ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κεραμέως: Οι Έλληνες φοιτητές θα κάνουν ένα εξάμηνο σε αμερικανικά πανεπιστήμια χωρίς δίδακτρα!

Και ξαφνικά το Erasmus γίνεται δεύτερη επιλογή. 😅

Neopolis Team

7 Νοεμβρίου, 2022

Όπως είχε προαναγγελθεί τον Σεπτέμβρη, η Αθήνα υποδέχτηκε στις αρχές Νοέμβρη διοικήσεις μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων. Το περασμένο Σάββατο συγκεκριμένα, κατέφτασαν στην πρωτεύουσα 70 Πρυτάνεις και καθηγητές οι οποίοι αντιπροσωπεύουν 30 Πανεπιστήμια της Αμερικής (όπως Γέιλ, Χάρβαρντ, Κολούμπια), μετά από πρόσκληση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως. 

Οι 70 εκπρόσωποι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και την πρώτη μέρα επισκέφτηκαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ, το ΕΚΠΑ, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τα Πανεπιστήμια Πειραιά, Δυτικής Αττικής και Γεωπονικό, και τέλος το Πάντειο Πανεπιστήμιο και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ το tour περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ, το ΑΠΘ, το ΔΠΘ, το ΠΑΜΑΚ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Πατρών, Πελοποννήσου και Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, καθώς και στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιωαννίνων και Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Διάβασε κι αυτό

To ‘gaslighting’ είναι η λέξη της χρονιάς για το 2022 και σίγουρα σου έχει συμβεί!

Αυτό που ξεχωρίσαμε από την ελληνοαμερικάνικη συνεργασία με τίτλο «Σύνοδος Φάρος 2022», είναι ένα μεγάλο προνόμιο για τους Έλληνες φοιτητές, τη φοίτηση σε αμερικανικό ίδρυμα χωρίς την καταβολή διδάκτρων. 

Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα, χαρακτηρίζοντας απλησίαστο το όνειρο αυτό των φοιτητών μέχρι πρότινος. «Φανταστείτε κορυφαίο ελληνικό ΑΕΙ, οι φοιτητές μας θα μπορούν να πάνε για ένα εξάμηνο ή και περισσότερο, σε ξένο πανεπιστήμιο στην Αμερική χωρίς δίδακτρα, δηλαδή κάτι τελείως απλησίαστο στους φοιτητές γίνεται απτό. Μπορεί να πλησιάζουν και τα 70.000 δολάρια το χρόνο τα δίδακτρα στην Αμερική», δήλωσε στην εκπομπή «Σήμερα ΣΚΑΪ».

Όταν λέμε συνεργασίες μιλάμε για διπλά πτυχία, κοινά πτυχία, καλοκαιρινά προγράμματα, χειμερινά προγράμματα, αγγλόφωνα προγράμματα. Οι συνεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Υπάρχουν πολλές συνεργασίες όπως του Τζονς Χόπκινς με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για το Αλτσχάιμερ. Τα πανεπιστήμιά μας διεκδικούν πια μια πιο υψηλή θέση στις διεθνείς κατατάξεις.

Η ίδια υποσχέθηκε ακόμη καλύτερες υποδομές και εξοπλισμό, αφού πρόσθεσε συγκεκριμένα ότι «με το άρθρο 16 θα δείτε πόσο έχουν αυξηθεί τα αγγλόφωνα προγράμματα, η χώρα μας έχει δύο αγγλόφωνες ιατρικές. Η αγγλόφωνη ιατρική που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, μόνο από την πρώτη φουρνιά φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα πάρει πάνω από 4 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει καλύτερα ΑΕΙ, καλύτερες υποδομές και καλύτερος εξοπλισμός για καθηγητές και φοιτητές.»

Σημείωσε τέλος, πως συστήνεται κοινό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα μεταξύ κορυφαίου πανεπιστημίου της Αμερικής και κορυφαίου πανεπιστημίου της Ελλάδας, δηλαδή συνεργασία των Ελλήνων φοιτητών με τους καλύτερους φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές από τις ΗΠΑ. «Η Ελλάδα θα γίνει φάρος εκπαιδευτικός, που θα προσελκύει φοιτητές, ερευνητές, καθηγητές».

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET