fbpx

Φοιτητές φτιάχνουν αλγόριθμο που προβλέπει ποιοι θα πεθάνουν στο GoT, κλείνουν τον τάφο τους!


Η 8η και τελευταία σεζόν του Game of Thrones έκανε πρεμιέρα την Κυριακή που μας πέρασε και μας έβαλε για τα καλά στην πρίζα. Αν ισχύουν όλα όσα διαρρέουν παραγωγοί και πρωταγωνιστές, αναμένεται να είναι η πιο αγχωτική, αιματοβαμμένη και συνάμα υπεργαμάτη σεζόν έβερ!

Και μόνο που υπάρχει η φήμη οτι κάθε επεισόδιο της 8ης σεζόν θα θυμίζει εκείνο του «Κόκκινου Γάμου», καταλαβαίνουμε τι πρόκειται να ακολουθήσει. Από θάνατο σε θάνατο θα μας πηγαίνουν και κάτι μας λέει πως δε θα είναι όλοι τόσο ευχάριστοι, όσο η δολοφονία του Τζόφρεϊ Μπαράθεον Λάννιστερ στην 4η σεζόν της σειράς.

Μήπως όμως, υπάρχει τρόπος να προετοιμαστούμε ψυχολογικά για τις απώλειες που έρχονται; Γιατί αν είναι να την κάνει κανένας Τζον Σνόου από το 2ο/3ο επεισόδιο ξέρω ‘γω, καλύτερα να μας έχει προειδοποιήσει κάποιος. Δεν έχουμε ανάγκη από άλλα απρόοπτα…

Αυτήν τη σκέψη φαίνεται πως έκαναν κι ορισμένοι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, οι οποίοι με τη βοήθεια machine learning, ανέπτυξαν αλγόριθμο που μας γνωστοποιεί την πιθανότητα να «φύγει» ένας χαρακτήρας, από τούτο τον μάταιο κόσμο. Στην πραγματικότητα, είναι ο ίδιος αλγόρθμος που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες, όταν ελέγχουν την επιτυχία ή μη, μιας καινούργιας ιατρικής θεραπείας. Ή οι σεισμολόγοι, όταν προσπαθούν να καταγράψουν πόσο σεισμογενής είναι μία περιοχή και πόσο πιθανό να δώσει δυνατό σεισμό στο επόμενο διάστημα.

Καταλαβαίνετε δηλαδή, πως η επιβίωση της Νταινέρυς Ταργκάρυεν της Θυελλογέννητης έγινε ζήτημα επιστημονικής μελέτης και τα αποτελέσματα είναι καθόλα ενθαρρυντικά για τους φαν της. Διότι σύμφωνα με τον παραπάνω αλγόριθμο, η Μητέρα των Δράκων έχει μόλις 1% πιθανότητα να σκοτωθεί στη Μεγάλη Μάχη, γεγονός που σημαίνει οτι θα διεκδικήσει τον Σιδερένιο Θρόνο μέχρι τέλους.

Όλως περιέργως, ο Τζον Σνόου έχει κι αυτός λίγες πιθανότητες να εγκαταλείψει νεκρός την τελευταία σεζόν της δημοφιλέστερης σειράς όλων των εποχών. Βλέπετε, ο Βασιλιάς του Βορρά και νόμιμος (απ’ οτι φαίνεται) διάδοχος του Σιδερένιου Θρόνου, έχει 88% πιθανότητες επιβίωσης, που μόνο λίγες δεν τις λες για τον συγκεκριμένο.

Από την άλλη όμως, ο Μπρον δεν έχει την ίδια τύχη, μιας κι ο αλγόριθμος τον θέλει νεκρό κατά 94%. Με λίγα λόγια, μάλλον είναι ο επόμενος που μας αποχαιρετά, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά το αγαπημένο ρητό του Γουέστερος: «Όλοι Οι Άντρες Πρέπει Να Πεθάνουν».

Πιθανότερο να επιβιώσουν:

  • Νταινέρυς Ταργκάρυεν – 99%
  • Τύριον Λάννιστερ – 97,5%
  • Βάρυς – 96,8%
  • Σάμγουελ Τάρλυ – 96,7%
  • Τζέιμι Λάννιστερ – 96%

Πιθανότερο να μην τα καταφέρουν:

  • Μπρον – 93,5%
  • Γκρέγκορ Κλέγκεϊν – 80,3%
  • Σάνσα Σταρκ – 73,3%
  • Μπραν Σταρκ – 57,8%
  • Σάντορ Κλέγκεϊν – 47,5%

Βέβαια, το κατά πόσο η αλγοριθμική ανάλυση και η στατιστική επιστήμη μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά τον κόσμο του Τζόρτζ Ρ.Ρ Μάρτιν, είναι μια άλλη, ξεχωριστή ιστορία…

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET