ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

Μπορεί να μη βρίσκουμε το ημίτονο και το συνημίτονο, όμως το μυαλό μας παίρνει γρήγορες στροφές κι ας μην το καταλαβαίνουμε!

Neopolis Team

21 Μαρτίου, 2024

Ας κάνουμε ένα δυνατό throwback στα σχολικά μας χρόνια, όχι τόσο για να νοσταλγήσουμε την ξεγνοιασιά αυτής της ηλικίας, αλλά για να συνειδητοποιήσουμε τί ακριβώς μαθαίναμε και πώς όλα αυτά βρίσκουν ανταπόκριση στο σήμερα. Ένα “ευαίσθητο” θέμα για κάποιους ήταν σίγουρα τα μαθηματικά. Ειδικά αν δεν ήσουν κι από τα πιο λαμπρά μυαλά, αυτό το μάθημα μπορεί να μην ήταν από τα αγαπημένα σου. Θυμάσαι σίγουρα εκείνα τα άστοχα προβλήματα του τύπου “Ο Γιάννης έχει 50 καρπούζια” ή τις εξισώσεις και τις συναρτήσεις που έψαχναν ένα x και ένα y. Κανείς όμως δε νοιάστηκε ποτέ, ούτε για τα καρπούζια του Γιάννη, ούτε για τα αγνοούμενα x!

Όλα αυτά μπορεί να φάνταζαν δυσνόητα, χωρίς καμία χρησιμότητα στην καθημερινότητα, αλλά αν αναλογιστούμε σε πόσους τομείς της ζωής μας χρησιμοποιούμε ασυνείδητα, έστω και για λίγο, τους αριθμούς και τις πράξεις αυτού του μαθήματος, θα μείνουμε έκπληκτοι. Μπορεί να μη βρίσκουμε το ημίτονο και το συνημίτονο, όμως το μυαλό μας παίρνει γρήγορες στροφές κι ας μην το καταλαβαίνουμε!

Στο φαγητό

Θέλοντας και μη, (πιο πολύ θέλοντας), το φαγητό συνδέεται με την απόλαυση και την παρηγοριά. Τί δουλειά έχουν λοιπόν τα μαθηματικά με τέτοιες χαρές της ζωής; Όπως και να ‘χει, ο υπολογισμός των θερμίδων για χάσιμο βάρους έχει τις ρίζες του στα μαθηματικά. Όσο πιο πολύ τρώμε, τόσο περισσότερο βάρος παίρνουμε. Ακόμα κι εδώ, οι αναλογίες δε μας αφήνουν σε ησυχία! Πιο συγκεκριμένα, μετράμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε για να μην “ξεφύγουμε”, ανεβαίνουμε στη ζυγαριά και για να τσεκάρουμε τα κιλά μας, υπολογίζοντας πόσα πήραμε ή πόσα χάσαμε.

Αν και δε χρειάζεται μολύβι και χαρτί για να υπολογιστούν οι θερμίδες, τα μαθηματικά (ναι, έστω κι αυτά τα απλά που μπόρεσες να καταλάβεις) έχουν “βάλει” το χεράκι τους στην ανάπτυξη μιας καλύτερης οργάνωσης της σκέψης. Έχουμε εξασκήσει το μυαλό με γεωμετρία και άλγεβρα… στο φαγητό θα κολλήσουμε;

Στα ψώνια

Τα μαθηματικά δε θα μας αποχωριστούν ούτε στο shopping therapy. Τα λεφτά δε βγαίνουν διά μαγείας από την τσέπη. Ένα νέο T-shirt, ένα ζευγάρι από αυτά τα sneakers που ψάχναμε εδώ και καιρό κι επιτέλους τα βρήκαμε στο νούμερό μας ή ένα τζιν παντελόνι (λες και δεν είχαμε ήδη αρκετά)… Ό,τι και να έχουμε βάλει στο μάτι μας, ειδικά σε περίοδο εκπτώσεων, θα πρέπει να περάσει μέσα από τις μαθηματικές μηχανές του μυαλού. Η βιτρίνα γράφει με μεγάλα γράμματα “-50% σε επιλεγμένα είδη” κι έχεις ήδη υπολογίσει τα χρήματα που θα γλιτώσεις.

Το κεφάλαιο με τα ποσοστά και τις αφαιρέσεις είναι τελικά χρήσιμο! Ακόμα και στα ρέστα, αν και στη δευτέρα δημοτικού τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα ήταν χάρτινα (μακάρι να έμεναν χάρτινα), τα μαθηματικά βρίσκουν τρόπο να τρυπώσουν και να μας βάλουν να κάνουμε γρήγορους υπολογισμούς (μη μας πιάσουν και κορόιδα)!

Στη μαγειρική

Αν πήρες απόφαση να μαγειρέψεις αντί να παραγγείλεις, θα ήρθες σίγουρα αντιμέτωπ@ με αριθμούς. Η συνταγή γράφει “¼ ματσάκι μαϊντανό, 200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό, 150 γραμμάρια φέτα”, αλλά εσύ θέλεις να φτιάξεις τη διπλάσια μερίδα. Ή λιγουρεύεσαι κρέπες και πρέπει να βάλεις στο μπολ ¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ¼ φλιτζάνι γάλα.

Πόσα άτομα περιμένεις; Μήπως η συνταγή καλύπτει από 8 έως 10 πιάτα και εσύ έχεις σκοπό να τη βγάλεις μόν@ σου το βράδυ; Εδώ θα μπει σε λειτουργία η μαθηματική σκέψη. Ίσως να μη θυμόμαστε να βρούμε τη διακρίνουσα, αλλά εδώ θα αποδείξουμε ότι δε μιλούσαμε στο διπλανό μας όταν ο δάσκαλος εξηγούσε τις μονάδες μέτρησης βάρους, τα κλάσματα και τις μετατροπές. Από την άλλη, ίσως τελικά θα ήταν καλύτερη ιδέα να παραγγείλεις κάτι απ’έξω!

Στη διακόσμηση του σπιτιού

Οι τοίχοι του σπιτιού σου είναι άδειοι; Μήπως είσαι για νέο καναπέ; Ειδικά αν το φοιτητικό σπίτι είναι πιο dry κι από την έρημο, με μερικές όμορφες προσθήκες μπορείς να το κάνεις “δικό” σου. Μη τυχόν και πεις τη συνηθισμένη ατάκα “Ε θα το πάρω με το μάτι”. Ώρα να δράσουν οι μαθηματικές σου γνώσεις. Πόσο μεγάλο είναι το σαλόνι; Ποιες είναι οι κατάλληλες διαστάσεις; Ξέθαψε το μέτρο, που ούτε το φως του ήλιου δεν το βλέπει, και πιάσε δουλειά.

Μήκος, πλάτος, ύψος, μέτρα και εκατοστά. Τα μάθαμε στη σχολική τάξη του δημοτικού, τα αξιοποιούμε και στο σπίτι μας. Κρίμα είναι να μπει στραβά ο πίνακας ή να σφηνώσει ο καναπές στην πόρτα. Χάρη στα μαθηματικά, ακόμα και αυτές οι στοιχειώδεις γνώσεις, γνώσεις που βρίσκουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς της ζωής μας, έχουν γίνει κτήμα μας και βοηθούν εμάς και τις ανάγκες του σπιτιού μας.

Δυστυχώς, δε γίναμε όλοι μαθηματικές διάνοιες. Παρόλα αυτά, η εφαρμογή μαθηματικών εννοιών στην καθημερινή ζωή έχει βγάλει από μέσα μας τον μαθηματικό μας εαυτό. Ήρθε η ώρα να δικαιώσουμε τους βαθμούς του τριμήνου και να αποδείξουμε ότι πίσω από όλες τις περίπλοκες θεωρίες και πράξεις, κρύβεται ένα μυαλό που μαθαίνει να σκέφτεται σφαιρικά και ολοκληρωμένα!

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET