ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές της Νομικής ΔΠΘ κατέκτησαν την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης!

Στα καλά νέα της ημέρας.

Neopolis Team

24 Ιουνίου, 2021

Μπορεί και να έχετε κουραστεί από το συνεχές χειροκρότημα τον τελευταίο καιρό (όχι να το παινευτούμε, αλλά όλο επιτυχίες είμαστε), ωστόσο ένα ακόμα clap οφείλετε να το δώσετε!

Τις διακρίσεις και νίκες που αφορούν φοιτητές τις χαιρόμαστε λιγάκι παραπάνω, γιατί πέρα από καλά πανεπιστήμια, σημαίνει ότι έχουμε και νέους που αξίζουν πολλά! Και η παρακάτω ομάδα είναι τρανό παράδειγμα.

Κατακτώντας την 1η θέση στο διαγωνισμό εικονικής δίκης στη Χάγη, οι φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ έκαναν περήφανη την Ελλάδα με την επιτυχία τους και έδειξαν το δρόμο προς αυτήν και σε άλλα νέα παιδιά. Το ελληνικό team κατάφερε να φτάσει στον τελικό και στη συνέχεια να πάρει το βραβείο Max Huber Νικητή του Τελικού Γύρου από τον διεθνή διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Διεθνούς Δικαίου Τέλντερς 2021 (Telders International Law Moot Court Competition).

Η εικονική δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη της Ολλανδίας, στην οποία συμμετέχουν ομάδες φοιτητών από Πανεπιστήμια διαφόρων Ευρωπαϊκών Κρατών. Τη διοργάνωση ανέλαβε το Πανεπιστήμιο του Leiden και το Grotius Center for International Legal Studies για 44η συνεχή χρονιά. Η τελική φάση του διεξάγεται στο χώρο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ωστόσο φέτος διεξήχθη για πρώτη φορά διαδικτυακά λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, από την 8η Ιουνίου έως και την 12η Ιουνίου 2021.

Η Νομική Σχολή του ΔΠΘ συμμετέχει (με πολλές διακρίσεις) στον εν λόγω διαγωνισμό ανελλιπώς από το 1986, με ομάδα τεσσάρων φοιτητών, που επιλέγονται και προετοιμάζονται από τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τομέα Διεθνών Σπουδών. Η συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες φοιτητές να εμβαθύνουν σε ειδικά θέματα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, που απασχολούν τη σύγχρονη πρακτική.

Στην Εικονική Δίκη 2021 συμμετείχαν 30 ομάδες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Πράγμα που κάνει ακόμα μεγαλύτερο και σπουδαιότερο το επίτευγμα των Ελλήνων φοιτητών. 

Η φετινή ομάδα αποτελείτο από τους Διονυσία Βανικιώτη, Ευάγγελο-Ιωάννη Αράπη, φοιτητές του τέταρτου έτους και Μιχαήλ Μόσχο φοιτητή του τρίτου έτους. Οι τρεις τους είχαν την ευκαιρία να αγορεύσουν ενώπιον επιφανών δικαστών των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων και διεθνολόγων μεταξύ άλλων της Liesbeth Lijnzaad, του Philippe Sands και του Alain Pellet.

Προπονητές της ομάδας ήταν ο Άγγελος Μόσχος-Παϊπέτης, η Χρυσάνθη Κολόκα και η Δέσποινα Χατζοπούλου, που συμμετείχαν στην εικονική δίκη τα προηγούμενα έτη. Οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες Χρυσάνθη Κολόκα και Δέσποινα Χατζοπούλου, ως μέλη της ομάδας του Δ.Π.Θ. το 2018 είχαν επίσης κατακτήσει το Βραβείο Καλύτερης Συνολικής Βαθμολογίας Max Huber, ενώ σημαντική βοήθεια προσέφεραν και άλλοι απόφοιτοι ή φοιτητές του τμήματος Νομικής, όπως ο Ιωάννης Χονδρόπουλος και ο Γεώργιος Γραμματόπουλος.

Τη γενική ευθύνη οργάνωσης και προετοιμασίας της συμμετοχής στην εικονική δίκη έχει από το 1996 ο Αναπληρωτής Καθηγητή Διεθνών Σπουδών κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ο 23χρονος Στάθης Ηλιάκης έγινε δεκτός στο MIT και ταξιδεύει Αμερική για τα όνειρά του!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

19ο ΦΣΔΕΤ ΟΠΑ: «SUSTAINABILITY: Εξισορροπώντας τις ανάγκες του ανθρώπου, της οικονομίας και του περιβάλλοντος»

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Πατρών: Οι 20.000 φοιτητές είναι «αιώνιοι» – Οι Σχολές με τα μεγαλύτερα ποσοστά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτητές διακρίθηκαν σε Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό και μας έκαναν περήφανους!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET