Φοιτητής μας τρόλαρε όλους, βγάζοντας 1 εκατομμύριο ευρώ με την πιο απλή ιδέα έβερ!


Πολλοί σκέφτονται πως να βγάλουν εύκολα χρήματα και γρήγορα, λίγοι όμως το κάνουν πράξη. Ο Alex Tew είναι ένας από αυτούς, αφού με μια ευφάνταστη ιδέα κατάφερε σε ηλικία μόλις 21 ετών, να αυξήσει τα οικονομικά του και να πληρώσει τις σπουδές του.

Το 2005, ο Alex από την Αγγλία ήθελε να βγάλει ένα εκατομμύριο δολάρια προκειμένου να γλιτώσει το φοιτητικό δάνειο και να πληρώσει μόνος του τις σπουδές στη σχολή. Αντί να βρει μια εργασία τις ώρες που δεν θα είχε μάθημα, εκείνος προτίμησε να προωθήσει μια καινοτόμο και κερδοφόρα ιδέα. Φημιζόταν άλλωστε για την εξυπνάδα του.

«Δεν είχα χρήματα και ανησυχούσα για το πανεπιστήμιο. Και ξαφνικά μου ήρθε αυτή η τρελή ιδέα που απέκτησε άμεσα ζωή. Έπρεπε να είναι κατανοητή, να τραβούσε γρήγορα την προσοχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και να είχε ένα καλό όνομα. Θα ήθελα η σύλληψη της ιδέας μου να είχε μέσα της περισσότερη δραματικότητα, αλλά δεν είχε!», είχε δηλώσει ο ο Alex που το 2005 ήταν μόλις 21 ετών.

Τι έκανε λοιπόν; Έφτιαξε μια ιστοσελίδα με ένα εκατομμύριο pixels δίνοντας το όνομα ‘Million dollar Homepage’ με το σλόγκαν ‘Απόκτησε κι εσύ ένα κομμάτι ιντερνετικής ιστορίας’.

Το κάθε pixel το πουλούσε για ένα δολάριο σε όσους επιθυμούσαν να τοποθετήσουν ένα μπάνερ, να αποκτήσουν δηλαδή ένα χώρο στη σελίδα του για να διαφημιστούν και να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Επί της ουσίας, ο 21χρονος δεν πουλούσε ένα μόνο pixel, μια κουκίδα δηλαδή, αλλά το μίνιμουμ ήταν ένα μπλοκ 10×10 pixels (100 pixels). Όταν ο κέρσορας πήγαινε πάνω στο μπάνερ εμφανιζόταν μια μεγέθυνση αυτού και ο ενδιαφερόμενος μπορούσε να κλικάρει και να μεταφερθεί στη σελίδα του εκάστοτε διαφημιζόμενου.

Ο Βρετανός επέλεξε μάλιστα το δολάριο έναντι της λίρας γιατί όπως ανέφερε: ‘τα δολάρια ήταν το κοντινότερο πράγμα σε ένα παγκόσμιο νόμισμα’. Πίστευε πως το συγκεκριμένο νόμισμα θα είχε μεγαλύτερη απήχηση και γρήγορη ανταπόκριση στην αγορά των pixels και όπως αποδείχθηκε δεν είχε άδικο.

Ο Alex ξόδεψε πολύ λίγα χρήματα για το όνομα της ιστοσελίδας, τον σέρβερ και την αποστολή των δελτίων τύπου σε μεγάλα τηλεοπτικά μέσα προκειμένου να προωθήσει την ιδέα του. Μέσα σε ένα διάστημα τεσσάρων μηνών, έκανε την ‘Million dollar Homepage’ εξαιρετικά γνωστή με τον ίδιο να πλουτίζει κατά 1 εκατ. δολάρια.

«Το ίντερνετ είναι ένα πανίσχυρο Μέσο. Ήξερα ότι η ιδέα μου θα κέντριζε το ενδιαφέρον, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο γρήγορα θα γινόταν αυτό. Όσο περισσότερη προσοχή τραβούσα, τόσα περισσότερα pixels πουλούσα και όσα περισσότερα pixels πουλούσα τόσο το ενδιαφέρον για τη σελίδα μου αυξανόταν», τόνισε ο Alex.

Φυσικά δεν ήρθε ουρανοκατέβατη η επιτυχία, αφού όχι μόνο το προώθησε σωστά, αλλά ζήτησε στην αρχή από την οικογένειά του και ορισμένους φίλους του να αγοράσουν κάποια pixels ώστε να δει ο κόσμος ότι η σελίδα του ‘έτρεχε’ και είχε ζήτηση. Οι πωλήσεις ξεκίνησαν να πέφτουν βροχή, αφού την ίδια χρονολογία η μηχανή μέτρησης επισκεψιμότητας, Alexa, τοποθέτησε τη Million Dollar Homepage στη τρίτη θέση.

Δύο μήνες μετά, είχε καταφέρει να πουλήσει περισσότερα από 500.000 pixels σε σχεδόν 1.140 πελάτες. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2006 είχαν απομείνει 1.000 pixels προς πώληση και η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη. Γι’ αυτό ο 21χρονος θεώρησε ‘το πιο δίκαιο και λογικό πράγμα΄, όπως είχε πει, να βγάλει τα τελευταία 1.000 pixels σε δημοπρασία στο eBay, παρά να ’χάσει την ακεραιότητα και την αποκλειστικότητα του κόνσεπτ των pixels’, λανσάροντας μια δεύτερη Million dollar Homepage. Αυτό και έκανε. Μετά από 10 μέρες δημοπρασίας τα εναπομείναντα 1.000 pixels πουλήθηκαν προς 38.000 δολάρια κάνοντας τον Alex Tew τον άνθρωπο που πλούτισε κατά ένα εκατομμύριο δολάρια χωρίς να χρειαστεί να δουλέψει.

Δέκα μέρες πριν την πώληση των τελευταίων pixels στο eBay η ιστοσελίδα δέχτηκε απειλές από ομάδα χάκερ ονόματι ‘Dark Group’, οι οποίοι ζητούσαν 5.000 δολάρια για να μην του ‘κατεβάσουν’ τη σελίδα. Θεωρώντας ότι πρόκειται για κάποιου είδους φάρσα ο Alex αγνόησε τις προειδοποιήσεις των Ρώσων, που τελικά έκαναν πράξη τις απειλές τους και για μία εβδομάδα η σελίδα του δεν ήταν προσβάσιμη στους χρήστες της, μέχρι που έγινε αναβάθμιση του συστήματος ασφαλείας.

Φυσικά ο Alex μετά το τέλος της ιστοσελίδας που του απέφερε τόσο γρήγορα κέρδη δεν επέστρεψε στο πανεπιστήμιο, αλλά συνέχισε να κατεβάζει καινοτόμες ιδέες. Σήμερα ζει στο Σαν Φρανσίσκο και είναι, μεταξύ άλλων, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της start-up επιχείρησης Calm, που προσφέρει την ομώνυμη εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα, όπου ο χρήστης μπορεί να βρει προγράμματα χαλάρωσης και διαλογισμού για μια πιο ήρεμη καθημερινότητα.

Εάν αποτύχετε να προετοιμαστείτε, προετοιμαστείτε για αποτυχία

«Κάντε ένα επαγγελματικό πλάνο. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ακριβώς τι προσπαθείτε να πετύχετε» λέει.

Να είστε δημιουργικοί

«Το μεγαλύτερο πράγμα που έμαθα είναι να έχω πίστη στη δημιουργικότητα γιατί οι ιδέες αποδίδουν» επισημαίνει.

Βάλτε υψηλούς στόχους

«Σιγουρευτείτε ότι το χόμπι σας θα αποφέρει χρήματα. Όσοι ξεκινούν μια επιχείρηση βασισμένη σε ένα χόμπι τους πρέπει να είναι σίγουροι ότι η αγορά είναι αρκετά μεγάλη για να τους χωρέσει», τονίζει.

Μην σταματάτε ποτέ την προσπάθεια

«Δεν υπάρχει η λέξη αποτυχία. Κάθε φορά που αποτυχάνετε μαθαίνετε κάτι για την επόμενη φορά. Γι’ αυτό μην τα παρατάτε. Και καλή τύχη», εύχεται.

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET