ΕΛΛΑΔΑ

Αφού ψηθούμε με τα 40άρια που έρχονται, ο καιρός θα το γυρίσει σε καταιγίδες και ανέμους!

Αν η κλιματική αλλαγή είχε τηλεοπτικό σποτ, θα έλεγε: «Ζήσε την εμπειρία όλων των εποχών μέσα σε μία εβδομάδα». 🤗

Neopolis Team

10 Ιουνίου, 2024

Το πλάνο είναι πολύ συγκεκριμένο: πρώτα θα βασανιστούμε από τη ζέστη και μετά θα επανέλθουμε στις εργοστασιακές μας ρυθμίσεις, καθώς το ίδιο θα κάνει και ο καιρός. Θα συναντήσουμε μια διπολικότητα δηλαδή στις θερμοκρασίες για την εποχή, που μάλλον πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε, έτσι όπως τα κάναμε…

Η έκφραση «κάθε πέρσι και καλύτερα» είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό για αυτό που βιώνει ο πλανήτης, καθώς κάθε καλοκαίρι που έρχεται, σημειώνονται ρεκόρ καυσώνων, πυρκαγιών κι όλων αυτών των αρνητικών που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Αν είχατε αρχίσει να παραδίνεστε από την προηγούμενη εβδομάδα… too bad, γιατί τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας. Προφανώς και βρίσκονται μπροστά μας, καθώς είναι ακόμα Ιούνιος! Οι θερμοκρασίες έχουν πολλά περιθώρια να ξεδιπλώσουν τις σαδιστικές τους διαθέσεις μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που παραδοσιακά αποτελούν τους μήνες με τις πιο καυτές μέρες.

Και πάλι όμως, τα δύσκολα που είπαμε, δεν αφορούν αυτούς τους δύο μήνες. Είναι πολύ πιο κοντά μας και συγκεκριμένα στο διήμερο που ακολουθεί. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου για τον καύσωνα που έρχεται από αύριο 11/6 και θα κορυφωθεί την Τετάρτη 12/6, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε κόλαση επί Γης. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, θερμές μάζες από Τυνησία, Αλγερία και Λίβανο θα εισβάλουν ταυτόχρονα στη χώρα μας εκτοξεύοντας τη θερμοκρασία πάνω από 45 βαθμούς.

Εντωμεταξύ οι άπραγες κυβερνήσεις των χωρών, που αρνούνται να κάνουν κάτι γιατί δε βολεύει το οικονομικό τους πλάνο:

Τέλος πάντων, η καλύτερη ιδέα (όχι καλοπέρασης, αλλά επιβίωσης) για αύριο και μεθαύριο είναι να κάτσετε σπίτι με το κλιματιστικό στους 20, γιατί ο καύσωνας που έπεται θα μείνει στην ιστορία (τικαλα…).

Διάβασε κι αυτό

Φορητό AC για την πλάτη έβγαλε η Sony, η μόνη λύση για να την παλέψουμε το καλοκαίρι!

Πιο αναλυτικά όμως, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού, με τη θερμοκρασία αύριο στα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά να φτάνει τους 41, στα βόρεια ηπειρωτικά τους 39 και στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη, οι ήδη υψηλοί αυτοί βαθμοί θα αυξηθούν κι άλλο, καθώς στα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 41 και τοπικά τους 42, στα βόρεια ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 και πιθανώς τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν κορύφωση την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, με το Άργος (42°C), τη Χαλκίδα (43°C), τη Ρόδο (43°C) και το Αρκαλοχώρι (43°C) στην Κρήτη να αναμένεται να ζήσουν έναν παρατεταμένο καύσωνα άνω των 42 βαθμών Κελσίου.

Από την Παρασκευή το παίρνει αλλιώς ο καιρός

Κι αφού ψηθούμε καλά στους 40+ βαθμούς, κάποιοι τυχεροί θα κάνουν ένα διάλειμμα, αφού από Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.

Οι θερμοκρασίες ειδικότερα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθούν μεταξύ 34- 36 βαθμών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσει και τους 24 – 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου βέβαια, θα παραμείνει στο υψηλό 39, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς.

Πανελλήνιες εν μέσω καύσωνα

Εντωμεταξύ, μέσα σε αυτό το καζάνι οι υποψήφιοι των Πανελληνίων θα κληθούν να δώσουν μάθημα, πράγμα που έχει προβληματίσει τα σχολεία. Ορισμένα μάλιστα εφοδιάζουν τις αίθουσες με φορητά cooler και ανεμιστήρες, ενώ δεσμεύονται να εξετάσουν άμεσα τυχόν αιτήματα απαλλαγής εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Την ίδια ώρα, στον Πειραιά σημειώθηκε κλοπή κλιματιστικών από εξεταστικό κέντρο. Ο τοπικός Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Διονύσιος Αναστασόπουλος, απάντησε σε σχετική επιστολή που έλαβε για το ζήτημα αυτό από την ΕΛΜΕ Πειραιά, υποστηρίζοντας ότι «είναι αδύνατον, αλλά και επικίνδυνο να συνωστίζονται εκατοντάδες άνθρωποι σε έναν χώρο, χωρίς κλιματισμό, σε ημέρα καύσωνα και μάλιστα τα παιδιά εκείνη την ώρα να πρέπει να συγκεντρωθούν για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις».

Η ΕΛΜΕ Πειραιά ζητά από τους Δήμους να υπάρξει άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση, ικανή να καλύψει την αγορά ανεμιστήρων (όπου δεν υπάρχει κλιματισμός) και ταυτόχρονα να καλύψει επαρκώς και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα (γραφική ύλη, toner κλπ) που τρέχουν.

Η απάντηση του ΔΔΕ

Ο κ. Αναστασόπουλος, σε απάντηση σχετικής επιστολής, ενημερώνει για τα εξής:

Όσοι εκπαιδευτικοί αιτήθηκαν απαλλαγής – εδώ και ένα εικοσαήμερο – από τις διαδικασίες των Πανελλαδικών εξετάσεων για λόγους υγείας, έγινε αποδεκτό το αίτημά τους. Στην περίπτωση νέων αιτημάτων με αφορμή τις καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν, η ΔΔΕ Πειραιά δεσμεύεται να εξετάσει άμεσα οποιοδήποτε αίτημα εκπαιδευτικού για απαλλαγή λόγω προβλημάτων υγείας, σε συνεργασία με τους Προέδρους των εξεταστικών κέντρων.

Για τα τρία εξεταστικά κέντρα που στερούνται επαρκούς ποσότητας κλιματιστικών/ανεμιστήρων (σημειώνουμε, ότι στο 64ο Βαθμολογικό Κέντρο υπήρξε κλοπή προ τριάντα(30) ημερών των κλιματιστικών) με έγγραφο μας, έχουν ζητηθεί απο τους Δήμους Κερατσινίου/Δραπετσώνας – Νίκαιας/Ρέντη και Πειραιά άμεση αποστολή φορητών cooler και ανεμιστήρων.

Παραμένουμε σε μια αγαστή συνεργασία με τις δυο(2) ΕΛΜΕ Πειραιά προς επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος παρουσιαστεί.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Φεγγάρι της Φράουλας: Το καλοκαίρι ξεκινάει και επίσημα με εντυπωσιακή Πανσέληνο στον ουρανό!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πολύ υψηλά τα ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση σε τρία μαθήματα!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Έχουμε την ημερομηνία ανακοίνωσης των βαθμολογιών και των βάσεων!

ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται Ελλάδα για συναυλία ο Baby Lasagna, aka ο νικητής του κοινού στην Eurovision!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα ζουν με τους γονείς τους μέχρι τα 34, δεν έχουν κι άλλη επιλογή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες: Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία ρίχνουν τις βάσεις – Οι πρώτες εκτιμήσεις!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET