ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Hacks διαβάσματος που πρέπει να γνωρίζει κάθε φοιτητής. Πλησιάζει η εξεταστική…

Η διαδικασία του διαβάσματος κατά τη διάρκεια των σπουδών είναι μια πονεμένη ιστορία. Και συμφωνήσαμε σε αυτό, όλοι οι συντάκτες του Neopolis σε σχετική κουβέντα που κάναμε ένα απόγευμα στα γραφεία. Ειδικά στο πρώτο και το δεύτερο έτος, με νωπές τις μνήμες των Πανελληνίων, είναι πολύ εύκολο να βγεις εκτός προγράμματος κι έτσι απλά, να χάσεις […]

Νότης Κουτσούκος

12 Νοεμβρίου, 2015

Η διαδικασία του διαβάσματος κατά τη διάρκεια των σπουδών είναι μια πονεμένη ιστορία. Και συμφωνήσαμε σε αυτό, όλοι οι συντάκτες του Neopolis σε σχετική κουβέντα που κάναμε ένα απόγευμα στα γραφεία. Ειδικά στο πρώτο και το δεύτερο έτος, με νωπές τις μνήμες των Πανελληνίων, είναι πολύ εύκολο να βγεις εκτός προγράμματος κι έτσι απλά, να χάσεις τα πρώτα 4 εξάμηνα των σπουδών σου.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα μικρά και καθημερινά κόλπα, που αν τα τηρήσεις θα δεις την κατάσταση να βελτιώνεται αισθητά. Hacks διαβάσματος που κάνουν την όλη φάση όχι μόνο περισσότερο ξεκούραστη αλλά κυρίως πιο αποδοτική. Μια τέτοια λίστα σκέφτηκα να συντάξω σήμερα, ελπίζοντας πως θα σας φανεί χρήσιμη και θα σας βοηθήσει να περάσετε περισσότερα μαθήματα στην επόμενη εξεταστική. Κι ας καθυστερεί ακόμη…

1. Εκμεταλλεύσου τις αργίες, απεργίες, καταλήψεις κλπ

Δεν είναι τυχαία η αναφορά. Με όλα τα ΜΜΜ στην Αθήνα να απεργούν, οι περισσότεροι φοιτητές έχουμε περάσει το ΣΚ μας σπίτι ή σε κάποιο από τα μαγαζιά της γειτονιάς. Να ξέρετε πως τέτοιου είδους συγκυρίες μπορεί να έχουν δύο αποτελέσματα. Από τη μία να σε βγάλουν εντελώς εκτός ρυθμού και να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την κατανόηση των μαθημάτων που παρακολουθείς κι από την άλλη, να εκμεταλλευτείς πλήρως τις κενές ώρες που δημιουργούνται μέσα στην ημέρα, να καθαρογράψεις τις σημειώσεις σου, να κάνεις επανάληψη στη διδακτέα ύλη και να αφιερώσεις χρόνο στα σημεία εκείνα που σου έμοιαζαν τόσο δυσνόητα. It’s your choice…

2. Κάνε συχνά διαλείμματα

Το ανθρώπινο μυαλό είναι αδύνατο να λειτουργεί στο 100% του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το έχουν αποδείξει επιστημονικές έρευνες αλλά πάνω απ’ όλα, το έχεις συνειδητοποιήσει κι εσύ ο ίδιος όταν προσπάθησες να καθίσεις πάνω από το βιβλίο σου για ένα 8ωρο στη σειρά (αναφέρομαι στις νύχτες πριν την εξεταστική). Η λύση σε αυτό το πρόβλημα, είναι τα συχνά διαλείμματα που θα επιτρέψουν στον εγκέφαλό σου να αφομοιώσει όλες τις πληροφορίες με τις οποίες τον «βοβάρδισες» προηγουμένως και να …ανακτήσει δυνάμεις για τη συνέχεια. Με την εξής λεπτομέρεια. Τα διαλείμματα πρέπει να είναι όντως διαλείμματα. Κι όχι να αφήνεις το βιβλίο και να πιάνεις το laptop ή το κινητό επικεντρώνοντας την προσοχή σου σε μια οθόνη και λαμβάνοντας ακόμη μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών. Ένας περίπατος, λίγη γυμναστική, προσπάθεια για μαγειρική ή ακόμη κι ένας σύντομος ύπνος, είναι αν μη τι άλλο πιο ενδεδειγμένες λύσεις.

3. Προσπάθησε να διδάξεις κάποιον συμφοιτητή σου

Ο Αϊνστάιν, είχε πει κάποτε: «Αν δεν μπορείς να εξηγήσεις κάτι με απλά λόγια ώστε να το καταλάβει ο οποιοσδήποτε, τότε δεν το έχεις καταλάβει ούτε εσύ ο ίδιος πολύ καλά». Αν θέλεις λοιπόν, να δοκιμάσεις τις γνώσεις σου, δεν έχεις παρά να καθίσεις με κάποιον συμφοιτητή σου και να προσπαθήσεις να του εξηγήσεις το μάθημα στο οποίο εκείνος δυσκολεύεται μα εσύ (υποτίθεται) το διάβαζες σαν τρελός την τελευταία εβδομάδα. Έτσι, όχι μόνο τεστάρεις τις γνώσεις αλλά τις εμπλουτίζεις κιόλας, τις κατανοείς σε βάθος και δημιουργείς σημεία αναφοράς τα οποία θα σε βοηθήσουν αργότερα στις επαναλήψεις.

4. Ξέχνα τα νυχτερινά sessions

Το βασικότερο πρόβλημα με το νυχτερινό διάβασμα, ξέρεις ποιο είναι; Γαμάς παντελώς το πρόγραμμα της ημέρας σου. Ξενυχτώντας μέχρι τις 4-5 τα ξημερώματα, είναι αδύνατο να ξυπνήσεις πριν τις 12 την επόμενη μέρα. Χάνεις παραδόσεις μαθημάτων, ξεχνάς τι σημαίνει πρωινός ήλιος και γενικά βγαίνεις εκτός φοιτητικού προγράμματος. Άσε που συνηθίζεις τον οργανισμό και το μυαλό σου να αποδίδει καλύτερα τη νύχτα. Και δε θέλω να σε αγχώσω, αλλά καμία εξεταστική δεν πραγματοποιείται ξημερώματα…

5. Γέμισε το γραφείο σου με post-it

Το κόλπο έχει ως εξής: Κάθε βράδυ που γυρίζεις σπίτι, παίρνεις το τετράδιο με τις σημειώσεις της ημέρας από τη σχολή. Κάθε σημαντική (κατά τη γνώμη σου) φράση που συναντάς, τη γράφεις σε ένα post-it το οποίο κολλάς στο γραφείο και στους γύρω τοίχους. Τι πετυχαίνεις με αυτόν τον τρόπο; Γεμίζεις τον χώρο σου με τα SOS της υλής του εκάστοτε εξαμήνου. Έτσι, έστω ασυνείδητα, αποκτάς καθημερινή επαφή με αυτά τα SOS, τα βλέπεις, τα ξαναβλέπεις και θες δε θες, αποτυπώνονται στη μνήμη σου. Προς θεού, δεν αρκεί αυτό το hack για να πας να γράψεις 10 τον Φεβρουάριο. Σίγουρα όμως, διευκολύνει πολύ τη θέση σου εν’ όψει των επαναλήψεων που πλησιάζουν.

6. Διάβαζε δυνατά

Είναι 50% πιθανότερο να θυμηθείς κάτι το οποίο έχεις πει δυνατά, παρά κάτι το οποίο έχεις διαβάσει από μέσα σου. Αυτό έχουν αποφανθεί επιστήμονες, αυτό σου μεταφέρουμε κι εμείς. Οκ ξέρω, θα νιώσεις λίγο μαλάκας αν κάθεσαι ολομόναχος στο σπίτι και μιλάς δυνατά στον τοίχο, αλλά …ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!

7. Δες ντοκιμαντέρ ή ταινία επί του θέματος

Δεν μπορούν να το κάνουν όλοι. Υπάρχει μια βασική προϋπόθεση. Να έχουν γραφτεί άρθρα ή να έχουν γυριστεί ταινίες που θα αφορούν και θα επεξηγούν τα βασικά του επιστημονικού τομέα με τον οποίο έχεις επιλέξει να ασχοληθείς. Για το μάθημα της Θεωρίας Παιγνίων παράδειγμα, έτσι στα γρήγορα μου έρχονται δύο ταινίες στο μυαλό: A Beautiful Mind και 21. Είμαι απόλυτα σιγουρος πως θα υπάρχουν αντίστοιχες και για πολλά ακόμη μαθήματα… Δε φαντάζεσαι πόσο βοηθητικό είναι αυτό!

8. Τσίχλα: Ο μεγάλος σου σύμμαχος

Δεν ξέρω αν ισχύει ή όχι, μοιάζει λίγο με γιατροσόφι της γιαγιάς από το χωριό. Ωστόσο δε χάνεις κάτι να το δοκιμάσεις. Λοιπόν, κάθε φορά που διαβάζεις ένα συγκεκριμένο μάθημα, να μασάς μια συγκεκριμένη (όχι συνηθισμένη αν γίνεται) γεύση τσίχλας. Την ίδια ακριβώς γεύση, να μασάς και κατά τη διάρκεια της εξεταστικής του εν λόγω μαθήματος. Γιατί να μπεις σ’ αυτή τη διαδικασία; Σύμφωνα με ορισμένους, υπάρχει σαφής σύνδεση ανάμεσα στη μνήμη μας και την αίσθηση της γεύσης. Έτσι, γράφοντας μάθημα κι έχοντας στο στόμα σου τη γεύση που είχες κι όταν το διάβαζες, «ανοίγεις» συγκεκριμένες διόδους στο μυαλό σου που οδηγούν κατευθείαν στην απάντηση που ψάχνεις. Γαμάτο;!

9. Πάρε ένα τέτοιο ξυπνητήρι

Και τέλος… Τσίμπα ένα τέτοιο ξυπνητήρι:

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/justvinesofficial/videos/913219275452039/” width=”720″ height=”403″ onlyvideo=”1″]

Τουλάχιστον ξέρεις πως δε θα χάσεις ποτέ ώρα από το διάβασμα επειδή παρακοιμήθηκες!

 

OUR20s

DIGITAL

Κολλητή μοιράζεται πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος θα σε απατήσει και τα σχόλια την επιβεβαιώνουν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET