ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα φοιτητικών εκλογών η σημερινή | Παρακολουθήστε live τη διαδικασία, στο Nepolis.gr!

Άνοιξαν οι κάλπες σήμερα το πρωί για τους φοιτητές της χώρας, οι οποίοι θα μπορούν να ψηφίζουν μέχρι τις 19:00. Το Neopolis.gr θα παρακολουθεί τη διαδικασία και θα σας ενημερώνει για οτιδήποτε προκύπτει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ώρες διεξαγωγής της διαδικασίας ωστόσο, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ απολύτως δεσμευτικές, για αυτό οι φοιτητές καλό θα είναι […]

Neopolis Team

16 Μαΐου, 2018

Άνοιξαν οι κάλπες σήμερα το πρωί για τους φοιτητές της χώρας, οι οποίοι θα μπορούν να ψηφίζουν μέχρι τις 19:00. Το Neopolis.gr θα παρακολουθεί τη διαδικασία και θα σας ενημερώνει για οτιδήποτε προκύπτει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ώρες διεξαγωγής της διαδικασίας ωστόσο, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ απολύτως δεσμευτικές, για αυτό οι φοιτητές καλό θα είναι να παίρνουν σχετικές οδηγίες από το εκάστοτε τμήμα. Στην Πάτρα για παράδειγμα, οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και οι σπουδαστές μπορούν να ψηφίζουν μέχρι και τις 20:00.

Σε κάθε περίπτωση, για να μπορέσει να συμμετέχει κάποιος στη διαδικασία, θα πρέπει να επιδείξει στην εφορευτική επιτροπή:

  • τη φοιτητική του ταυτότητα/φοιτητικό πάσο
  • καθώς και την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριό τους.

Παρόλο που έχουν προκύψει αρκετά απρόοπτα όπως θα διαβάσετε παρακάτω, η διαδικασία φαίνεται να κυλά ομαλά σε Πάντειο, Πα.Πει, Πα.Μακ, Πανεπιστήμιο Πάτρας καθώς και στο ΤΕΙ Πάτρας. Μείνετε συντονισμένοι ωστόσο, γιατί η κατάσταση είναι σχετικά τεταμένη, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, και τα δεδομένα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή.


Αλαλούμ στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ

Μετά την αναστάτωση που προέκυψε νωρίτερα, οι Κεντρικές Εφορευτικές Επιτροπές (ΚΕΦΕ) των Φοιτητικών Συλλόγων Νομικής, Οικονομικού και Πολιτικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καλούν τους φοιτητές να ψηφίσουν κανονικά στο κτίριο της σχολής κι όχι στο Ζάππειο όπως πρότειναν τα μέλη της ΔΑΠ. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση λοιπόν:

«Σήμερα στο κτίριο του ΝΟΠΕ διεξάγονται κανονικά οι εκλογές στους 3 συλλόγους μας. Η ψηφοφορία ξεκίνησε από τις 7 το πρωί και διεξάγεται ομαλά.

Ενημερωθήκαμε ότι σήμερα η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ΝΟΠΕ έστησε δικές της κάλπες στο Ζάππειο. Καταδικάζουμε αυτή την παράνομη και διασπαστική κίνηση.

Οι εκλογές θα συνεχιστούν κανονικά στις Σχολές μας! Καλούμε τα μέλη των Φοιτητικών μας Συλλόγων να έρθουν κανονικά και να ψηφίσουν στις εκλογές στις Σχολές μας!».

Υπενθυμίζουμε πως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η οποία δε συμμετέχει στη διαδικασία σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, καλούσε τους φοιτητές να ψηφίσουν στο Ζάππειο, «απαντώντας με μαζικότητα στην τρομοκρατία».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αριστερής Ενότητας (ΑΡ.ΕΝ) η οποία σε ανακοίνωσή της έκανε γνωστό: «Είναι χαρακτηριστικό οτι η ΔΑΠ ΝΟΠΕ αποχώρησε απο τα προεκλογικά ΔΣ των τριών Συλλόγων, εμφανίζοντας τα ψηφίσματα της προηγούμενης εβδομάδας που προτείνουν να μεταφερθούν οι εκλογές σε χώρο εκτός της ΝΟΠΕ, αναφέροντας προφορικά ότι οι Σύλλογοι πρέπει να κάνουν εκλογές στο Ζάππειο. Η επιλογή να προτείνουν ξαφνικά και δύο μέρες πρίν τις εκλογές άλλο χώρο εκτός του πανεπιστημιακού ασύλου δείχνει τις διαθέσεις της για αποσυσπείρωση και απομαζικοποίηση των εκλογών, αποπροσανατολίζοντας τους φοιτητές.Αυτή η στάση δεν μας φέρνει προ τετελεσμένων καθώς τα προεκλογικά ΔΣ ολοκληρώθηκαν με τη ΔΑΠ να έχει αποχωρήσει και την παρουσία όλων των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, χωρίς μάλιστα να μας κάνει την τιμή να επιστρέψει σε αυτά. Εμείς ως δυνάμεις θεωρούμε ότι δεν πρέπει να ανεχτούμε τα πολιτικά παιχνίδια της ΔΑΠ στις πλάτες των φοιτητών και πρέπει να πραγματοποιηθούν κανονικά στη ΝΟΠΕ».

Στο ίδιο μήκος κύματος οι Αγωνιστικές Κινήσεις που καταγγέλουν: «Καταδικάζουμε τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που με πραξικοπηματικό τρόπο, αποφάσισε να στήσει διασπαστική κάλπη στο Ζάππειο. Θεωρώντας το σύλλογο τσιφλίκι της αποφάσισε να τον διασπάσει με πρόσχημα την ¨ασφαλή¨ και ¨δημοκρατική¨ διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών. Είναι η ίδια η πρακτική της όμως που την διαψεύδει. Νοθείες, μπράβοι και τραμπουκισμοί της ΔΑΠ στις εκλογές Νομικής -Πολιτικού, αυθαίρετη ακύρωση των εκλογών Πολιτικού το 2016 και μη αναγνώριση της απόφασης του συλλόγου να διεξάγει ξανά εκλογές στο χώρο της σχολής, φτάνοντας στο σημείο να στήσει μόνη της 2η διασπαστική κάλπη σε άλλο χώρο. Ως Αγωνιστικές Κινήσεις, θεωρούμε ότι αυτά τα υπαρκτά προβλήματα θα απαντηθούν από τους ίδιους τους φοιτητές μέσα την μαζικοποίηση των συλλογικών διαδικασιών μας. Καλούμε τους φοιτητές να υπερασπιστούν πολιτικά το άσυλο, να απομονώσουν και να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές. Να προσδώσουμε στις φοιτητικές εκλογές μαζικό και ζωντανό χαρακτήρα. ΣΤΙΣ 16 ΜΑΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΣ!».


Ακυρώθηκαν οι εκλογές στο ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΣΠ, η οποία προηγήθηκε χρονικά: «Δυστυχώς πριν λίγη ώρα ενημερωθήκαμε από τη Διοίκηση του Ζάππειου πως ο χώρος που είχαμε συμφωνήσει για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ… ο λόγος είναι κάποιες έξωθεν πολιτικές παρεμβασεις.

Επειδή όμως ο Σύλλογος Φοιτητών πρέπει να εκλέξει τους εκπρόσωπους του στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν ΑΜΕΣΑ. Για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών αλλά και για το τι ακριβώς έχει συμβεί θα ενημερωθείτε από τους εκπροσώπους φοιτητές της ΠΑΣΠ.

Δυστυχώς στην Ελλάδα που προσπαθεί να ορθοποδήσει, ο εμπαιγμός και η κοροϊδία απέναντι στις δημοκρατικές διαδικασίες της νέας γενιάς είναι το χειρότερο μήνυμα οπισθοδρόμησης… η συμμετοχή όλων μας στις επικείμενες φοιτητικές εκλογές είναι πλέον ακόμη πιο σημαντική και επιβεβλημένη…».

Απάντησε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η κόντρα καλά κρατεί: «Για ακόμα μια φορά ο Φοιτητικός Σύλλογος βρίσκεται σε αδιέξοδο. Έχοντας ήδη 2 αποτυχημένες εκλογικές διαδικασίες (2014, 2015) οδεύουμε προς ολοταχώς προς μια τρίτη. Βρισκόμαστε μόλις λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες και η ‘αυτοδύναμη΄παράταξη της ΠΑΣΠ δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει ούτε μία συνθήκη για την διεξαγωγή των εκλογών, με κυριότερη τον χώρο.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχουμε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη χώρου που θα διασφαλίζει την αθρόα προσέλευση των φοιτητών που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με αυτή τη σκέψη ως γνώμονα και με καθαρά δικιά μας πρωτοβουλία και θέληση πετύχαμε την ομαλή διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών τα τελευταία 2 έτη (2016 Πάρκο Ελευθερίας, 2017 Ζάππειο Μέγαρο). 

Φέτος η ΠΑΣΠ θυμήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν ως ‘’αυτοδύναμη’’ παράταξη (με 6/11 έδρες στο ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου) και παρακάμπτοντας κάθε είδους συνεννόησης επέλεξε να προσπαθήσει να διασφαλίσει μόνη της την διεξαγωγή των Φοιτητικών εκλογών. Μάλιστα ήταν τόσο σίγουρη για τις αν-ικανότητες της που έδρασε αυτόνομα αγνοώντας τόσο το καταστατικό του Συλλόγου όσο και την λογική την ίδια. Συγκεκριμένα έκανε αίτημα στο Ζάππειο Μέγαρο πριν καν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των φετινών εκλογών, εν αγνοία του υπολοίπου συλλόγου, το οποίο αίτημα και εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΔΣ του Ζάππειου. Στη συνέχεια όμως τόσο η ΠΑΣΠ όσο και οι αρχές του Πανεπιστημίου επέδειξαν εγκληματική αδράνεια στην διεκπεραίωση των υποχρεώσεων που οριζόντουσαν για την έγκριση του χώρου. Εμείς σαν ΔΑΠ ενημερωθήκαμε από τρίτους σχετικά με αυτό το αίτημα ενώ ταυτόχρονα δεν υπήρξε καμία απολύτως διάθεση να συζητηθούν ενναλακτικές καθώς και να τηρηθούν οι διαδικασίες του Συλλόγου.

Σαν ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΣΟΕΕ αναλογιζόμενοι την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών και ως η φωνή της λογικής μέσα στο Πανεπιστήμιο αποφασίζουμε την μη συμμετοχή μας στο οποιοδήποτε θέατρο του παραλόγου παρουσιαστεί ως ‘’ Φοιτητικές Εκλογές 2018 ‘’. Κατ’ επέκταση οι εκλογές για φέτος δεν θα διεξαχθούν λόγω της μη ύπαρξης χώρου με την ευθύνη καταμερισμένη μεταξύ ΠΑΣΠ και αρχών πανεπιστημίου. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρεθούμε μπροστάρηδες για την ανασύσταση του Φοιτητικού Συλλόγου της ΑΣΟΕΕ μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις που θα κατατεθούν και θα μας βγάλουν από μελλοντικά παρόμοια αδιέξοδα.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το γεγονός πως ως υπεύθυνη παράταξη καταβάλλαμε το 101% των προσπαθειών μας για την διεξαγωγή των εκλογών όπως και τα προηγούμενα 2 χρόνια. Όμως είμαστε ακόμα πιο περήφανοι για τις προσπάθειες των Δαπιτών μέσα στο Πανεπιστήμιο που σε όλη την διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς σταθήκαν υπεύθυνα και ανελλιπώς στο πλευρό του φοιτητή. Η στήριξη που απολαμβάνουμε, μας δίνει δύναμη και κατεύθυνση στο να καταφέρουμε να κάνουμε ριζοσπαστικές τομές στην ζωή του Πανεπιστήμιου».


Επεισόδια και «ξύλο» από κουκουλοφόρους στο ΑΠΘ

Ελλάς το Μεγαλείο σου! Ούτε ομαλές φοιτητικές εκλογές δεν είμαστε ικανοί να διεξάγουμε σε αυτήν τη χώρα, αν ισχύουν βέβαια όσα ισχυρίζεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τα μέλη της «γαλάζιας παράταξης», 10 κουκουλοφόροι τραυμάτισαν τρεις φοιτητές κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο ένας εκ των οποίων διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης: «Για άλλη μια χρονιά, οι φασίστες που θεωρούν τσιφλίκι τους τα ελληνικά πανεπιστήμια απέδειξαν την αλλεργία που τους προκαλούν οι εκλογές και κάθε δημοκρατική διαδικασία. Δυστυχώς για αυτούς, την απάντηση προς τους θρασύδειλους κουκουλοφόρους τη δίνουν κάθε χρόνο και θα τη δώσουν και οι φοιτητές προσερχόμενοι μαζικά στις κάλπες των φοιτητικών εκλογών σε όλη την Ελλάδα. Καλούμε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα να αναλογιστεί και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του προστατεύοντας τόσο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών, όσο και τις αρχαιρεσίες για την εκπροσώπησή τους».


Σε ποιες σχολές, θα διεξαχθούν κανονικά τα μαθήματα σήμερα

Πολλά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν ήδη προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τη διεξαγωγή των μαθημάτων. Σε σχολές όπου δεν πραγματοποιούνται μαθήματα, οι ανακοινώσεις έχουν ως εξής:

«Γίνεται γνωστό στους φοιτητές του Ιδρύματος πως την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, δεν θα πραγματοποιηθεί η διδασκαλία των μαθημάτων λόγω των προγραμματισμένων φοιτητικών εκλογών. Την ημέρα των φοιτητικών εκλογών οι γραμματείες θα είναι ανοιχτές μόνο για την εξυπηρέτηση των φοιτητών στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος».

Από την άλλη, τα μαθήματα σε κάποια Ιδρύματα όπως αυτό του Τ.Ε.Ι Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Ο Πρύτανης στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει:

«Η Σύγκλητος του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας, στην αριθμ. 183/19/10.5.2018 συνεδρίασή της, κατόπιν αιτήματος των φοιτητών του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας, αποφάσισε ότι την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, ημερομηνία διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών του Ιδρύματος, η εκπαιδευτική διαδικασία και η διεξαγωγή όλων των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί κανονικά, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα των Τμημάτων των Σχολών του Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας».

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πρεμιέρα σήμερα για τα ΕΠΑΛ – Το θέμα που έπεσε στην Έκθεση!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος δίνει ξανά Πανελλήνιες, στοχεύοντας σε άλλη σχολή φέτος!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα βγήκε ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός για φοιτητές, αφήνοντας πίσω τη Μαδρίτη!

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα κινηθεί η Γραμμή 1 του μετρό την Τετάρτη (29/5) λόγω τελικού Conference League!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET