ΕΛΛΑΔΑ

Απόψε η μεγαλύτερη νύχτα του έτους με την τελευταία βροχή αστεριών για το 2022!

O χειμώνας κάνει... ρομαντική είσοδο.

Neopolis Team

21 Δεκεμβρίου, 2022

Eléonore Kemmel / Unsplash

Κι επίσημα χειμώνας από σήμερα, πράγμα που φαίνεται κι από τον καιρό (συγκριτικά με τα 20άρια πριν λίγες ημέρες, κάτι γίνεται!), αλλά και από τη διάρκεια της νύχτας. Γενικά, χαρακτηριστικό της εποχής είναι το σκοτάδι που πέφτει από νωρίς και σε ωθεί να κλειστείς σπίτι με μια ζεστή σοκολάτα στο χέρι και ταινία στο λάπτοπ. Καθόλου δε μας χάλασε!

Απόψε μάλιστα, θα σημειωθεί η μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα του έτους, μιας και εισερχόμαστε στο χειμερινό ηλιοστάσιο που θα συμπέσει σχεδόν με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων, των Αρκτίδων, για φέτος. Συγκεκριμένα, στις 23:48 ώρα Ελλάδος ο Ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο και έτσι θα ξεκινήσει και τυπικά ο φετινός χειμώνας στη χώρα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο. 

Το ίδιο βράδυ καθώς και τα αμέσως επόμενα θα είναι τα μεγαλύτερα του έτους, ενώ στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει το καλοκαίρι, με τη διάρκεια της μέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Όταν ο Ήλιος περνάει το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να μεγαλώνει σιγά σιγά, έως ότου στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο «πέφτει» μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22α. Οι ημερολογιακές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Την 21η και 22α Δεκεμβρίου η κορύφωση των Αρκτίδων

Τα δύο βράδια θα κορυφωθεί και η σχετικά μικρή βροχή διαττόντων αστέρων Αρκτίδων, που είναι τα τελευταία «πεφταστέρια» του έτους. Οι Αρκτίδες, που συμβαίνουν μεταξύ 17-25 Δεκεμβρίου και παράγουν 5 – 10 μετέωρα την ώρα, προέρχονται από τη σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1790. Οι διάττοντες φαίνεται να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού της Μικρής Άρκτου, εξού και το όνομά τους.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Top πελάτες στα ZARA οι Έλληνες σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο!

ΕΛΛΑΔΑ

Νέες ταυτότητες: Άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού – Τι πρέπει να ξέρεις για τη διαδικασία!

TECH NEWS

Πέντε λειτουργίες του iPhone που αγνοούσες μέχρι σήμερα!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία Πέμπτης (21/9): Χωρίς Μετρό και ΗΣΑΠ όλο το 24ωρο – Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET