ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου για τους νέους δεν είναι καθόλου αυτή που περιμέναμε!

Παρ' όλα αυτά, ένα ταξιδάκι το ψήνουμε!

Το καλύτερο κλίμα του πλανήτη δεν κατάφερε να μας εξασφαλίσει και τον τίτλο της πιο ευτυχισμένης χώρας, πράγμα που πάει κόντρα στην πεποίθηση ότι είμαστε ανώτεροι απ’ όλους χάρη στον ήλιο μας.

I guess πρέπει να βγάλουμε από το χάρτη τη Φινλανδία (κυριολεκτικά), αφού επιμένει να κερδίζει την πρωτιά 7 συνεχόμενα χρόνια τώρα σύμφωνα με το the World Happiness Report (η Ελλάδα βρέθηκε στο #64). Η χώρα της Βόρειας Ευρώπης, παρ’ όλο που έχει τη φήμη ενός καταθλιπτικού τόπου λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της μικρής διάρκειας της ημέρας τον χειμώνα, καταφέρνει συνεχώς να πηγαίνει κόντρα σε όσα πιστεύει ο κόσμος γι’ αυτή και να βγαίνει νικήτρια επί σειρά ετών.

Ωστόσο, σε μια άλλη κατάταξη που αφορά την ποιότητα ζωής για άτομα κάτω των 30, η πρωτιά ανήκει αλλού.

Ξανά, αποτελεί έκπληξη, καθώς πρόκειται για τη Λιθουανία. H ήσυχη χώρα της Βαλτικής κατάφερε να αφήσει πίσω της «θηρία» όπως Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, οι οποίες έχουν μεγάλη δημοτικότητα στις τάξεις των νέων, αλλά όχι αρκετά για να ξεπεράσουν τη Λιθουανία στη λίστα.

Photo: Getty Images / Independent

«Νομίζω ότι είναι αναπάντεχο, καθώς αν κοιτάξεις από την πλευρά των ΗΠΑ, είναι κοντά στη Ρωσία», μία περιοχή συνυφασμένη με τον κίνδυνο, όπως λέει η Junona Almonaitienė, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Lithuanian University of Health Sciences.

Από την πλευρά του, ο Antanas Kairys, καθηγητής ψυχολογίας του Vilnius University, εξηγεί ότι η χώρα κατέκτησε την ανεξαρτησία της το 1990, με τους νέους να προλαβαίνουν την καλή εποχή, σε αντίθεση με παλαιότερες γενιές που έζησαν πιο δύσκολες περιόδους επί Σοβιετικής Ένωσης.

Έκτοτε, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, η Λιθουανία έχει πάρει τα πάνω της και έχει καταφέρει να γίνει ένας τόπος όπου οι νέοι απολαμβάνουν να ζουν. Ταυτόχρονα, το εκπαιδευτικό σύστημα φαίνεται να λειτουργεί σωστά, καθώς το επίπεδο μόρφωσης φαίνεται αυξημένο, ενώ οι συνθήκες ζωής για τους κάτω των 30 είναι αρκετά ικανοποιητικές ώστε να ζουν χωρίς άγχος και ανασφάλεια.

Η λέξη-κλειδί, για την ακρίβεια, που δίνει τόσους πόντους στη βαλτική χώρα είναι «ευκαιρίες». Σύμφωνα με τον Kairys, η Λιθουανία προσφέρει στους νέους της ευκαιρίες να εξελιχθούν, να εκπαιδευτούν, να ταξιδέψουν, να αποκτήσουν χόμπι, και γενικά να είναι ευτυχισμένοι. Κάτι που δεν μπορούμε να πούμε στη δική μας περίπτωση.

Επίσης, οι νέοι χαρακτηρίζονται από τους ισχυρούς δεσμούς που έχουν με τις οικογένειές τους, ενώ η κοινωνικοποίηση γενικότερα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Αναφορικά με τους πρώτους, τονίζεται ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, πιο βόρειες, οι νέοι βρίσκουν στήριγμα στους γονείς τους (οικονομικό και ψυχολογικό) σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται, πράγμα που προσφέρει σημαντικό αίσθημα ασφάλειας. Μάλιστα, πολλοί ζουν για αρκετά χρόνια στο πατρικό τους, χωρίς να αποτελεί θέμα ταμπού. Πράγμα που θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισχύει και στην Ελλάδα, αλλά περισσότερο από ανάγκη κι όχι από επιλογή.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα βγήκε ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός για φοιτητές, αφήνοντας πίσω τη Μαδρίτη!

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα κινηθεί η Γραμμή 1 του μετρό την Τετάρτη (29/5) λόγω τελικού Conference League!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

SPILL THE TEA

Η Camila Cabello αποκάλυψε πότε έκανε σεξ πρώτη φορά χαρακτηρίζοντάς το αργά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το νησί της Ελλάδας με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο δεν ανήκει στις mainstream επιλογές!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Ολλανδία: Η ακροδεξιά κυβέρνηση μειώνει τους ξένους φοιτητές στα πανεπιστήμια της χώρας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET