ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

10 φορές που η μαμά σου είχε δίκιο παρόλο που δε θα το παραδεχτείς ποτέ!

Καθώς μεγαλώνεις, αρχίζεις να συνειδητοποιείς όλο και περισσότερο, πως όλα εκείνα τα χαζά πράγματα που σου έλεγε η μαμά σου όταν ήσουν μικρός/ή, ίσως να είναι αλήθεια τελικά. Βέβαια, κανείς δεν θέλει να παραδέχεται τα λάθη του, πόσο μάλλον όταν κάτι τέτοιο σημαίνει πως η μαμά είχε δίκιο για μία ακόμη φορά. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά τρανταχτά παραδείγματα που δηλώνουν ότι η μαμά […]

Καθώς μεγαλώνεις, αρχίζεις να συνειδητοποιείς όλο και περισσότερο, πως όλα εκείνα τα χαζά πράγματα που σου έλεγε η μαμά σου όταν ήσουν μικρός/ή, ίσως να είναι αλήθεια τελικά. Βέβαια, κανείς δεν θέλει να παραδέχεται τα λάθη του, πόσο μάλλον όταν κάτι τέτοιο σημαίνει πως η μαμά είχε δίκιο για μία ακόμη φορά. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά τρανταχτά παραδείγματα που δηλώνουν ότι η μαμά σου – όπως και όλων μας – ήξερε πολύ καλά για τι μιλούσε:

#1 Όταν σου είπε ότι ο/η «φίλος/η» σου δεν ήταν και τόσο φίλος/η στην πραγματικότητα.

Όλοι μας είχαμε τουλάχιστον έναν φίλο για τον οποίο η μαμά μας είχε προειδοποιήσει να είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά ποτέ δεν την ακούσαμε. Κι αυτό γιατί κάθε φορά περνούσαμε καλά όταν βρισκόμασταν με αυτό το άτομο και πιστεύαμε πως όντως είναι πραγματικός μας φίλος κι απορούσαμε με τη μαμά μας που έβλεπε το κακό παντού. Μπλέκαμε μαζί του σε πράγματα και καταστάσεις που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα δοκιμάζαμε ποτέ. Στο τέλος, όμως συνειδητοποιήσαμε ότι η μαμά μας είχε δίκιο κι ότι ήμασταν απλά… υποχείριά του. Ποτέ δεν ήταν πραγματικός/ή μας φίλος/η. Point η μαμά!

#2 Όταν σου είπε να μην επιστρέψεις πίσω στο αγόρι/κορίτσι που σε πλήγωσε.

Όσο κι αν προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι αυτήν τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, η μαμά σου δεν θα είναι τόσο επιεικής και δεν θα τον/την συγχωρήσει όπως εσύ. Θα σου υπενθυμίσει τι σου έκανε και γιατί δεν πρέπει να είστε ξανά μαζί, ωστόσο εσύ θα ξανασμίξεις μαζί του/της για να τη βγάλεις λάθος. Όταν σου πληγώσει και πάλι την καρδιά, η μαμά σου θα είναι εκεί για εσένα για να σε παρηγορήσει. Όσο κι αν θα θέλει να σου πει «Εγώ στα έλεγα!», δεν θα το κάνει.

#3 Όταν σου είπε να μη βιάζεσαι να μεγαλώσεις.

Ειδικά εμείς τα κορίτσια, πάντα είχαμε αυτή τη μανία. Ντυνόμασταν πιο μεγαλίστικα και βάζαμε make up για να φαινόμαστε μεγαλύτερες. Δεν μας άρεσαν οι κανόνες και τσακωνόμασταν με τη μαμά για το πάρτι που εμείς θέλαμε να πάμε το βράδυ του Σαββάτου κι εκείνη δεν μας άφηνε. Μας έλεγε συνέχεια να απολαμβάνουμε την παιδικότητά μας, γιατί θα βιώσουμε την ελευθερία και με το παραπάνω ως ενήλικοι. Νομίζαμε ότι αυτό ήταν γελοίο και ανυπομονούσαμε να γίνουμε 18, αλλά τώρα ως φοιτητές αναπολούμε τις παλιές καλές στιγμές του Δημοτικού, χωρίς τις ανησυχίες και τις ευθύνες.

mother kid.png2

#4 Όταν σου έλεγε να τα πηγαίνεις καλά με τα αδέρφια σου.

Προσωπικά έχω δύο μικρότερες αδερφές, με τις οποίες τσακωνόμουν και εξακολουθώ να τσακώνομαι συνέχεια. Τα μικρότερα αδέρφια έχουν την τάση να αντιγράφουν τα μεγαλύτερα και να θέλουν να τους μοιάσουν, γεγονός απελπιστικά σπαστικό. Η μαμά σου ωστόσο είχε διαφορετική γνώμη. Υποστήριζε πως «Απλώς σε αγαπάνε, γι’ αυτό θέλουν να μοιάσουν με εσένα», αλλά εσύ λίγα καταλάβαινες. Ήθελες απλά να τα ξεφορτωθείς. Τώρα ως φοιτητής/τρια, ειδικά αν βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι σου, καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να διατηρείς μία καλή και ζωντανή σχέση με τα αδέρφια σου. Πάλι σωστή η μαμά!

#5 Όταν σου έλεγε ότι τα καλύτερά σου χρόνια δεν έχουν έρθει ακόμα.

Ναι, το Λύκειο ήταν μία σημαντική υπόθεση για όλους μας (τουλάχιστον έτσι φαινόταν), ωστόσο η φοιτητική ζωή δεν συγκρίνεται! Τώρα είσαι στην καλύτερη στιγμή για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου και να γίνεις κάτι πιο σπουδαίο από ό,τι πίστευες.

#6 Όταν σου έλεγε ότι θα σου λείψει το πατρικό σου.

Προφανώς, όπως όλοι μας, ανυπομονούσες κι εσύ να περάσεις σε κάποια σχολή μακριά από την πόλη σου. Η μαμά σε προειδοποίησε ότι θα σου λείψει το σπίτι σου και η σειρά που είχες σε αυτό. Το επιβεβαιώνω εγώ η ίδια. Η ελευθερία και η ανεξαρτησία είναι μεγάλη υπόθεση, ειδικά σε μία ξένη πόλη, αλλά η ζεστασιά και η οικειότητα που σου προσφέρει το σπίτι σου είναι ανεκτίμητα.

#7 Όταν σου είπε πώς το να «είσαι δημοφιλής» δεν έχει καμία σημασία.

Στα χρόνια του Λυκείου, το να είσαι διάσημος στο σχολείο σου, αλλά και στα υπόλοιπα λύκεια της περιοχής, είναι μεγάλη υπόθεση. Όλοι ξέρουν το όνομά σου, όλοι θέλουν να βγαίνουν μαζί σου και πολλοί θέλουν να ντύνονται όπως εσύ, γιατί αν είσαι και ντίβα, λανσάρεις μόδα. Έλα όμως που στο Πανεπιστήμιο ανάμεσα στους χιλιάδες φοιτητές, είσαι σαν καρφίτσα στα άχυρα. Μπορεί να μη γνωρίζεις καν τον διπλανό σου στο αμφιθέατρο μερικές φορές! Οι άνθρωποι που βγαίνουν από το Λύκειο με αυτήν τη νοοτροπία, τα βρίσκουν δύσκολα στο Πανεπιστήμιο, καθώς πασχίζουν να τραβήξουν την προσοχή, δίχως επιτυχία φυσικά.

mother kid.png3

#8 Όλες εκείνες τις φορές που σου είπε να μην περιμένεις να κάνεις κάτι την τελευταία στιγμή.

Θυμάσαι που σου έλεγε να κάνεις την εργασία σου από το Σ/Κ κι εσύ περίμενες να την κάνεις το βράδυ της Κυριακής την τελευταία στιγμή; Είχε δίκιο. Σ’ αυτό το θέμα είναι σωστό να πάρεις σωστές βάσεις από το Δημοτικό κιόλας. Δεν πρέπει να αναβάλεις να εκτελείς τις υποχρεώσεις σου, νομίζοντας ότι θα επιλυθούν μόνες τους δια μαγείας. Κάνε στον εαυτό σου τη χάρη και άκουσε τη μαμά σου, ελπίζοντας ότι δεν είναι πλέον αργά και η αναβλητικότητά σου μπορεί να περιοριστεί.

#9 Όταν σου είπε να μην σπαταλάς τον χρόνο σου σε πράγματα που δεν αξίζουν.

Όταν είσαι νέος και κάτι πηγαίνει στραβά, συνηθίζεις να πιστεύεις ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Μην σε νοιάζει αν κόπηκες σε ένα μάθημα που δεν το περίμενες ή μη χαλάς την καρδιά σου αν δεν σου πηγαίνει η αγαπημένη σου μπλούζα, επειδή πάχυνες λιγάκι. Όλα διορθώνονται! Το overthinking δεν βοήθησε ποτέ κανέναν.

#10 Όταν σου είπε ότι η ζωή συνεχίζεται και μετά από έναν χωρισμό.

Ειδικά η πρώτη πληγή είναι και η πιο λυπηρή… Αλλά θα καλυτερέψει. Οι χωρισμοί σου δίνουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι όλος ο κόσμος καταρρέει. Νομίζεις ότι θα είσαι λυπημένος/η για την υπόλοιπη ζωή σου. Όταν η μαμά σου λέει ότι ο χρόνος τα γιατρεύει όλα, να την ακούς. Η ζωή συνεχίζεται. Το ξέρει καλά αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για μία μάνα να βλέπει το παιδί της στενοχωρημένο, ωστόσο το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να την ακούς και να την ευχαριστείς που βρίσκεται δίπλα σου.

 

OUR20s

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET