ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητικό σπίτι για γερό πορτοφόλι – Ανύπαρκτα τα διαμερίσματα έως 300€ στην Αθήνα!

500 ευρώ το φοιτητικό σπίτι, κόστος ζωής στα ύψη, μισθοί στον πάτο... math is not mathing. 🤔

Neopolis Team

3 Ιουλίου, 2024

Το αστείο ότι η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι είτε δωρεάν είτε φθηνή, έχει παλιώσει πια. Τίποτα δεν μπορεί να το στηρίξει, αφού από τις τάξεις του Λυκείου (φροντιστήρια και ιδιαίτερα) μέχρι τις σπουδές μακριά από το πατρικό (ενοίκιο φοιτητικού σπιτιού και κόστος ζωής), τα πάντα απαιτούν μια οικονομική άνεση που δεν χαρακτηρίζει τις ελληνικές οικογένειες αυτή την εποχή.

Από την στιγμή που ένα παιδί πετύχει στις Πανελλήνιες και περάσει σε άλλη πόλη, η οικογένεια καλείται να καλύψει έξοδα που είτε αδυνατεί (και συνεπώς αδυνατεί να καλύψει τις σπουδές) είτε την πιέζουν πάρα πολύ. Και το χειρότερο; Αυτά τα έξοδα συνεχώς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Τα ενοίκια, το κόστος ζωής, έχουν όλα πάρει ανοδική πορεία, και όχι σε αμελητέο βαθμό.

Αναφορικά με τα ενοίκια, χαρακτηριστική είναι η διαφορά των τιμών ανάμεσα στο σήμερα και δύο χρόνια πριν.

Μια τόσο σύντομη περίοδος, στην οποία όμως συναντάμε τεράστιες μεταβολές. Αυτές λοιπόν, έχουν αρχίσει να απασχολούν σιγά – σιγά τους φετινούς υποψήφιους, καθώς έχουν στα χέρια τους τις βαθμολογίες και περιμένουν να συμπληρώσουν και το μηχανογραφικό.

Στο κέντρο της Αθήνας για παράδειγμα, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τ.μ. που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 0,8%. Ένα ποσοστό που το 2023 ήταν 2,89% και το 2022, 12,47%.

Όπως σημειώνει ακόμα ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, στο Newsbeast.gr, παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, όπου μόλις το 1,6% (3,7% το 2023, 14,29% το 2022) των κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τ.μ. διατίθενται με μίσθωμα έως 300€ τη φετινή χρονιά. Στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ενοίκιο έως 300€ είναι μηδενική (0,4%), ενώ στον Πειραιά 0,75%.

Κέντρο Αθήνας: 9 στα 10 σπίτια ζητούν ενοίκιο πάνω από 400€/μήνα!

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες, τη φετινή χρονιά, το 86,66% (9 στις 10 κατοικίες) έως 50τ.μ., έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€. Ενώ 5 στις 10 κατοικίες έχουν άνω των 501€/μήνα, όταν το 2022 ήταν μόλις 1 στις 10 κατοικίες. Ανάλογα με το ζητούμενο μίσθωμα και την περιοχή, το ακίνητο ενδέχεται να είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένο.

Παραδείγματα κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€/μήνα στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας:

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€/μήνα, είναι ακίνητα έως 30τμ, επί των πλείστων μη ανακαινισμένα και κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που δεν βρίσκονται στις πρώτες επιλογές των φοιτητών.

Δυτικά Προάστια: 8 στα 10 διαθέσιμα ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα

Όσον αφορά τις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, σχεδόν 8 στις 10 κατοικίες έως 50τ.μ., έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€, εκ των οποίων οι 4 άνω των 500€. Την ίδια περίοδο πέρυσι, 6 στις 10 κατοικίες είχαν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€, εκ των οποίων οι 3 άνω των 500€. Ανάλογα με το ζητούμενο μίσθωμα και τη περιοχή, το ακίνητο ενδέχεται να είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένο.

Νότια Προάστια: 9 στα 10 τα διαθέσιμα ακίνητα με ενοίκιο πάνω από 450€/μήνα

Σχετικά με περιοχές Καλλιθέα ή/και Ζωγράφου, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ενοίκιο έως 300€ είναι μηδενική. Φέτος, σχεδόν 1 στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 451€ έως 500€, γεγονός που καταδεικνύει τη μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων με οικονομικότερο ζητούμενο μίσθωμα.

Το 74,9% των διαθέσιμων κατοικιών έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 501€/μήνα.

Βόρεια Προάστια: 8 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα, με ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€/μήνα

Πηγαίνοντας στις πιο… ακριβές περιοχές της Αττικής, εκεί συναντάμε 8 στις 10 κατοικίες με ενοίκιο πάνω από 500€/μήνα. Η μόνη περιοχή που καταγράφει διαθεσιμότητα ακινήτων έως 300€/μήνα και μάλιστα πάρα πολύ μικρή, είναι η Αγία Παρασκευή, με ακίνητα κυρίως έως 20τ.μ..

Πειραιάς: 7 στα 10 σπίτια με ενοίκιο πάνω από 500€/μήνα

Στον Πειραιά, τα σπίτια με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, είναι μηδενικά. Παράλληλα, τη φετινή χρονιά, 1 στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 401€ έως 450€. Διαθεσιμότητα καταγράφεται στα υψηλότερα ζητούμενα μισθώματα, με το 68,68% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών, να έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 501€.

Η εικόνα στη Θεσσαλονίκη δεν είναι πολύ καλύτερη: 6 στα 10 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€/μήνα

Σύμφωνα με τα δεδομένα, στις περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, το 59,8% (6 στις 10 κατοικίες έως 50τ.μ. δηλαδή), έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€, εκ των οποίων οι τρεις άνω των 501€.

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€/μήνα, είναι ακίνητα έως 30τ.μ. στις δημοφιλείς περιοχές της Θεσσαλονίκης. Ακίνητα που σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένα ή/και πλήρως ανακαινισμένα. Ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας και σε πολλές περιπτώσεις νεότερα ηλικιακά, διατίθενται στη περιοχή του Βαρδάρη.

Τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, οι βάσεις ανακοινώνονται αρκετά νωρίτερα, δίνοντας παραπάνω περιθώρια στην αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας. Oh wait, εδώ που φτάσαμε, δεν βοηθάει κάπου… 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: 8 στους 10 αποφοίτους βρίσκουν αμέσως δουλειά, οι περισσότεροι στο αντικείμενό τους!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πληρωμένα τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία όπου δεν υπάρχουν κλίνες σε εστίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Παν/μιο Κρήτης εκδίδει κι αυτό πλέον ψηφιακό πτυχίο – Για ποια πανεπιστήμια ισχύει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΜΠ: Φοιτητική ομάδα κατέκτησε την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό, δεν τους πιάνει κανείς!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET