ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωεκλογές 2024: Πώς ψήφισαν οι νέοι και οι φοιτητές στην Ελλάδα – Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ!

*Οι λίγοι νέοι που ψήφισαν.

Neopolis Team

11 Ιουνίου, 2024

EUROKINISSI

Η Κυριακή που μας πέρασε, εκτός από τη μεγαλειώδη συναυλία των Coldplay και μπάνιο στη θάλασσα, είχε και Ευρωεκλογές. Τα αποτελέσματά τους βγήκαν την ίδια ημέρα και η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε νικήτρια και από αυτή την κάλπη.

Η επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος ήταν αρκετά αναμενόμενη, οπότε το ενδιαφέρον βρίσκεται στα ποσοστά που συγκέντρωσαν τα υπόλοιπα, καθώς και τα στατιστικά για το πώς ψήφισαν οι διάφορες κοινωνικές ομάδες. Αν κάτι κέντρισε την προσοχή μας το βράδυ της Κυριακής, αυτό ήταν το 5,9% της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, που μπήκε στο Ευρωκοινοβούλιο με 2 έδρες, καθώς και το 3% της Φωνής Λογικής, που έδωσε επίσης εισιτήριο εισόδου στην πρόεδρο, Αφροδίτη Λατινοπούλου, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Γενικότερα, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρατηρείται μια στροφή στην ακροδεξιά.

Στη Γαλλία η Λεπέν σημείωσε «σαρωτική νίκη», ενώ και στη Γερμανία το αποτέλεσμα ήταν υπέρ των συντηρητικών και ακροδεξιών. Η εικόνα αυτή ανησυχεί κυρίως τους νέους των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς δεν είναι αυτοί που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τα αποτελέσματα, και παρ’ όλα αυτά, θα υποστούν σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες. Το μέλλον που διαγράφεται (και δεν είναι λαμπρό), αφορά τις νέες γενιές.

@i.heart.fairys♬ original sound – Kiki

Μία καλή λύση θα ήταν οι νέοι να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ψήφο και να μην αφήνουν τις αποφάσεις στα χέρια άλλων. Δεν έχει νόημα να γκρινιάζουμε για το αποτέλεσμα, όταν αποφασίζουμε να μη συμμετάσχουμε σε αυτό. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτο Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 2022, η αποχή των νέων ψηφοφόρων (16 – 24 ετών) στις Ευρωεκλογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ξεπέρασε το 70%, ενώ στις εθνικές το 60%.

Φέτος, στη χώρα μας η συνολική αποχή από τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ανήλθε στο 58,6%, ενώ το μικρότερο ποσοστό συμμετοχής εντοπίστηκε στην Κροατία, με μόλις 21,34%.

Πώς ψήφισαν οι νέοι και οι φοιτητές την Κυριακή στην Ελλάδα 

Σύμφωνα με το exit poll του ΣΚΑΪ, οι ηλικίες 17-34 ετών στράφηκαν προς την κεντροαριστερά και συγκεκριμένα τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντάς του ποσοστό 18,2%. Ακολουθεί η ΝΔ με 15,9%, το ΚΚΕ με 10%, ΠΑΣΟΚ με 9,1%, η Ελληνική Λύση με 8,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 6,6%, η Νίκη με 4,9% και η Φωνή Λογικής με 4,5%.

Στους φοιτητές επίσης νικητής αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,4%, ενώ τα ποσοστά στα υπόλοιπα κόμματα διαμορφώθηκαν ως εξής:

ΝΔ 13%,

ΠΑΣΟΚ 11,6%,

Πλεύση Ελευθερίας 9,6%,

ΚΚΕ 8,8%,

Ελληνική Λύση 6,2%,

Νίκη 6,2%,

Φωνή Λογικής 4,5%

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Φεγγάρι της Φράουλας: Το καλοκαίρι ξεκινάει και επίσημα με εντυπωσιακή Πανσέληνο στον ουρανό!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πολύ υψηλά τα ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση σε τρία μαθήματα!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Έχουμε την ημερομηνία ανακοίνωσης των βαθμολογιών και των βάσεων!

ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται Ελλάδα για συναυλία ο Baby Lasagna, aka ο νικητής του κοινού στην Eurovision!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα ζουν με τους γονείς τους μέχρι τα 34, δεν έχουν κι άλλη επιλογή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες: Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία ρίχνουν τις βάσεις – Οι πρώτες εκτιμήσεις!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET