fbpx

Το ΦΥΝ Roll στο Σύνταγμα έχει το πιο λαχταριστό σάντουιτς-χωνάκι που έχεις φάει ποτέ σου!


Το ημερολόγιο έγραφε Παρασκευή, την τελευταία του Νοεμβρίου, και οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 11 το πρωί. Ο ήλιος έλαμπε και η πλατεία Συντάγματος είχε ελάχιστη φασαρία. Περνώ την πλατεία και κατηφορίζω προς την Καραγιώργη Σερβίας 3-5 & Στοά Νίκης 2-4, εκεί που είχα δώσει ραντεβού με τις πύλες του παραδείσου.

Φτάνω στο σημείο και ο τόπος κυριολεκτικά μοσχοβολούσε αφράτα ψωμάκια. Η μυρωδιά ερχόταν από το ΦΥΝ Roll, το γωνιακό μικρό μαγαζάκι που στο εσωτερικό του κάνει τεράστιες αλχημείες. Οι πόρτες του άνοιξαν στα τέλη Σεπτεμβρίου και οι τρεις λέξεις που το αντιπροσωπεύουν είναι: Φυσικό – Υγιεινό – Νόστιμο.

Χωρίς καμία αμφιβολία και μετά από δοκιμές, ισχύουν στο 100%. Να σου πω μόνο πως έγιναν 1.000 δοκιμές πριν το κρατήσει κάποιος στο χέρι του.

Παραγγέλνω έναν καφέ (γιατί το μάτι δεν ανοίγει αλλιώς), πίνω δύο γουλιές και αντιλαμβάνομαι πόσο ωραίος είναι, πράγμα που μου έκανε εντύπωση. Σε ένα μαγαζί που είναι γνωστό για το χωνάκι που προσφέρει, είναι και ο καφές ποιοτικός, οπότε και εύλογα σκέφτομαι ότι μάλλον θα φάω καλά αργότερα, καταλαβαίνοντας πως εδώ δίνεται σημασία σε όλα. Περιμένω, πίνω άλλη μια γουλιά, και συναντώ τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την κουζίνα, τον σεφ Γιώργο Μπακό.

Μπαίνει κατευθείαν στο ψητό και μου εξηγεί πως το λαχταριστό χωνάκι-σάντουιτς που μου έσπασε τη μύτη από την ώρα που βρέθηκα εκεί, συμβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η φιλοσοφία μας είναι ένα ψωμάκι που τυλίγεται σε καλούπι, τύπου κώνος, αλείφεται με βούτυρο Κερκύρας (Άριστον) και η ζύμη δημιουργείται από πράσινο μήλο. Δηλαδή, δεν πρόκειται για ένα ψωμί που κυκλοφορεί αλλού. Στο εξωτερικό του, αλείφεται με μείγμα από μέλι, κρόκο αυγού, σκόνη μουστάρδα, κουρκουμά, μέλι βελανιδιάς, σύκο Κύμης, ελαιόλαδο και ανάλογα μυρωδικά.

Το γλυκό με το αλμυρό εδώ δημιουργούν ένα αποτέλεσμα να γλείφεις τα δάχτυλά σου, όπου το εσωτερικό της ζύμης ταιριάζει με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αυτό, άλλωστε, είναι και το concept του ΦΥΝ Roll. Να τρως καλά (καλοφαγάδες μου), υγιεινά και το στομάχι σου να χορταίνει χωρίς να βαραίνει.

Στο μεταξύ, στα 25 περίπου υλικά που υπάρχουν για τις 10 εκδοχές του καταλόγου, μυρίζει Ελλάδα. Όλα είναι υγιεινά, ενώ ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και το μαυροκούκι, που δεν έχει καμία σχέση με το μαύρο σουσάμι. Το μαυροκούκι είναι αντιοξειδωτικό και αντικαρκινικό και ξεκάθαρα θεραπευτικό.

Συνεχίζω τη συζήτηση μου με τον Γιώργο Μπακό, ο οποίος μου εξηγεί πράγματα για τα οποία, αλήθεια, δεν είχα ιδέα.

Για παράδειγμα, το ΦΥΝ Roll δεν επιλέγει τυχαία τα υλικά του και κυρίως τα κρεατικά, όπως ας πούμε το black angus που δεν έχει καμία σχέση με όσα τρώμε εκεί έξω. Αντίστοιχα, τα aberdeen angus εκτρέφονται με πάρα πολύ φυσική διατροφή και σκοτώνονται με αντι-στρες, λέιζερ δηλαδή. Με αυτό τον τρόπο, ακριβώς επειδή δεν καταλαβαίνει ότι πάει για σφαγή, δε νιώθει το στρες και έτσι δεν αποβάλλει τοξίνες.

Το ΦΥΝ Roll στο κέντρο της Αθήνας έχει φέρει την επανάσταση, όχι μόνο γιατί το επίπεδο μαγειρικής είναι πραγματικά υψηλό, αλλά και γιατί οι άνθρωποι εκεί έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν εστιατορικό πιάτο. Μου διευκρινίζει, επίσης, πως το gourmet που όλοι έχουμε μάθει να λέμε, είναι τα 20-30 πιάτα μινιατούρες με εξαιρετικό design και ύλη, καθώς και τρεις ετικέτες κρασί, κι όχι το απλά καλοστημένο πιάτο που έχουμε στο μυαλό μας.

Προχωράω στο ζουμί. Για τους πρωινούς τύπους, εννοείται ότι υπάρχει το brunch.

Ο πυρήνας είναι από αυγό και κοτόπουλο, και εξαρτάται από τον καθένα αν θα τα επιλέξει. Υπάρχουν, επίσης, και αλλαντικά με καθαρόαιμη φουαντρέ γαλοπούλα, χωρίς να είναι κάτι αλεσμένο, ενώ προφανώς απουσιάζουν η κρέμα γάλακτος και η μαγιονέζα, αφού όλα φτιάχνονται με γιαούρτι και με φυσικές χημείες.

Ρίχνω μια ματιά στον κατάλογο μαζί του και τα μάτια μου οδηγούνται στο roll hot dog a la chef, όπου μέσα υπάρχει χειροποίητο λουκάνικο με αρωματικά δενδρολίβανου και σχοινόπρασα, μουστάρδα dijon lais, καπνιστό αλάτι Κύπρου και καραμελωμένα κρεμμύδια σε sauce χειροποίητης ντομάτας πομοντόρο.

Όπως, επίσης, και το roll burger black angus beef, στο οποίο αναγράφεται η εξής λεζάντα: «Εδώ η φαντασία με τη γευστική εμπειρία έχουν το απόλυτο ραντεβού».

Η φάση είναι δύο burger που ακολουθούν τη διάσταση του roll, με sauce γιαουρτιού με λευκή τρούφα, άισμπεργκ με ραντίσιο λαρδί (μπέικον 100%), γραβιέρα πεπαλαιωμένη Νάξου ή Κρήτης 24 μηνών, καραμελωμένα κρεμμύδια, καραμελωμένα φλέικς καρότου, ντομάτα πομοντόρο γλασέ, καραμελωμένο ντοματίνι, sauce ντομάτας με καπνιστή πάπρικα και πάστα μαύρου σκόρδου και αρωματικά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φωλιά πατάτας.

Πείτε μου, πώς γίνεται να μη γλείφεις τα δάχτυλά σου με αυτή την υγιεινή πανδαισία;

Εκτός όμως από το brunch, σκέφτομαι πως θέλω να δοκιμάσω και ένα άλλο πιάτο που μου έκανε το κλικ. Σαν έρωτας με την πρώτη ματιά ένα πράγμα. Αυτό είναι το roll μανιταριών με λευκή τρούφα.

Εδώ πρόκειται για μια γευστική εμπειρία με βιολογικό άγριο ρύζι.

Μίξη μανιταριών ποικιλίας μορχέλας, πλευρώτους, κίτρινου, τρομπέτας, βασιλομανίταρου, κανθαρέλλας και αγαρικών, σοτέ με πράσο και φυτική κρέμα γάλακτος, αρωματικά μπαχαρικά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και άγριο ρύζι Αμερικής.

Voilá!

Δοκιμάζω κι αυτό και σκέφτομαι πόσο ωραίο είναι να τρώει κάποιος «απ’ έξω» και να είναι όλα υγιεινά και νόστιμα. Να μην σκέφτομαι, δηλαδή, αν η σαλάτα έχει πλυθεί όντως και δεν την έχουν βάλει έτσι στο πιάτο μου. Στο ΦΥΝ Roll αυτό δε θα με απασχολεί.

Χαιρετάω και παίρνω το δρόμο του γυρισμού, σύντομα όμως θα επανέλθω.

Info:

ΦΥΝ Roll Street Food

Καραγιώργη Σερβίας 3-5 και Στοά Νίκης 2-4, Σύνταγμα

Τηλ: 211 1162393

facebook page

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET