ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Φράσεις που είναι καλύτερο να αποφεύγεις να λες σε κάποιον που αντιμετωπίζει δυσκολίες!

Ιδιαίτερα στην εποχή μας, την εποχή της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η κατάθλιψη κι οι δυστοκίες μαστίζουν πλήθη ολόκληρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που κοντινοί μας άνθρωποι, συγγενείς και φίλοι ή απλά γνωστοί μας, έρχονται αντιμέτωποι με συναισθηματικά εμπόδια. Είτε βρίσκεσαι σε θέση να τους στηρίξεις είτε όχι, τουλάχιστον μπορείς να τους κάνεις να […]

Neopolis Team

20 Νοεμβρίου, 2015

Ιδιαίτερα στην εποχή μας, την εποχή της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η κατάθλιψη κι οι δυστοκίες μαστίζουν πλήθη ολόκληρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που κοντινοί μας άνθρωποι, συγγενείς και φίλοι ή απλά γνωστοί μας, έρχονται αντιμέτωποι με συναισθηματικά εμπόδια. Είτε βρίσκεσαι σε θέση να τους στηρίξεις είτε όχι, τουλάχιστον μπορείς να τους κάνεις να νιώσουν καλύτερα αποφεύγοντας να πεις συγκεκριμένες εκφράσεις, οι οποίες δείχνουν ότι δεν καταλαβαίνεις τι περνούν ακόμα και αν η πρόθεση σου ήταν εντελώς αντίθετη, δηλαδή όχι μόνο να είσαι δίπλα τους, αλλά κι όσο μπορείς να τους βοηθήσεις.

Αποφεύγοντας λοιπόν να πεις τις παρακάτω φράσεις θα είσαι σε καλύτερη θέση να υποστηρίξεις κάποιον δικό σου άνθρωπο όταν σε έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά:

«Θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα!»

Όταν κάποιος περνάει μια δυσκολία, είναι αντιμέτωπος με μια δεδομένη κατάσταση για την οποία πιθανότατα αδυνατεί να βρει λύση. Το να προσπαθείς να ωραιοποιήσείς την κατάσταση δεν απαλύνει τον πόνο του, αλλά τον πληγώνει περισσότερο. Πρέπει να κατανοήσεις πως ο άνθρωπος που έχεις απέναντι σου, βιώνει μια συγκεκριμένη στιγμή, κάτι πολύ ξεχωριστό και για να τον δυσκολεύει, αυτό κάτι σημαίνει. Συγχρόνως, δεν χρειάζεται να καταφεύγεις σε συγκρίσεις και να προσπαθείς να μειώσεις στο μυαλό του τη σημαντικότητα του ζητήματος. Αντιθέτως, πρέπει να σεβαστείς την κατάσταση και το πώς βιώνει ο άλλος μια δυσχέρεια, ακόμα κι αν εσένα σου φαίνεται κάτι εντελώς απλό κι αδιάφορο. Δεν είναι όλοι το ίδιο δυνατοί με εσένα!

«Να εκτιμάς όσα έχεις!»

Σίγουρα η ευγνωμοσύνη είναι μεγάλη αρετή, η υπενθύμιση της όμως δεν είναι κι η καλύτερη κίνηση στην περίπτωση που υπάρχει συναισθηματική φόρτιση ή όταν κάποιος αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα. Ίσως μάλιστα, λέγοντας του κάτι τέτοιο, να του προκαλούμε μεγαλύτερο φόβο μήπως χάσει κι όσα έχει λόγω των συνθηκών. Μία τέτοια φράση πιθανότατα κρύβει και μια τάση μας να υποδαυλίσουμε τις ενοχές στο πρόσωπο που συνομιλούμε για το ότι δεν εκτιμά αυτά που έχει.

«Περνάς απλά τη φάση σου!»

Πολλές φορές οι αφορισμοί ή οι γενικεύσεις δεν βοηθούν ένα άτομο που αντιμετωπίζει κάτι απευκταίο. Με το να χαρακτηρίζουμε απλά «φάση» αυτό που κάποιος περνά, αφενός φαίνεται πως μειώνουμε τη σημασία της κατάστασης κι επομένως ακυρώνουμε τα συναισθήματα του κι αφετέρου δείχνουμε ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα του προβλήματος για το πρόσωπο που σχετιζόμαστε.

«Προχώρα μπροστά! Η ευτυχία σε περιμένει κι είναι επιλογή σου!»

Κάποια πράγματα χρειάζονται χρόνο. Μια συναισθηματική δυσκολία δεν λύνεται αυθωρεί. Με το να υπενθυμίζουμε σε κάποιον πως η ευτυχία υπάρχει και πως είναι απλά στο χέρι του να τη φέρει στη ζωή του, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να κάνουμε πιο σκυθρωπό το ήδη ταλαιπωρημένο πρόσωπο του, μιας κι υποτιμούμε τη μάχη που δίνει και δεν αναγνωρίζουμε την αδυναμία του να φτάσει άμεσα στην αντιμετώπιση του προβλήματός τους και κατ’ επέκταση στην ευτυχία. Δεν επέλεξαν οι ίδιοι να νιώθουν άσχημα και να πονούν.

«Γιατί δεν δοκιμάζεις αυτό κι αυτό …κι αυτό;»

Το άτομο που μας μιλά για μία δυσκολία που αντιμετωπίζει, δεν απευθύνεται σε μια συμβουλευτική υπηρεσία, δεν περιμένει άμεση λύση. Και προφανώς δεν θέλει να νιώθει τόσο άσχημα και μίζερα όσο αισθάνεται. Έχει δοκιμάσει κάθε τρόπο που γνωρίζει για να το ξεπεράσει κι επομένως, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι κάποιον να αμφιβάλλει για τα όσα έχει δοκιμάσει ως λύσεις. Είναι κοντά μας για να το ακούσουμε και να του προτείνουμε πράγματα, ως ένα βαθμό όμως. Αυτός ο περιορισμός είναι απαραίτητος, καθώς διαφορετικά μπορεί να μπερδέψουμε και να απογοητεύσουμε ακόμα περισσότερο το άτομο, το οποίο είναι αγχωμένο, έχει κατάθλιψη ή είναι ιδιαίτερα μελαγχολικό με τις συνεχείς συμβουλές και παραινέσεις μας.

«Βγες έξω, διασκέδασε/κάνε γυμναστική/φάε υγιεινά/κάνε αυτό που βοήθησε εμένα!»

Οι μαγικές λύσεις ανήκουν σε ένα μαγικό κόσμο. Στην τάξη του πραγματικού όμως, οι διαφορετικές συγκυρίες απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση. Γι’ αυτό και ένα πρόβλημα που για κάποιον έχει μια ορισμένη απάντηση, για κάποιον άλλο πρέπει να ρυθμιστεί αλλιώς. Σε αυτό το στάδιο είναι ιδιαίτερα ουσιώδες να διαχωρίσουμε τη θέση μας και να αναγνωρίσουμε ότι δεν λέμε στον εαυτό μας τις συμβουλές, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο, αλλά επιτυγχάνεται με μια προσπάθεια ή μια αυτοπαρατήρηση.

«Ναι καλά, μη δίνεις σημασία, όλοι το παθαίνουμε!»

Η αλήθεια είναι πως οι εμπειρίες είναι ιδιαίτερες και μοναδικές για τον καθένα. Έτσι λοιπόν, βιώνονται διαφορετικά. Ακόμα και μια ίδια φαινομενικά κατάσταση μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικό αντίκτυπο στο άτομο. Η κάθε ψυχοσύνθεση είναι ξεχωριστή και είναι καλό να αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Το σύμπτωμα που εμφανίζεται εδώ και τώρα είναι πολύ ουσιώδες επειδή ακριβώς σχετίζεται με το παρόν και το πώς περνά κανείς κάτι.

«Δεν φαίνεσαι και τόσο χάλια πια!»

Δεν μπορούμε σίγουρα, να είμαστε στο μυαλό του άλλου ούτε και να νιώσουμε τι ακριβώς βιώνει. Κατά δεύτερο λόγο, τα συναισθήματα δεν είναι πάντα φανερά. Καμιά φορά για παράδειγμα, όταν κάποιος είναι ιδιαίτερα σοκαρισμένος από ένα συμβάν ή βιώνει κατάθλιψη, δεν φαίνεται, επειδή ίσως κι ο ίδιος αμύνεται σε αυτό που του συμβαίνει ασυνείδητα για να προστατευθεί και να μην καταρρεύσει. Οπότε καλύτερα να ακούμε και να μην βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα από τα επιφαινόμενα. Εδώ ταιριάζει πιθανόν η φράση: «Τα φαινόμενα απατούν».

«Δεν σε κάνω ευτυχισμένο/η;»

Ορισμένες φορές μεταφράζουμε τη λύπη ενός κοντινού μας ανθρώπου, ως στάση απόρριψης. Συχνά όμως, οι ενδείξεις αυτές, όπως θλίψη, άγχος κλπ δείχνουν ότι το άτομο αυτό, δεν είναι και στα καλύτερά του και απλά αυτό είναι το πρόβλημα. Οι ενοχές μας κι η εμπλοκή του εγωισμού μας, η αίσθηση ότι είμαστε ανεπαρκείς ή κι ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε θα περιπλέξουν χειρότερα την υπόθεση. Θα προκαλέσουν απελπισία στο αγαπημένο μας πρόσωπο πιστεύοντας πως μας βαραίνει και μας πληγώνει με τα προβλήματα του ή ακόμα και θυμό, καθώς επίσης δείχνουν και την αδυναμία μας να δούμε τα πράγματα έξω από εμάς.

Αποφεύγοντας τις παραπάνω φράσεις κι άλλες παρόμοιες με αυτές, θα είσαι σε θέση να κατανοήσεις και να υποστηρίξεις καλύτερα τους δικούς σου ανθρώπους. Σε χρειάζονται για να τους ακούς, να τους δείχνεις αγάπη και να τους υποστηρίζεις!

OUR20s

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Το ‘Live A Legacy 2024’ θα σου δώσει τα εφόδια που χρειάζεσαι για την καριέρα που ονειρεύεσαι! 

DIGITAL

Οι AI ελληνικές παρωδίες του Μπομπ Σφουγγαράκη ήταν αυτό που έλειπε από τη ζωή μας!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET