ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Καθηγητές καλούν σε αποχή και μαζεύουν υπογραφές κατά της online εξεταστικής!

Πόσο μπερδεμένη τη θες την κατάσταση; - Ναι

Neopolis Team

5 Φεβρουαρίου, 2024

Στο σημερινό επεισόδιο «εξεταστική εν μέσω καταλήψεων», καθηγητές ενώνονται και τάσσονται κατά των διαδικτυακών εξετάσεων, παρά τις αποφάσεις που έχουν λάβει τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Γενικότερα, το ζήτημα έχει καταντήσει σίριαλ. Από τη μία έχουν πραγματοποιηθεί σύνοδοι Πρυτάνεων και Συγκλήτων όπου αποφασίστηκε η εξ αποστάσεως εξεταστική όπου είναι ανάγκη, ενώ στη συνέχεια είδαμε τμήματα (και ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Πατρών) καθώς και καθηγητές, να αποστασιοποιούνται από αυτή την απόφαση. Το συμπέρασμα; Οι εξετάσεις βρίσκονται στον αέρα, το ίδιο και οι φοιτητές.

Με την εξήγηση ότι ο τρόπος αυτός δε διασφαλίζει το αδιάβλητο συγκεκριμένα, καθηγητές αντιστέκονται στις online εξετάσεις, συγκεντρώνοντας μάλιστα υπογραφές για να στηρίξουν την πρωτοβουλία τους. Ανάμεσά τους οι Γιάνης Βαρουφάκης (ΕΚΠΑ), Νίκος Θεοχαράκης (ΕΚΠΑ), Αλεξάνδρα Κορωναίου (Πάντειο), Γιάννης Κουζής (Πάντειο) και Σεραφείμ Σεφεριάδης (Πάντειο).

Οι υπογραφές φτάνουν τις 200, ενώ η συλλογή συνεχίζεται εδώ. Μάλιστα συνοδεύεται από κείμενο που αριθμεί τους λόγους που απορρίπτεται η ιδέα της εξ αποστάσεως εξεταστικής, οι οποίοι είναι:

«1. Αδύνατη η ασφαλής πιστοποίηση της γνώσης

Ο πρώτος λόγος για τον οποίο απορρίπτουμε τις διαδικτυακές εξετάσεις αφορά το εκπαιδευτικό και μορφωτικό μας καθήκον απέναντι στην κοινωνία.

Ως πανεπιστημιακοί, έχουμε ορκιστεί ότι θα πιστοποιούμε, εκ μέρους της πολιτείας και υπό συνθήκες αμεροληψίας, την γνώση των φοιτητριών/τών στα γνωστικά μας αντικείμενα. Όμως η πιστοποίηση της γνώσης είναι αδύνατη μέσω των διαδικτυακών εξετάσεων. Γιατί; Καταρχάς, ούτε τα μέλη ΔΕΠ ούτε οι φοιτήτριες/τητές διαθέτουμε το λογισμικό (π.χ. Proctor) που θα διασφάλιζε πως τα «γραπτά» που λαμβάνουμε τα πληκτρολόγησαν οι φοιτήτριες/τητές που εμφανίζονται στις οθόνες μας. Επί πλέον, ακόμα και να είχαμε αυτό το λογισμικό, αδυνατούμε να ελέγχουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκονται οι εξεταζόμενες/οι την ώρα της διαδικτυακής εξέτασης (αν έχουν τις ίδιες συνθήκες ησυχίας, αν δίπλα τους βρίσκεται κάποιος που «βοηθά»).

Μάλιστα, το γεγονός ότι επί πανδημίας γίνονταν διαδικτυακές εξετάσεις είναι ακόμα ένας λόγος να μην επαναληφθεί μια διαδικασία που, όσες/οι την ζήσαμε, γνωρίζουμε πως εξευτέλισε τα ΑΕΙ και καταρράκωσε την αξιοπιστία της βαθμολόγησης.

2. Σεβασμός στις συλλογικές αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων

Η κυβέρνηση στοχεύει αποκλειστικά στο σπάσιμο των καταλήψεων – την μοναδική διέξοδο που άφησε η κυβέρνηση στους φοιτητικούς συλλόγους μετά την νομοθέτηση των ιδιωτικών «πανεπιστημίων». Αυτός είναι ο λόγος που επιστρατεύει και προωθεί τις διαδικτυακές εξετάσεις. Μ’ ένα σμπάρο η «Μητσοτάκης ΑΕ» προσπαθεί να πετύχει δυο τρυγόνια: Από τη μία ελπίζει να σπάσει τις καταλήψεις ενώ, από την άλλη, δίνει ένα έξτρα μπόνους στους υπονομευτές των δημόσιων πανεπιστημίων μέσω μιας μεθόδου εξέτασης που καταρρακώνει την αξιοπιστία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Εν κατακλείδι, ως καθηγητές, νιώθουμε την υποχρέωση να αντισταθούμε στις διαδικτυακές εξετάσεις επειδή αποτελούν αντιεκπαιδευτικά μέσα τα οποία η κυβέρνηση θέτει στην υπηρεσία του πιο μοχθηρού σκοπού: την κάμψη κάθε αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων».

Παν/μιο Κρήτης: Παραιτήσεις μετά την εντολή για διαδικτυακές εξετάσεις

Την παραπάνω στάση τηρούν και οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Κρήτης, που μέσα από απόφασή τους σημειώνουν:

«Οι Διδάσκοντες εκφράζουν την αντίθεσή τους στην καταστρατήγηση από την κυβέρνηση του άρθρου 16, καταγγέλλουν την απόφαση της Συγκλήτου για διεξαγωγή εξετάσεων με ηλεκτρονικά μέσα και αντιτίθεται στην υπονόμευση των συλλογικών διαδικασιών των φοιτητών/φοιτητριών και των κινητοποιήσεών τους».

Παράλληλα, ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής καλεί τους καθηγητές σε αποχή από κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ηλίας Κολοβός και Δημήτρης Μποσνάκης αντίστοιχα, δήλωσαν την παραίτησή τους, αφήνοντας έτσι την εξεταστική τελείως μετέωρη.

Απεργία ΠΟΣΔΕΠ 

Στο μεταξύ, απεργία για την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου έχει προκηρύξει η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού), η οποία στηρίζει τη διαμαρτυρία των φοιτητών κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως επίσης το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, όπως τονίζει σε ψήφισμά της.

Αναλυτικότερα, το ψήφισμα αναφέρει:

Υπερασπιζόμαστε την Ακαδημαϊκή Ελευθερία, τα δικαιώματα των μελών ΔΕΠ και των φοιτητικών συλλόγων. Προκήρυξη Απεργίας στις 8/2/2024

Το 16ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ υποστηρίζει σθεναρά την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, τα οποία ευθέως υπονομεύονται από τις εισαγγελικές παρεμβάσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας. Η εκπαιδευτική διαδικασία και η διεξαγωγή εξετάσεων αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των λειτουργών της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι οφείλουν να προασπίσουν την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους.

Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των φοιτητικών συλλόγων να αγωνίζονται δημοκρατικά για την διασφάλιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και του μέλλοντός τους.

Το 16ο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ αποφάσισε ομόφωνα:

1) Την προκήρυξη, κυλιόμενων στάσεων εργασίας, η οποία καλύπτει κάθε διδάσκοντα, σε κάθε Πανεπιστημιακό ίδρυμα όπου επιχειρείται η επιβολή εξεταστικών διαδικασιών οι οποίες αναιρούν και καταστρατηγούν την αναφαίρετη αρμοδιότητα των μελών ΔΕΠ να καθορίζουν τον τρόπο εξέτασης και αξιολόγησης στα μαθήματα/εργαστήρια που τους έχουν ανατεθεί.

2) Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 8 Φεβρουαρίου και συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, 12.00 Προπύλαια και σε αντίστοιχα συλλαλητήρια που οργανώνονται κατά τόπους. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να μην κατατεθεί το ν/σ παράκαμψης του άρθρου 16.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σήμα κινδύνου από τη Φαρμακευτική ΑΠΘ: «Τα Δημόσια Παν/μια έχουν εγκαταλειφθεί χρόνια τώρα»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σε απεργίες προχωράνε οι καθηγητές των πανεπιστημίων μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Συλλαλητήριο 28/2: Κλιμακώνεται ο αγώνας κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET