Κι όμως, με αυτήν την απλούστατη τεχνική σε παίρνει ο ύπνος στο... λεπτό!


Πόσες φορές έχεις ξαπλώσει στο κρεβάτι και κάθεσαι με τις ώρες ξύπνιος/α μέχρι κάποια στιγμή -όταν θα έχει ήδη ξημερώσει δηλαδή- καταφέρεις τελικά να κοιμηθείς; Αρκετές, φαντάζομαι. Είναι λογικό να υπάρχουν αϋπνίες εξαιτίας του άγχους και της καθημερινής πίεσης, τα οποία προκαλούν εκτός των άλλων κι ανήσυχο ύπνο, όταν αυτός έρχεται.

Επειδή όμως, γνωρίζεις πολύ καλά πως ο ύπνος είναι ιερός κι εξόχως σημαντικός, πρέπει να τον απολαμβάνεις στο μέγιστο. Γι’ αυτό λοιπόν, αν ταλαιπωρείσαι από αϋπνίες, μπορείς να δοκιμάσεις μία μέθοδο που σε βοηθάει να κοιμηθείς σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα.

Είναι η λεγόμενη άσκηση «4-7-8».

Πίσω από αυτήν την τεχνική, βρίσκεται ο Dr. Andrew Weil κι έχει ως εξής:

  • Τοποθετείς την άκρη της γλώσσας σου πάνω στα μπροστινά δόντια και κράτησε την εκεί για το υπόλοιπο της άσκησης.
  • Εξέπνευσε από το στόμα, κάνοντας τον ήχο «φφφ».
  • Κλείσε το στόμα σου και ανάπνευσε από τη μύτη, μετρώντας αργά μέχρι το τέσσερα.
  • Στη συνέχεια, θα πρέπει να κρατήσεις την αναπνοή σου, συνεχίζοντας το μέτρημα ως το επτά.
  • Στο οκτώ εξέπνευσε με τον ίδιο ήχο «φφφ» που έκανες στο δεύτερο βήμα.
  • Επανάλαβε την άσκηση τρεις φορές.

Και μετά...

Η παραπάνω τεχνική σου επιτρέπει να εισπνέεις περισσότερο οξυγόνο, το οποίο στη συνέχεια ρέει πιο εύκολα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και επιβραδύνει την καρδιά, απελευθερώνοντας περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στους πνεύμονες.

Μια ακόμη συγγραφέας που δηλώνει ενθουσιασμένη από τη μέθοδο είναι η Alina Gonzalez, η οποία δηλώσε:

«Για μένα, η επίδραση της τεχνικής αυτής μοιάζει με καταπραϋντικό φάρμακο. Όταν κάποιος κρατάει την αναπνοή του για επτά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εκπνέει, η αναπνοή γίνεται τόσο στεγνή και σύντομη που το σώμα αναγκάζεται να επιβραδύνει τον ρυθμό της καρδιάς. Δεν έχει άλλη επιλογή. Προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση και αισθάνεσαι σαν τρέχεις σ’ένα ένα τρελό κατοστάρι μόνο που όταν φτάνεις στη γραμμή του τερματισμού είναι σαν να κάνεις μια αργή, χαλαρή βόλτα στο πάρκο».

Τσέκαρε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες:

Θα σου τραβήξουν την προσοχή: