fbpx

Τα βασικά tips για να γίνεις επιτέλους ο οικονομικά ανεξάρτητος 20χρονος που τόσο ονειρεύεσαι!


Τι καλά που θα ήταν αν είχες εκατομμύρια στον τραπεζικό σου λογαριασμό, μια σπιταρόνα με τις ανέσεις της και προσωπικό που θα αναλαμβάνει όλες σου τις υποχρεώσεις αντί για σένα.

Άραξε όμως, κατέβα τώρα από το ωραίο σου συννεφάκι κι εστίασε στο πώς θα καταφέρεις να πιείς τον επόμενο καφέ σου, χωρίς να ζητιανεύεις από παππούδες και γιαγιάδες, γιατί σου τελείωσε το χαρτζιλίκι των γονιών…

Ευτυχώς για σένα, τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο φαίνονται κι όσο τα παρουσιάζουν ορισμένοι. Αρκεί να καταφέρεις να βάλεις ορισμένες λεπτομέρειες σε μια τάξη κι αυτομάτως θα έχεις κάνει ένα βήμα προς την αυτόνομη ζωή:

#1 Βρες μια part time δουλειά

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ξέρω, όταν σκεφτόσουν την φοιτητική σου ζωή δε φανταζόσουν τον εαυτό σου να εργάζεται πίσω από ένα γραφείο, να κρατάς στα χέρια σου δίσκους με καφέδες ή να πουλάς ρούχα σε κάποια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες της αγοράς. Ωστόσο, δε γίνεται να είσαι οικονομικά ανεξάρτητος από τη στιγμή που δεν έχεις το παραμικρό εισόδημα. Τσέκαρε τις αγγελίες λοιπόν και βρες εκείνη που καλύπτει πλήρως τα θέλω σου.

#2 Προσπάθησε να βάζεις στην άκρη κάποια χρήματα

Ένας γενικός κανόνας των 20χρονων (και δη των γυναικών), λέει πως όσα χρήματα έρχονται στα χέρια σου, άλλα τόσα φεύγουν από αυτά. Καταλαβαίνεις ωστόσο, πως αυτή η τακτική δεν είναι η καλύτερη δυνατή, σε περίπτωση που θέλεις να πετύχεις την οικονομική σου ανεξαρτησία. Προσπάθησε λοιπόν, να αφήνεις στην άκρη ένα ποσοστό του μισθού σου (ξεκίνα με ένα 25%) και θα δεις πόσο καλύτερα θα καλύπτεις τις ανάγκες σου σε βάθος χρόνου.

#3 Βάλε μια προτεραιότητα στις ανάγκες σου

Στην εποχή του υπερκαταναλωτισμού, είναι λογικό να τρελαίνεσαι από τις ανάκγες και τις απαιτήσεις που έχεις για τις αγορές σου. Σ’ αυτήν την περίπτωση, η καλύτερη λύση είναι να βάλεις σε μια σειρά τη χάβρα που επικραττεί στο μυαλό σου. Πιάσε λοιπόν χαρτί και μολύβι και ξεκίνα βάζοντας προτεραιότητες στις αγορές που προτίθεσαι να κάνεις στο αμέσως επόμενο διάστημα. Προφανώς και πρέπει να «χωρέσεις» στο μηνιαίο σου budget, προβλέποντας μάλιστα τις έκτακτες ανάγκες που σίγουρα θα προκύψουν. Από εκεί και πέρα, στο χέρι σου είναι να μείνεις πιστός/ή στο πλάνο που εσύ ο/η ίδιος/α έφτιαξες.

#4 Καθόρισε τα μηνιαία έξοδά σου

Πρώτα απ’ όλα βέβαια, καλείσαι να καθορίσεις τα πάγια έξοδα με τα οποία ξεκινά και τελειώνει κάθε μήνας σου. Συνυπολόγισε το κινητό σου τηλέφωνο, την κάρτα για τα μέσα και τυχόν συνδρομές που μπορεί να πληρώνεις (γυμναστήριο κ.α). Στη συνέχεια, έλα εκ νέου στο πλάνο που έφτιαξες παραπάνω και προσάρμοσε το στα νέα δεδομένα (budget – πάγια έξοδα). Αν μάλιστα, συνυπολογίσεις και το 25% που γράψαμε στο #2, η οικονομική σου διαχείριση γίνεται ολοένα και καλύτερη.

#5 Δε χρειάζεται να το παίζεις κουβαρντάς εκεί που δε σε παίρνει

Κακά τα ψέματα, η οικονομική κρίση από τη μία και η ηλικία σου από την άλλη, δεν προσφέρονται για ιδιαίτερα απλόχερες συμπεριφορές. Αυτό σημαίνει πως τα tips στις εξόδους σου πρέπει να περιοριστούν σημαντικά, όπως επίσης και τα κεράσματα (κυρίως για τους άντρες της παρέας). Ναι, είναι ωραίες σαν κινήσεις αλλά καλό θα ήταν να μείνεις στη συμβολική τους σημασία κι όχι να σπαταλήσεις σημαντικό ποσοστό του εισοδήματός σου σε αυτές…

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, το να κερδίζεις χρήματα από τη δική σου δουλειά είναι ένα πρώτο βήμα προς την ανεξαρτησία. Από μόνο του ωστόσο, δεν είναι αρκετό. Βλέπεις, οφείλεις και να τα διαχειρίζεσαι όπως πρέπει, προβλέποντας ανάγκες κι αναποδιές που θα προκύψουν στο άμεσο κι απώτερο μέλλον (βλ. διακοπές, απώλεια κινητού κ.α).

Στο χέρι σου ωστόσο, είναι τα σωστά κι έξυπνα βήματα, έως ότου φτάσεις στο σημείο που εσύ ο ίδιος επιθυμείς…

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET