ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φυσικό ΕΚΠΑ: Για αυθαιρεσία και προσβλητική συμπεριφορά καταγγέλλει σειρά καθηγητών ο ΦΣ!

Κι αυτοί οι άνθρωποι αποκαλούνται εκπαιδευτικοί...

Neopolis Team

17 Ιουνίου, 2020

Το γεγονός ότι έχει προκληθεί μια σύγχυση λόγω των αλλαγών και των αποφάσεων που λαμβάνονται βάσει των νέων συνθηκών σχετικά με την εξεταστική, δε δικαιολογεί σε καμία περίπτωση συμπεριφορές σαν αυτές που καταγγέλουν φοιτητές του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ. Τόσο οι καθηγητές όσο και οι φοιτητές καλούνται να συνεργαστούν και να διευκολύνουν την ούτως ή άλλως περίπλοκη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει (πού τέτοια ευημερία στα πανεπιστήμιά μας), με τις πρώτες καταγγελίες εναντίον καθηγητών εν όψει εξεταστικής να είναι πολύ σοβαρές.

Αυτές που προκαλούν και τη μεγαλύτερη αίσθηση αφορούν συμπεριφορές τριών συγκεκριμένων καθηγητών απέναντι σε φοιτητή με μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίοι κατηγορούνται για απαράδεκτες εκφράσεις όπως «Άμα δεν μπορείς να διαχειριστείς το άγχος που σου προκαλεί η μιάμιση ώρα εξέτασης, πήδα από κάνα μπαλκόνι να ηρεμήσεις κι εσύ κι εμείς». Κι όμως, ο συγκεκριμένος έχει ρόλο εκπαιδευτικού… 

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί, με τον Φοιτητικό Σύλλογο να κάνει γνωστό πως πολλοί από τους καθηγητές αρνούνται να συμμορφωθούν με την απόφαση που πάρθηκε ύστερα από συνέλευση του τμήματος και κατά την οποία η εξεταστική θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των φοιτητών, με εξαίρεση περιπτώσεις που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα από μεριάς εξεταζόμενων, είτε λόγω υγείας είτε οικονομικής κατάστασης. Στα συγκεκριμένα άτομα λοιπόν, αποφασίστηκε να δοθούν απαλλακτικές εργασίες.

Μια απόφαση, βέβαια, που δεν τηρείται ακριβώς από μερικούς.

Καθηγητές απαιτούν ειδικά έγγραφα από τα εν λόγω άτομα, με τα οποία αποδεικνύεται ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, πηγαίνοντας έτσι κόντρα στην παραπάνω απόφαση και παραβιάζοντας τα προσωπικά τους δεδομένα.

Αναλυτικότερα όμως, η καταγγελία του Φ.Σ του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ:

«ΚΑΜΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ!

Έχουν περάσει τρεις μήνες από την αρχή της πανδημίας και όσον αφορά το πανεπιστήμιο και την περάτωση του τρέχοντος εξαμήνου και, ενώ βρισκόμαστε ήδη μια βδομάδα πριν την έναρξη της εξεταστικής, δεν έχει λήξει τίποτα και εδώ και τόσο καιρό έχουν παρατηρηθεί ακραία φαινόμενα καθηγητικής αυθαιρεσίας.

Μέχρι και πριν λίγο καιρό, όχι μόνο δεν ήταν γνωστό το πρόγραμμα της εξεταστικής, αλλά ούτε κι ο τρόπος με τον οποίο σκόπευε το τμήμα να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις. Μετά από τις μαζικές κινητοποιήσεις του Φοιτητικού Συλλόγου, παρά τις αντιδράσεις μερίδας καθηγητών, καταφέραμε να πετύχουμε το αυτονόητο. Δηλαδή η εξεταστική να πραγματοποιηθεί δια ζώσης (με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα) και να υπάρχει μέριμνα με απαλλακτικές εργασίες για όσους δεν θα έχουν αυτή την δυνατότητα, είτε λόγω υγείας είτε λόγω οικονομικής κατάστασης.

Στην συνέλευση του τμήματος με την ηχηρή παρουσία των φοιτητών, πάρθηκε ομόφωνα η παραπάνω απόφαση!

Παρά την απόφαση αυτή όμως, αρκετοί καθηγητές, όταν φοιτητές ζήτησαν να εξετασθούν με την εναλλακτική μορφή εξεταστικής, ξεπερνώντας τις αρμοδιότητές τους κι αυθαιρετώντας, απαίτησαν συγκεκριμένα έγγραφα που να πιστοποιούν ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κάτι τέτοιο έρχεται ενάντια όχι μόνο στις ίδιες τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του πανεπιστημίου, της συγκλήτου και του τμήματος αλλά παραβιάζουν φανερά τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών. Όταν σε καιρό καραντίνας, ακόμα και το ίδιο το κράτος, αρκούταν στην υπεύθυνη δήλωση του κόσμου για τις μετακινήσεις του, ορισμένοι καθηγητές του τμήματος Φυσικής αποφάσισαν να το παίξουν «σερίφηδες» και να στήσουν την δικιά τους «ιερά εξέταση» για να κρίνουν ποιος φοιτητής δικαιούται ή όχι να εξεταστεί από απόσταση

Αντίστοιχα, ενώ γνωρίζουν πως πολλοί φοιτητές ή οι οικογένειές τους έχουν μείνει άνεργοι, τους υποχρεώνουν είτε να μετακινηθούν από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους για να συμμετέχουν στις εξετάσεις (αντίστοιχα το ίδιο και για τους φοιτητές του εξωτερικού), είτε να εξεταστούν μέσα από διάφορες πλατφόρμες, αδιαφορώντας για τις απαλλακτικές εργασίες που ορίστηκαν ως εναλλακτικός τρόπος εξέτασης.

Συγκεκριμένα στα μαθήματα:

 • Φυσική 3 (Τσακμακίδης, Σαουλίδου, Βελλίδης, Ασημακοπούλου)
 • Φυσική 4 (Γαρδέλης, Σαουλίδου, Φασουλιώτης)
 • Ηλεκτρομαγνητισμός 1 (Σπανός, Σταμόπουλος)
 • Φυσική Στερεάς Κατάστασης (Στεφάνου, Λυκοδήμος)
 • Ανανενώσιμες Πηγές Ενέργειας (Ασημακοπούλου)

Έχει βγει επίσημη ανακοίνωση των διδασκόντων στην πλατφόρμα των μαθημάτων (e-class) η οποία απαιτεί από τους φοιτητές πιστοποίηση/βεβαίωση ιατρικής γνωμάτευσης, το οποίο παραβιάζει το ιατρικό απόρρητο των φοιτητών και τα προσωπικά τους δεδομένα.

Ακόμα αρκετοί καθηγητές που εξετάζουν βασικά μαθήματα Κορμού έχουν στείλει και από το επίσημο ακαδημαϊκό τους email ότι οι φοιτητές δε θα μπορούν να εξεταστούν αν δεν έχουν την αντίστοιχη βεβαίωση.

Μάλιστα ορισμένοι είπαν ότι θα “κόψουν” φοιτητές από την εξ’ αποστάσεως εξέταση άμα ο αριθμός των φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα είναι μεγάλος (Λυκοδήμος -Εισαγωγή στην Φυσική Στερεάς Κατάστασης)

Σαν Φοιτητικός Σύλλογος καταγγέλλουμε τους καθηγητές που ενεργούν τόσο ενάντια στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου, όσο και στις ίδιες αποφάσεις του Φ.Σ.

 • Τσακμακίδης
 • Λυκοδήμος
 • Σαουλίδου
 • Βελλίδης
 • Ασημακοπούλου
 • Γαρδέλης
 • Φασουλιώτης
 • Σπανός
 • Σταμόπουλος
 • Φλόκα
 • Στεφάνου
 • Λυκοδήμος

Απαιτούμε τα ερωτηματολόγια των μαθημάτων για την δήλωση των φοιτητών να ανοίξουν με νέα διορία, να μην παραποιηθούν και να μην εκβιαστεί κανένας φοιτητής και καμία φοιτήτρια. Ευθύνη για τα ερωτηματολόγια και τον τρόπο που διαμορφώθηκαν έχουν οι ίδιοι καθηγητές που τα ανέβασαν στην αντίστοιχη πλατφόρμα (Τα ερωτηματολόγια αποσκοπούν μόνο στην οργάνωση των γκρουπ της δια ζώσης εξέτασης, αποτελεί ένα έκτακτο μέτρο και δεν αντικαθιστά την επίσημη δήλωση των φοιτητών στο my-studies με βάση την οποία οι καθηγητές οφείλουν να εξετάσουν τους φοιτητές).

Ακόμα, τις τελευταίες μέρες με αποκορύφωμα τα φαινόμενα καθηγητικής αυθαιρεσίας που έχουν προκύψει, έχουν βγει στην επιφάνεια απαράδεκτα περιστατικά και συμπεριφορές απέναντι σε φοιτητές του τμήματος. Πολλοί συμφοιτητές/συμφοιτήτριες δέχθηκαν χυδαία, ρατσιστικά και προσβλητικά σχόλια τα οποία ούτε είναι, ούτε θα έπρεπε να είναι αποδεκτά τόσο από το σύνολο των φοιτητών όσο κι από το σύνολο των καθηγητών. Συγκεκριμένα οι καθηγητές Λελίδης, Ανδρουλιδάκης και Βελλίδης αναφερόμενοι σε συγκεκριμένο συμφοιτητή μας με μαθησιακές δυσκολίες έχουν αναφερθεί με εκφράσεις του στυλ:

 • «τρέξε σαν χαζοχαρούμενο να ειδοποιήσεις και τους άλλους ότι έρχομαι, που ήρθες και στο γραφείο μου να δεις αν είμαι εκεί» (Ανδρουλιδάκης μετά από αργοπορία του σε μάθημα)
 • «όσοι δίνουν με προφορική εξέταση (λόγω δυσλεξίας) είναι ευνοημένοι απέναντι στους άλλους και θα έπρεπε να συμβιβαστούν με ένα ΕΠΑΛ ή ΤΕΙ και να μην τρώνε θέσεις από άλλους φοιτητές» (Λελίδης)
 • «Άμα δεν μπορείς να διαχειριστείς το άγχος που σου προκαλεί η μιάμιση ώρα εξέτασης, πήδα από κανά μπαλκόνι να ηρεμήσεις κι εσύ κι εμείς» (Βελλίδης).

Ως Φοιτητικός Σύλλογος καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες αυτές συμπεριφορές (πολλές ακόμα έχουν μείνει στην αφάνεια και δεν έχουν καταγγελθεί, κυρίως από φόβο των φοιτητών να μην στοχοποιηθούν από τους καθηγητές) και καλούμε κάθε αρμόδιο όργανο του τμήματος και του πανεπιστημίου να πάρει αντίστοιχη θέση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Να δοθεί η εξεταστική δια ζώσης για όλους/ες τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας αποκλειστικά με ευθύνη του πανεπιστημίου. Να μη χρησιμοποιηθούν μη αεριζόμενες αίθουσες κι ακατάλληλοι χώροι οι οποίοι “βαπτίζονται” υγειονομικά επαρκείς. Να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι φοιτητές για τα όποια μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια κ.α.) χρειάζονται. Όσοι φοιτητές αδυνατούν για προσωπικούς και ιατρικούς λόγους να εξεταστούν δια ζώσης, να εξεταστούν με απαλλακτική εργασία με μόνο τεκμήριο την υπεύθυνή τους δήλωση!
 • Να ανοίξουν ξανά τα ερωτηματολόγια προς τους φοιτητές (για την εκτίμηση του αριθμού που θα δώσει δια ζώσης) και να μην παραποιηθούν ως προς το τι απαιτείται για την απαλλακτική εργασία.
 • Κανένας φοιτητής, καθηγητής ή προσωπικό καθαρισμού να μην κινδυνεύσει κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής. Αύξηση των λεωφορείων από και προς την πανεπιστημιούπολη για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μ.Μ.Μ.

 Το Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού Αθήνας»

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πρωτιά για φοιτήτριες της Νομικής Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης ρωμαϊκού δικαίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Λάμα γίνεται φοιτητής σε Κολέγιο των ΗΠΑ, με στόχο το πτυχίο στην κλωστοϋφαντουργία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET