα τμήματα με διδασκαλία στην αγγλική. Σας είχα παραδώσει και τον σχετικό φάκελο. Η ολιγωρία Μπαλτά κόλλησε αυτή τη διαδικασία και έρχεται ο κ. Φίλης τη Δευτέρα να βρει ωραία την ιδέα αυτών των ξενόγλωσσων που απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να πει «τι ωραία ιδέα, να το δούμε, να το νομοθετήσουμε»! Δεν έχει εικόνα…» τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Σημειώνουμε ότι με την παρ.2 του άρθρου 73 του ν.4136/2014, θεσπίστηκε η δυνατότητα ίδρυσης τμημάτων πρώτου κύκλου σπουδών που απευθύνονται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης φοιτητές και στα οποία η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται εν όλω στην αγγλική γλώσσα. Στα Τμήματα αυτά θα γίνονταν δεκτοί αλλοδαποί φοιτητές εκτός Ε.Ε που θα κατέβαλαν δίδακτρα για τις σπουδές τους.

Τα ξενόγλωσσα Τμήματα που ιδρύονταν ήταν τα ακόλουθα:

  1. Πανεπιστήμιο Αιγαίο: Τμήμα Τουριστικών Σπουδών για αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε (Χίο)
  2. Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών για αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε (Ρόδο)
  3. Πανεπιστήμιο Κρήτης: Τμήμα Τουριστικών Σπουδών για αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε
  4. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο : Τμήμα Ελληνικών Σπουδών για αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε

Σε απάντηση που είχε δώσει ο τότε υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς είχε υπογραμμίσει ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν προέβη στην έκδοση των προβλεπόμενων εκ του νόμου προεδρικών διαταγμάτων για την υλοποίηση της προαναφερόμενης διάταξης. Ο κ. Μπαλτά τότε είχε σημειώσει ότι η ενεργοποίηση της διάταξης και η κατ’ ουσίαν οργάνωση της λειτουργίας των προαναφερόμενων τμημάτων προϋποθέσει την έκδοση των προβλεπόμενων στην παρ. 6 του άρθρου 7 του ν. 4009/2011 ΠΔ με πρόταση των Υπουργών Παιδείας, Οικονομικών και Εσωτερικών μετά από γνώμη της ΑΔΙΠ και των οικείων ακαδημαϊκών οργάνων που διατυπώνεται ύστερα από σχετικό ερώτημα του Υπουργού Παιδείας.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός φέρνει το κρίστμας σπίριτ με το πιο χριστουγεννιάτικο λεωφορείο!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

PISA 2022: «Πάτωσαν» οι Έλληνες μαθητές στις διεθνείς εξετάσεις, σε Μαθηματικά και κατανόηση κειμένου!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αράχωβα τρώει κάνσελ γιατί ο κόσμος δεν ανέχεται ούτε το έγκλημα ούτε και τη συγκάλυψη!

ΕΛΛΑΔΑ

Brain drain: 3 στους 4 πτυχιούχους που έφυγαν από την Ελλάδα δεν παίζει να ξαναγυρίσουν!

SPILL THE TEA

Ο Επώνυμος γκρέμισε τον λαμπερό κόσμο της Soula Glamorous μέσα σε 40 λεπτά!

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET