BINGE WATCHING

Οι σειρές είναι καλύτερες από τις ταινίες. Δείτε γιατί!

Πρεμιέρα για τον James Bond σήμερα (στην Ελλάδα), σκέφτηκα όμως, να πάω κόντρα στο ρεύμα. Δε λέω, καλές και χρυσές οι κινηματογραφικές παραγωγές του Χόλιγουντ, σαν τις τηλεοπτικές σειρές δεν έχει όμως. Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις ακριβώς το σκεπτικό μου. Στο τέλος μάλιστα, υπάρχει η επιλογή να εκφράσεις κι εσύ την άποψή σου! Η […]

Νότης Κουτσούκος

12 Νοεμβρίου, 2015

Πρεμιέρα για τον James Bond σήμερα (στην Ελλάδα), σκέφτηκα όμως, να πάω κόντρα στο ρεύμα. Δε λέω, καλές και χρυσές οι κινηματογραφικές παραγωγές του Χόλιγουντ, σαν τις τηλεοπτικές σειρές δεν έχει όμως. Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις ακριβώς το σκεπτικό μου. Στο τέλος μάλιστα, υπάρχει η επιλογή να εκφράσεις κι εσύ την άποψή σου!

Η αλήθεια είναι πως όταν τίθενται τέτοιου είδους ερωτήματα, εμφανίζονται άνθρωποι που υποστηρίζουν τη μεν ή τη δε επιλογή. Σπανίως παρατηρείται ομοφωνία, πράγμα που προφανώς δεν περιμένω ούτε σε αυτήν την περίπτωση. Έχω την εντύπωση ωστόσο, πως τα επιχειρήματα που παραθέτω παρακάτω στέκουν μια χαρά και πολλοί από εσάς θα ταυτιστείτε με την άποψη: Ναι, οι σειρές τα σπάνε!

Το πρώτο στοιχείο που συνηγορεί υπέρ των τηλεοπτικών σειρών, είναι τα μακράν καλύτερα σενάρια που τις συνοδεύουν σε σχέση με τις ταινίες. Τα τελευταία χρόνια, η αλήθεια είναι πως υπάρχει σοβαρή έλλειψη πρωτότυπων και ταυτόχρονα ενδιαφέροντων σεναρίων που προορίζονται για τις κινηματογραφικές παραγωγές. Υπερήρωες, κλέφτες και ζόμπι, έχουν γίνει τόσο μπανάλ που ξέρεις εκ των προτέρων τι θα δεις στο τέλος. Αντίθετα, τα σενάρια των σειρών δεν έχουν κορεστεί ακόμη και κερδίζουν άνετα στη μάχη. Τέλος, η διάρκεια μιας σειράς προσφέρεται για ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο σενάριο με σαφείς ρόλους, διαχωρισμό των χαρακτήρων και μεγαλύτερη αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στο επόμενο επεισόδιο.

Σημαντική είναι και η συμβολή των ηθοποιών στην επικράτηση (κατά τη γνώμη μου) των σειρών έναντι των ταινιών. Βλέπετε, στις ταινίες συμμετέχουν συνήθως περισσότερο φτασμένοι και super stars ηθοποιοί οι οποίοι δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα ούτε στο κοινό, ούτε στους managers και τους παραγωγούς. Οι σειρές από την άλλη, προσφέρονται για χτίσιμο καριέρας ή αναγέννηση μίας που έχει «πεθάνει». Για αυτό θα δεις ηθοποιούς να σκίζονται στην κυριολεξία να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και να γεμίζουν τις οθόνες μας με πραγματικά σπουδαίες αποδόσεις ρόλων. Ακόμη κι ολόκληρος Kevin Spacey τα σπάει στο House of Cards…

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά τις περισσότερες ταινίες τις βλέπουμε στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή μας κι όχι στις αίθουσες των κινηματογράφων για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί και γυριστεί. Αντίθετα, οι τηλεοπτικές σειρές σχεδιάζονται για την μικρή οθόνη όπου και τις βλέπουμε. Συνεπώς, το αποτέλεσμα είναι σίγουρα καλύτερο στο μάτι μας, αποδίδεται και προσαρμόζεται πιο σωστά κι αν μη τι άλλο αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των Χολιγουντιανών παραγωγών.

Τέλος, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο Word of Mouth. Είναι ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των σειρών. Εκεί παρατηρείται η σπουδαιότερη διαφορά τους και είναι κάτι που διαπιστώνουμε καθημερινά. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Όλος ο φοιτητικός πληθυσμός της χώρας μας, παρακολουθεί, μιλά και σχολιάζει συνεχώς τουλάχιστον μία σειρά. Θέλεις το GoT, το HoC, το Suits ή το Breaking Bad; Θέλεις το Newsroom για τους περισσότερο ψαγμένους ή το Gossip Girl για τις γυναίκες; Ή μήπως το Two and a Half Men για τους περισσότερο χαλαρούς κι αστείους; Όπως και να ‘χει, υπάρχουν απεριόριστες σειρές για όλα τα γούστα οι οποίες μονοπωλούν το καθημερινό μας ενδιαφέρον, τα social media και τις συζητήσεις στους απογευματινούς μας καφέδες. Ξέρετε για τι (έμμεση) διαφήμιση μιλάμε;

Στο τέλος της ημέρας βέβαια, η επιλογή είναι δική σας. Οπότε ψηφίστε παρακάτω για να δούμε το αποτέλεσμα σε ένα αρκετά ενδιαφέρον ερώτημα:

http://www.polarb.com/polls/224015

FUN ZONE

BINGE WATCHING

Χάρι Πότερ: Βγήκε ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας σειράς, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα!

Μουσική

Eurovision: Στις 7 Μαρτίου θα ακούσουμε για πρώτη φορά το «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι!

Τιβί

13 «ενήλικα» αστεία στον Μπομπ Σφουγγαράκη που καταλάβαμε όταν ήταν πια αργά! 

BINGE WATCHING

‘The Gentlemen’: Το νέο τρέιλερ της σειράς του Guy Ritchie έχει βία, κλάση και badass Theo James!

EVENTS

Eject Festival: Οι Måneskin έρχονται Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, τσιρίξτε ελεύθερα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET