fbpx

Κάπου στους 13.000 μαθητές υπολογίζεται ότι θα περάσουν χωρίς Πανελλήνιες στα Πανεπιστήμια!


Ο υπουργός Παιδείας μίλησε για το φλέγον ζήτημα που έχει πονοκεφαλιάσει από τώρα τους επόμενους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, μιας και από το 2020 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τις λεγόμενες πράσινες και κόκκινες σχολές.

Μεταξύ άλλων, έκανε γνωστό πως προβλέπεται πως οι εισακτέοι θα αυξηθούν κατά 13.000 στις πράσινες σχολές, για τις οποίες, όπως είναι πλέον γνωστό, χρειάζεται μόνο το απολύτηριο για την εισαγωγή.

Η είσοδος στα Πανεπιστήμια μόνο με το απολυτήριο λυκείου είναι εφικτή και μπορεί να επιτευχθεί μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γαβρόγλου.

Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, ο αριθμός των εισακτέων θα ανέβει κατά 500 θέσεις, κάτι που σημαίνει πως συνολικά θα φτάσει τις 75.000.

Στη συνέντευξη λοιπόν που παραχώρησε ο υπουργός Παιδείας στο Έθνος, μίλησε για όλα. Από την απόφαση του να μην κατέβει στις επερχόμενες εκλογές, μέχρι όλες τις αλλαγές που …πέρασε στην Παιδεία, κατά την τετραετή θητεία του.

Για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, δήλωσε πως «ο κόσµος πρέπει να κατανοήσει ότι αλλάζει ο τρόπος µε τον οποίο τα παιδιά θα εξετάζονται προκειµένου να λάβουν το απολυτήριο. Επίσης αυτοί που θα πάνε σε τµήµατα ελεύθερης πρόσβασης, θα βρουν αυτά τα τµήµατα έτοιµα µε το διδακτικό τους προσωπικό και µε τις αντίστοιχες υποδοµές. Ηδη έχουµε δώσει τις θέσεις προσωπικού που ήθελαν τα πανεπιστήµια».

Ο υπουργός εξηγεί και ποια πανεπιστήµια θα είναι αυτά στα οποία θα εισάγονται οι µαθητές µόνο µε το απολυτήριο λυκείου και εάν πρόκειται για τµήµατα που έτσι κι αλλιώς δεν είχαν ζήτηση, όπως το τμήμα Ιχθυοκαλλιέργειας Μεσολογγίου.

«Θεωρώ ότι σε µια χώρα µε τόσο ανεπτυγµένη βιοµηχανία ιχθυοκαλλιεργειών και µε τεράστια σηµασία της ιχθυολογίας, είναι υποτιµητικό να µιλάµε έτσι γι’ αυτό το τµήµα που υπάρχει στο Μεσολόγγι. Εµείς λέµε ότι θα γίνει ένα εξαιρετικό τµήµα. Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις αγνόησαν την ουσιαστική αναβάθµιση των ΤΕΙ. Εµείς θεωρούµε ότι ορισµένα Τµήµατα των ΤΕΙ έχουν κλείσει τον κύκλο τους και άλλα βρίσκονται σε συνέργειες µε τα πανεπιστήµια. Οι συνέργειες εκείνων των Τµηµάτων των ΤΕΙ που θα ενταχθούν σε πανεπιστήµια θα γίνουν µε βάση συγκεκριµένα κριτήρια. Νέα προγράµµατα σπουδών, επιπλέον υποδοµές και κυρίως πρόσθετο καθηγητικό προσωπικό. Στα πανεπιστήµιά µας που θα υποδεχθούν τους νέους φοιτητές τον Σεπτέµβριο του 2020, θα έχει ολοκληρωθεί η νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστηµίων: τα νέα Τµήµατα, τα Τµήµατα ΤΕΙ που θα έχουν συνέργειες µε τα πανεπιστήµια, τα Πανεπιστηµιακά Ερευνητικά Κέντρα και τα ∆ιετή Προγράµµατα Σπουδών όπου θα εισάγονται οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ χωρίς εξετάσεις. Ολα αυτά είναι µια πρόκληση για την κυβέρνηση αλλά και για τα ΑΕΙ. Οι εντυπωσιακές συναινέσεις που έχουν ήδη διαµορφωθεί µε τα ΑΕΙ αποτελούν την καλύτερη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήµατος».

Παράλληλα, ο υπουργός θεωρεί ότι σε µερικά χρόνια όλοι οι υποψήφιοι θα µπαίνουν στα ΑΕΙ µόνο µε το απολυτήριο, εκτός ίσως από κάποιες σχολές, όπως οι Νοµικές, οι Πολυτεχνικές και οι Ιατρικές.

«Αυτό πιστεύω ότι σε πέντε χρόνια θα είναι εφικτό. Στο µεταξύ, όµως, το 2020 τα παιδιά θα αντικρίσουν µια νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστηµίων. Τελειώνει ο δυισµός στα ΑΕΙ. Ετσι όπως είχε εξελιχθεί η κατάσταση δεν βοηθούσε την κοινωνία. Τώρα έχουµε εντελώς νέα τµήµατα στα ΑΕΙ, µε νέα γνωστικά αντικείµενα, και επίσης διετείς σπουδές στα ΑΕΙ για τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της πολιτικής µας και του σχεδιασµού µας όλα αυτά τα χρόνια. Μαζί µε τις τοµές στα Επαγγελµατικά Λύκεια. Το σηµαντικό είναι ότι αυτά δεν είναι σχέδια, που λέµε θα κάνουµε, είναι σχέδια που έχουµε κάνει και θα τα ολοκληρώσουµε. Είναι πράγµατα που νοµοθετούνται και αρχίζει η υλοποίησή τους και δεν είναι στιγµιαία. Για όλα έχουµε ένα σχέδιο».

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET