fbpx

5 ιδιαίτερες μπίρες που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει κάθε φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του!


Για πολλούς, μια καλή, παγωμένη μπίρα μαζί με καλή παρέα, είναι μία από τις πιο ξεχωριστές μικρές απολαύσεις της ζωής. Εννοείται ότι αυτό εμένα, προσωπικά, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Φυσικά, υπάρχουν καλές και κακές μπίρες – αν κι αυτό είναι συνήθως υποκειμενικό -, οικονομικές, αλλά κι ακριβότερες, ελαφριές και πιο βαριές. Το καλό είναι ότι σε αρκετά σούπερ-μάρκετ της χώρας μας, η ποικιλία των διαθέσιμων ετικετών είναι αρκετά μεγάλη.

Πέρα από τις τυποποιημένες και σχετικά, οικονομικές μπίρες, μερικές από τις οποίες είναι πολύ καλές (όπως η Kaiser κι η Fischer από ξένες κι η Βεργίνα κι η Άλφα από ελληνικές), υπάρχουν και μερικές ιδιαίτερες μπίρες, που ναι μεν ξεφεύγουν λίγο οικονομικά (σε μερικές περιπτώσεις ελάχιστα), αλλά αξίζει πραγματικά να τις δοκιμάσεις, αν θεωρείς τον εαυτό σου λάτρη της μπίρας.

Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν, σάς προτείνω τις αγαπημένες μου 5 μοναστηριακές μπίρες που είναι value for money:

La Trappe Quadrupel

omslagfoto-la-trappe-trappist-q25-jaar

Η «La Trappe» είναι ένα από τα 7 ζυθοποιεία «Trappist Ale» που υπάρχουν στον κόσμο και μάλιστα, είναι το μοναδικό που βρίσκεται στην Ολλανδία, καθώς τα υπόλοιπα 6 εδρεύουν στο Βέλγιο. Η ιστορία της είναι μεγάλη, αφού ιδρύθηκε το 1884, για να βοηθήσει στα οικονομικά του μοναστηριού Koningshoeven (= Κήποι του Βασιλιά), που κατασκευάστηκε σε μια έκταση που παραχώρησε ο Ολλανδός βασιλιάς στους μοναχούς, που κατέφυγαν εκεί από το μοναστήρι La Grande Trappe της Νορμανδίας κατά τη Γαλλική Επανάσταση.

Η Quadrupel είναι η πιο βαριά μπύρα της «La Trappe». Η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ ανέρχεται στο 10%. Έχει γεμάτη γεύση και πετυχαίνει να είναι ταυτόχρονα, γλυκιά και πικρή, τόσο όσο πρέπει. Έχει υπέροχο, κεχριμπαρένιο χρώμα κι ένα σύνολο από αρώματα που ικανοποιούν ακόμα και τον πιο πιο απαιτητικό ουρανίσκο: ώριμα και μαύρα φρούτα, μπαχαρικά, βανίλια, κύμινο, καμένη ζάχαρη, ενώ αισθητή είναι κι η παρουσία εσπεριδοειδών, βοτάνων και καραμέλας. Ωριμάζει για αρκετά χρόνια σε ξύλινα βαρέλια, κάτι που κάνει τη γεύση, αλλά και την αξία τους, ακόμα πιο σημαντική.

Leffe Brune

leffe-brune

Η Leffe είναι ακόμα μία ιστορική μπύρα. Οι Νορμπερτίνοι μοναχοί του αββαείου Notre Dame de Leffe είχαν ένα μικρό ζυθοποιείο μέσα στο μοναστήρι και παρασκεύαζαν μπίρα τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους επισκέπτες της μονής. Η συνταγή που χρησιμοποιούσαν ήταν πολύ παλιά κι όλα τα υλικά ήταν εκλεκτά και μαζεμένα από τα γύρω δάση. Η ίδρυσή της τοποθετείται χρονικά γύρω στο 1200.

Η μαύρη της Leffe είναι μια μπίρα που μοιάζει αρκετά με τη La Trappe Quadrupel. Είναι φρουτώδης και γλυκιά κι έχει ένα πλούσιο άρωμα καραμέλας. Τα βασικά της συστατικά είναι η καβουρδισμένη βύνη, το καλαμπόκι, το νερό, ο λυκίσκος κι η μαγιά. Η γεύση της είναι πολύ μεστή και το άρωμά της είναι αρκετά έντονο, κάτι που την καθιστά σίγουρα ιδιαίτερη. Η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ είναι ελαφρώς υψηλότερη από το συνηθισμένο (6,5%). Συνδυάζεται αρμονικά με σοκολατένια γλυκά, αλλά και με γλυκά ή φαγητά που έχουν φρουτένια γαρνιτούρα.

Kozel Dark

kozel-dark

Μια πολυβραβευμένη τσεχική μαύρη μπύρα, η οποία έχει αναδειχθεί καλύτερη μαύρη μπύρα για 7 συνεχόμενες χρονιές. Kozel στα ελληνικά είναι ο τράγος, εξ ου κι ο τράγος ως σύμβολο της μπίρας. Η ζυθοποιία «Kozel» έχει έδρα το γραφικό χωριό Βέλκε Πόποβιτς, σχετικά κοντά στην Πράγα και το Πίλσεν. Μολονότι έχει τις ρίζες της, σύμφωνα με τους ντόπιους, στον 14ο αιώνα, αναγεννήθηκε το 1870 από τον Fransisek Ringhoffer, έναν μηχανικό και βιομήχανο, του οποίου οι γνώσεις κι η πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες συνέβαλαν καθοριστικά στην εξέλιξη της Kozel.

Η Kozel Dark είναι μία ελαφριά μπίρα (3,8 %) και βγάζει έντονα αρώματα δημητριακών και καραμέλας. Βασικό χαρακτηριστικό της που την ξεχωρίζει από άλλες της κατηγορίας είναι οι καπνιστές νότες που αφήνει στην επίγευση. Είναι αρκετά ελαφριά, αλλά ιδιαίτερα εύγευστη. Αν ήταν λίγο πιο βαριά, θα ήταν, κατά τη γνώμη μου, ιδανική. Το καλύτερο είναι ότι δεν ξεφεύγει οικονομικά, καθώς άνετα μπορεί κανείς να τη βρει σε τιμή λίγο πάνω από τα 2 ευρώ (γύρω στα 2,5).

Weihenstephan Vitus

beer

Το Weihenstephan είναι το παλαιότερο ενεργό ζυθοποιείο όλου του κόσμου και βρίσκεται στη Βαυαρία, μια περιοχή που έχει πολύ μεγάλη ιστορία στον χώρο της μπίρας. Είναι κρατικό και λειτουργεί υπό τον έλεγχο της Βαυαρικής κυβέρνησης.

Με το αλκοόλ στο 7,7%, η Vitus είναι μια εξαιρετική, αφιλτράριστη μπίρα, που έχει έντονη γεύση. Τα αρώματα που αναδύονται καθιστούν διακριτή την παρουσία εσπεριδοειδών σε συνδυασμό με ανανά, μπανάνα, πικάντικο πιπέρι, βανίλια και γαρύφαλλο. Είναι, σίγουρα φαινομενικά, ένας παράξενος συνδυασμός αρωμάτων, ωστόσο αν δοκιμάσει κανείς, θα διαπιστώσει πόσο ξεχωριστή και εύγευστη είναι η συγκεκριμένη μπίρα. Extra info: Ωριμάζει για χρόνια σε παγωμένα μοναστηριακά κελάρια.

Chimay Blue

chimay_grande_reserve_1

Όπως κι η La Trappe, έτσι κι η Chimay, είναι ένα από τα ζυθοποιεία «Trappist Ale». Από το 1862, οι μοναχοί του μοναστηριού Scourmont, νότια των Βρυξελλών, παράγουν τις μπίρες Chimay Blue, Red και Triple από αγνά υλικά που βρίσκουν εντός του μοναστηριού. Είναι μία από τις διασημότερες και καλύτερες μοναστηριακές μπίρες παγκοσμίως και στη χώρα μας έχει ένα σταθερό φανατικό κοινό, που τη βρίσκει όχι μόνο στα σούπερ-μάρκετ, αλλά και σε αρκετούς χώρους εστίασης.

Η Chimay Blue είναι η πιο δυνατή από τις τρεις με την περιεκτικότητά της σε αλκοόλ να είναι στο 9%. Το χρώμα της είναι σοκολατένιο και σε συνδυασμό με τον πλούσιο, χαρακτηριστικό της αφρό, σε προκαλούν να τη δοκιμάσεις. Στην Blue, αναδύονται αρώματα μαγιάς, μπαχαρικών, φρέσκων φρούτων, ενώ αφήνει μία πολύ ευχάριστη επίγευση που κάνει σαφή την αίσθηση ψητής βύνης. Είναι μία πλήρης σε αρώματα και γεύση, μπίρα και είναι μακράν, η καλύτερη από τις 3 μπίρες που παρασκευάζονται σε αυτό το μοναστήρι.

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET