UNI LIFE & TIPS

Γιατί δε βλέπεις την καραντίνα ως την ιδανική ευκαιρία για να έρθεις πιο κοντά στο πτυχίο;

Χρόνος για διάβασμα, υπάρχει. Δεν έχεις δικαιολογίες πλέον!

Κλεοπάτρα Μπράιτ

27 Μαρτίου, 2020

Η κατάσταση που βιώνουμε αυτήν την περίοδο είναι πρωτόγνωρη, όχι μόνο για σένα, για τον καθένα μας. Το ξέρω, θες να βγεις με τους φίλους σου, να πας τις βόλτες σου, να πιεις το καφεδάκι σου, να ζήσεις την άνοιξη όπως της αρμόζει! Ωστόσο, δε χάθηκε κι ο κόσμος επειδή θ’ αναγκαστούμε να κάτσουμε σπίτια μας για ένα διάστημα. Μην ξεχνάμε, μέχρι πρότινος παρακαλούσαμε για κάτι τέτοιο όταν χτυπούσε το ξυπνητήρι το πρωί, ενώ αντικειμενικά, δεν είναι κι από τις πιο δύσκολες δοκιμασίες που θα μπορούσαν να μας θέσουν. Να αράξουμε στον καναπέ μάς είπαν, όχι να σκάβουμε χαρακώματα. Ας αφήσουμε λοιπόν τα παράπονα και τις γκρίνιες κι ας το δούμε από τη θετική του όψη.

Προσωπικά, σαν φοιτήτρια επί πτυχίω, αναγνωρίζω ένα πολύ μεγάλο συν στην όλη φάση. Κι όμως, καθόμαστε που καθόμαστε σπίτι, χρωστάμε που χρωστάμε μαθήματα, γιατί να μη διαβάσουμε και λιγάκι; Όταν θα τελειώσει πια όλο αυτό, μόνο μυαλό για διάβασμα δε θα έχουμε, όλη μέρα έξω θα είμαστε.

Δες το λοιπόν σαν ευκαιρία, ώστε να διορθώσεις τα ακαδημαϊκά σου λάθη και στο τέλος όλου αυτού, να βγεις με κάμποσα βάρη λιγότερα από την πλάτη σου. Εξάλλου, η εξεταστική δε θα ακυρωθεί εντελώς, οπότε κάνε από τώρα τις προετοιμασίες σου, μιας και μπορείς.

Ας σου εξηγήσω όμως πιο αναλυτικά το πώς μπορείς να εκμεταλλευτείς την καραντίνα για να… έρθεις πιο κοντά στο πτυχίο:

#1 Πάρε τα χρωστούμενα στα χέρια σου

Όταν περνάς άπλετο χρόνο με τον εαυτό σου, αυτόματα κάνεις έναν μίνι απολογισμό ζωής. Και κάπου εκεί συνειδητοποιείς πως με τη σχολή τα πράγματα δεν έχουν πάει όπως τα ήθελες. Χρωστάς μαθήματα, είσαι 5ο έτος, από σημειώσεις δεν παίζουν και πολλές και γενικά είσαι λίγο τουρίστας. Τώρα όμως που είσαι σπιτάκι σου, μπορείς να κάνεις τη διαφορά και να σώσεις το παιχνίδι στο 90′. Ξεκίνα από τα βασικά. Δες τι χρωστάς, ποια είναι η ύλη, ποια τα sos, καθώς και τι σημειώσεις έχεις και ποιες σου λείπουν, ώστε να επικοινωνήσεις με συμφοιτητές σου και να καλύψεις τα κενά. Το καλό μεταξύ άλλων, είναι ότι δε θα μπορέσουν να σε αποφύγουν λέγοντας πως είχαν δουλειές ή ότι δεν είδαν ποτέ το μήνυμά σου. 

#2 Tα post it θα γίνουν οι νέοι σου (αυτο)κολλητοί

Αφού έχεις πάρει λίγο χαμπάρι τι παίζει στη σχολή σου, πιάσε τις σημειώσεις. Και δε μιλάω για τετράδιο… Πάρε post-it χαρτάκια και σημείωνε για κάθε μάθημα, τα κομμάτια που σε δυσκολεύουν αλλά και τα sos και κάνε τη ζωή σου… κόλαση. Κόλλα τα στο γραφείο σου, στην πόρτα του δωματίου σου, στο ψυγείο, στο λάπτοπ σου ή όπου αλλού μέσα στο σπίτι και δεν πρόκειται να σου περάσουν απαρατήρητα. Θες δε θες, θα τα βλέπεις όλη μέρα φάτσα κάρτα, και θες δε θες, θα σου μείνουν 5-6 χρήσιμα πράγματα στο μυαλό.

#3 Τώρα πια έχεις την ησυχία σου

Θυμάσαι π.κ. (προ κορωνοϊού), που γκρίνιαζες ότι δεν μπορείς να συγκεντρωθείς γιατί μπαινόβγαινε κόσμος στο σπίτι, επειδή ο γείτονας έβαζε τέρμα τη μουσική ή γιατί έξω επικρατούσε ΤΟ χάος και Η φασαρία; Να πώς μετατρέπεται σε σύμμαχό σου η απαγόρευση κυκλοφορίας. Είναι η πρώτη και τελευταία σου ευκαιρία να καταφέρεις να διαβάσεις υπό τη νεκρική σιγή που επικρατεί πλέον γύρω μας, οπότε μην την αφήσεις να πάει χαμένη.

#4 Κι από χρόνο… άλλο τίποτα

Αυτό είναι και το πιο αδιαμφισβήτητο fact της περιόδου που διανύουμε. Πλέον, δεν έχεις καμία δικαιολογία να μη διαβάσεις. Όλη μέρα αράζεις σπίτι, δεν τρως όλο σου το χρόνο στα μέσα για να πας σχολή, ούτε μπαίνεις στον πειρασμό να βγεις για καφεδάκι με φίλους. Ακόμα και το Netflix κάποια στιγμή θα το βαρεθείς (πόσες ώρες να δεις την ημέρα;). Το μόνο που σου μένει λοιπόν, είναι το διάβασμα. Από τις 24 ώρες που μένεις μέσα, αν αφιέρωνες τις 3-4 (που σε αυτή τη φάση δεν είναι τίποτα), όχι μόνο πτυχίο θα έπαιρνες σύντομα, αλλά με βαθμό κιόλας!

#5 Πτυχιακή και έληξες

Αν δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή ν’ ασχοληθείς όπως πρέπει με την πτυχιακή σου, τότε πότε; Ο χρόνος για σωστή έρευνα και ενδελεχή μελέτη ώστε να μην καταλήξεις σε προχειροδουλειά είναι άπλετος, οπότε κοίτα να τον εκμεταλλευτείς. Φτιάξε ένα τελικό αποτέλεσμα που όχι απλώς θα σε απαλλάξει από την υποχρέωσή σου, αλλά θα σου χαρίσει έναν καλό βαθμό. Κι αν μέχρι τώρα παραπονιόσουν πως δεν είχες το χρόνο για τέτοιες πολυτέλειες, ορίστε, η ευχή σου πραγματοποιήθηκε.

#6 Απλά θα πάρεις πτυχίο

Αυτό! Σκέψου ότι θα βρεθείς πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη του στόχου σου και θα μπεις σε μια πολύ διαφορετική φάση, με νέες περιπέτειες!

Και για πες, πόσες ώρες θα διαβάσεις σήμερα;

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πρωτιά για φοιτήτριες της Νομικής Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης ρωμαϊκού δικαίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Λάμα γίνεται φοιτητής σε Κολέγιο των ΗΠΑ, με στόχο το πτυχίο στην κλωστοϋφαντουργία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET