ΕΛΛΑΔΑ

Η Αττική κινδυνεύει με περιβαλλοντική κατάρρευση μετά από τόσες πυρκαγιές, αναμενόμενο!

Και τότε θα εκκενώσουμε όλη την Αττική λογικά...

Neopolis Team

19 Ιουλίου, 2023

Photo: Protothema.gr

Οι πυρκαγιές στην Αττική έχουν γίνει ένας σταθερός καλοκαιρινός εφιάλτης, που μας κάνει να αναρωτιόμαστε: πόσο πράσινο έχει απομείνει να καεί;

Το 2021 μόνο, οι εκτάσεις καμένης γης ήταν τεράστιες, το ίδιο και οι ανησυχίες των ειδικών. Το 2022 δεν πήραμε ξανά ανάσα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) από τις φωτιές, ενώ παρά τις ελπίδες μας, ούτε φέτος έγινε η διαφορά. Επί σειρά ετών λοιπόν, η βλάστηση που δίνει ζωή στην Αττική, καίγεται, με τον κόσμο να θρηνεί για τα ζώα που χάνονται, τις κατοικίες που καταστρέφονται και το πράσινο χωρίς το οποίο θα χαθούμε.

Οι κατευθύνσεις στις οποίες ρίχνει ο καθένας τις ευθύνες είναι πολλές, αλλά το βασικό είναι ένα: πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα, γιατί βρισκόμαστε στο απροχώρητο. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με τον καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα, να μιλάει ακόμα και για περιβαλλοντική κατάρρευση στην Αττική, τη στιγμή που βρισκόμαστε στην τρίτη μέρα πυρκαγιών, ενώ μάλιστα υπάρχουν φόβοι ότι το πρόβλημα θα γίνει πιο έντονο τις επόμενες ημέρες, όταν το δεύτερο κύμα καύσωνα φτάσει στο αποκορύφωμά του.

Είμαστε σε έναν κύκλο που περιστρέφεται με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα και τα γεγονότα ακολουθούν το ένα το άλλο με τρομερή ταχύτητα. Η πυρκαγιά δεν είναι σε μεγάλη έκταση, αλλά είναι σε κομβικά σημεία. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως όταν καίγεται ένα τμήμα δάσους στην Αττική, αυτό έχει σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση. Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα.

Ο καθηγητής κ. Λέκκας πρόσθεσε ακόμα ότι «πλέον δε θα μπορεί υποστηριχθεί η διαδικασία αναγέννησης των δασών, της ανάκαμψης. Αυτό σημαίνει πως ουσιαστικά θα απωλέσουμε και τους τελευταίους φυσικούς πόρους που έχουμε».

Δε θα υπάρχει φυσική διαδικασία του συστήματος. Δηλαδή, θα καταλήξουμε σαν το Ντουμπάι όπου ναι μεν υπάρχει τεράστια ανάπτυξη, όμως αν κλείσει κάποιος τον διακόπτη του ηλεκτρικού, την άλλη στιγμή θα υπάρχουν εκατόμβες θυμάτων. Δε θα μπορεί να υποστηρίξει η φύση δηλαδή ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης.

Παρόμοιο φόβο εξέφρασε και για τη φωτιά στη Ρόδο, λέγοντας ότι «η μεγάλη πυρκαγιά είναι σε κομβικό σημείο και θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις και εκεί». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «θα φτάσει στη θάλασσα, εάν συνεχιστούν οι ισχυροί άνεμοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να σβήσει. Έχουμε το φαινόμενο της καμινάδας και οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν και τους 650 βαθμούς, όπως πέρυσι στο Τατόι. Ο πυροσβέστης δεν μπορεί να φτάσει ούτε στα 500 μέτρα σε αυτήν περίπτωση. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και για τους ανθρώπους που επιχειρούν και για τα εναέρια μέσα. Είναι αρκετά επικίνδυνο».

Η κατάσταση βρίσκεται στο κόκκινο ήδη λοιπόν και δε χρειάζεται να είμαστε γνώστες του αντικείμενου για να ξέρουμε ότι η πολιτική των εκκενώσεων δεν πρόκειται να αποτρέψει τη μεγάλη ζημιά. Σίγουρα νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η ασφάλεια κάθε ζωής, αλλά με κατεστραμμένο το φυσικό περιβάλλον για πόσο θα παραμείνει ασφαλής η ζωή; Ή μήπως τότε θα… εκκενώσουμε την Αττική μια και καλή;

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΜΜΜ: Ποια μέσα τραβούν χειρόφρενο την Τετάρτη 17/4!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Σε μαγαζί της Μαδρίτης μπορείς να φας το τελευταίο δείπνο του Τιτανικού (με δική σου ευθύνη)!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι περιοχές της Ελλάδας που κινδυνεύουν με ερημοποίηση αν συνεχίσουμε έτσι!

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστρέφουν τα πατίνια της Lime, γιατί δεν τους έφτασε ο πρώτος γύρος… κακοποίησης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Λάμα γίνεται φοιτητής σε Κολέγιο των ΗΠΑ, με στόχο το πτυχίο στην κλωστοϋφαντουργία!

SPILL THE TEA

Όλα δείχνουν πως η Shakira είναι ζευγάρι με τον Lucien Laviscount από το ‘Emily in Paris’!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET