ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Γίναμε ιντερνάσιοναλ – Το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό του ΕΚΠΑ ανοίγει τις πόρτες του!

Το ΕΚΠΑ γυρίζει σελίδα και ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του στη διεθνή εκπαίδευση, με τη λειτουργία του πρώτου αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος, στη Φιλοσοφική Σχολή. Το περιμέναμε και έγινε πράξη. Το πρόγραμμα θα έχει τίτλο «BA in the Archaeology, History and Literature of Ancient Greece», θα είναι τετραετούς διάρκειας και θα απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές […]

Neopolis Team

2 Οκτωβρίου, 2019

Το ΕΚΠΑ γυρίζει σελίδα και ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του στη διεθνή εκπαίδευση, με τη λειτουργία του πρώτου αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος, στη Φιλοσοφική Σχολή.

Το περιμέναμε και έγινε πράξη.

Το πρόγραμμα θα έχει τίτλο «BA in the Archaeology, History and Literature of Ancient Greece», θα είναι τετραετούς διάρκειας και θα απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, το πτυχίο θα είναι εναρμονισμένο με τα αντίστοιχα προπτυχιακά σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Όσον αφορά λοιπόν τους εισακτέους, η σχετική αποφάση της Συγκλήτου όρισε ως μέγιστο αριθμό τα 100 άτομα, ενώ τα δίδακτρα θα ανέρχονται στα 6.000 ευρώ ετησίως. Συνολικά θα διδάσκονται 32 μαθήματα και πέραν αυτών και των σεμιναρίων, οι φοιτητές θα πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε Κρήτη, Σαντορίνη, Δήλος, Ολυμπία, Βεργίνα κτλ.

Δεκτοί  θα γίνουν οι υποψήφιοι από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως προείπαμε, που θα διαθέτουν απολυτήριο λυκείου ισότιμο του ελληνικού και θα έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Οι φοιτητές του αγγλόφωνου προπτυχιακού θα έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν και οι φοιτητές των ελληνικών προπτυχιακών προγραμμάτων του ΕΚΠΑ.

Από την άλλη, στο πρόγραμμα που διοργανώνεται από τη Φιλοσοφική Αθηνών σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, η διδασκαλία θα αποτελείται από καθηγητές της Φιλοσοφικής καθώς και από άλλα ΑΕΙ. Όπως είναι λογικό, θα πρέπει να γνωρίζουν άπταιστα αγγλικά και να έχουν επιστημονικές δημοσιεύσεις στο εξωτερικό.

Όλα τα παραπάνω έχουν αποφασιστεί και μόλις επισημοποιηθεί το πρόγραμμα, θα ενημερωθούν σχετικά οι πρεσβείες ξένων χωρών στην Ελλάδα και ελληνικές πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό. Στόχος είναι και οι Έλληνες της ομογένειας, τα παιδιά των οποίων θα σπουδάσουν στα αγγλικά και θα μπορούν να μάθουν ελληνικά στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ.

Η πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του προγράμματος, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής κ. Ελένη Καραμαλέγκου, δήλωσε σχετικά στην “Κ”, πως:

«Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με πολλή προσοχή, είναι υψηλής ποιότητας και θα κινήσει το ενδιαφέρον που έχουν αναμφισβήτητα πολλοί ξένοι στις μέρες μας για τις κλασικές σπουδές. Επιπλέον, θα μελετήσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό στον τόπο όπου αυτός γεννήθηκε και θα τον νιώσουν να ζωντανεύει μέσα από τα μνημεία που τον εκπροσωπούν. Η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ είναι πανέτοιμη να ξεκινήσει να υποδέχεται τους πρώτους φοιτητές του».

Στο μεταξύ, το Πανεπιστήμιο δεν δίνει βαρύτητα μόνο στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τη γλώσσα και την ιστορία που θα είναι και τα αντικείμενα που θα διδάσκονται, αλλά και με την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία. 

Αναφορικά με τα όσα διαβάζουμε, σε προχωρημένη φάση βρίσκεται και το πρόγραμμα για τις ορθόδοξες σπουδές από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών, τουλάχιστον ως προς τη στόχευση και τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του, καθώς απαιτούνται και θεσμικές ενέργειες.  Θα απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν πανεπιστημιακό πτυχίο πάνω στην Ορθοδοξία. Ο ισχυρότερος πόλος των ακαδημαϊκών σπουδών στο ίδιο αντικείμενο είναι η Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Παράλληλα, εξετάζεται και η οργάνωση αγγλόφωνου προγράμματος με οικονομικό αντικείμενο από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Ευρύτερα, μελετάται η πρόβλεψη σε μέρος των σπουδών –πιθανότατα στο τελευταίο έτος– να προσφέρεται η δυνατότητα οι φοιτητές να σπουδάζουν εξ αποστάσεως.

Το ΕΚΠΑ περπατά σε ξένα χωράφια, για να δούμε πως θα τα πάει.

 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ μετατράπηκε σε πλατό γυρισμάτων για τη σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» της ΕΡΤ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο – Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET