fbpx

Eurovision: 5+1 λόγοι που φέτος η πρωτιά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ πήγε σε αυτόν που το άξιζε! 


Sono fuori di testa, ma diverso da loro, e tu sei fuori di testa, ma diversa da loro…

Τι εννοείς ότι δεν έχεις μάθει ακόμα τους στίχους του ‘Zitti E Buoni’, που έδωσε τη νίκη στην Ιταλία και ξεσήκωσε όλη την Ευρώπη; ΧΑΧΑ, έλα τώρα σοβαρέψου!

Μάλλον ήσουν κι εσύ ένας από εμάς, που αρχικά δε δώσαμε σημασία στο τραγούδι, αλλά όταν το ξανακούσαμε χθες καταλάβαμε πολύ καλά γιατί κέρδισε. Μετά από το 479ο repeat, ερωτεύτηκες μέχρι και το μικρόφωνο που κρατούσε ο frontman των Måneskin, ενώ άρχισες να μιλάς άπταιστα ιταλικά μέσα σ’ ένα βράδυ (ή έτσι νομίζεις τουλάχιστον).

H αλήθεια είναι ότι μετά από ένα χρόνο απουσίας, ο χθεσινοβραδινός τελικός της Eurovision άξιζε την αναμονή και αναπλήρωσε όλο το μουσικό κενό που είχε δημιουργηθεί μέσα μας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, αφού – μετά από πολλά χρόνια θα τολμήσω να πω – όλοι συμφωνούμε ότι η νικήτρια χώρα του διαγωνισμού ήταν κι αυτή που το άξιζε. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, το πήρε αυτή που όλοι θέλαμε (γκούχου, Ισραήλ 2018, γκούχου)!

Ανάμεσα στους 1000 λόγους που θα μπορούσα να αραδιάσω πολύ άνετα για το πόσο worth winning ήταν αυτό το κομμάτι, διάλεξα τους 6 πιο βασικούς και νομίζω σε βρίσκουν σύμφωνο:

#1 Το κοινό ήταν αυτό που τους χάρισε την πρωτιά

Φέτος, εκεί στην κριτική επιτροπή δεν τους βγήκε να καθορίσουν το αποτέλεσμα, καθώς η Ευρώπη είχε άλλη γνώμη! Μπορεί αυτή να χάρισε στην Ιταλία την 4η θέση με 204 βαθμούς, η αγάπη του κοινού όμως, την εκτόξευσε στην κορυφή. Με συνολικά 524 βαθμούς, οι ροκάδες κατάφεραν να ξεπεράσουν κατά πολύ το καμάρι της επιτροπής, την Ελβετία, που όταν ξεκινούσε η ανακοίνωση του televoting βρισκόταν στην πρώτη θέση! Τα «παλιόπαιδα» επικράτησαν στις καρδιές των Eurofans έναντι του καλού παιδιού με το ‘Tout l’Univers’, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μεταξύ μας πάντως, όταν σε γουστάρει ο κόσμος απολαμβάνεις πολύ περισσότερο τη νίκη.

#2 Rock n’ Roll never dies

Ο Damiano σηκώνοντας το βραβείο του νικητή φώναξε ότι το rock n’ roll δεν πεθαίνει ποτέ! Και ποιος να του πει το αντίθετο; Έφεραν την ροκ στην αρένα και της έβαλαν κυριολεκτικά φωτιά. Το γκρουπ αυτό, που μας θύμισε υπερβολικά πολύ τον Freddie Μercury και τους Queen, έδειξε στην Ευρώπη πώς κατακτάς τη νίκη. Κι όχι μόνο με υπέροχο ήχο, αλλά με επίσης εκπληκτικό στίχο που περνάει το δικό του μήνυμα. Να θυμίσουμε εδώ, ότι τελευταία φορά που κέρδισε ροκ κομμάτι στην Eurovision, ήταν στην Αθήνα το 2006 με τους Lordi!

#3 Buonasera, signore e signori

Το ότι κατάφερε να κλέψει τις καρδιές μας χωρίς να καταλάβουμε μισή συλλαβή από αυτά που λέει (πριν κάνουμε τις απαραίτητες αναζητήσεις μετάφρασης δηλαδή), τότε σίγουρα η κορυφή ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κατακτήσει. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με την ιταλική γλώσσα, αλλά χτες καυλώσαμε ενθουσιαστήκαμε με το πόσο απίθανη ακουγόταν μέσα από το κομμάτι! Επίσης, το γεγονός ότι στη 2η θέση ήρθε η Γαλλία με γαλλικό στίχο και 5η η Ουκρανία με τραγούδι στα ουκρανικά, μας κάνει να ελπίζουμε ότι σιγά σιγά η Eurovision επανέρχεται στον αρχικό της σκοπό: Να ξεχωρίσει η κάθε χώρα με τη γλώσσα και την παράδοσή της κι όχι να φτιάχνουν catchy τραγούδια με αγγλικό στίχο.

#4 Τα vibes παιδιά, τα vibes

Η ενέργεια, η αύρα, η χαρά και ο ενθουσιασμός που πήγαζε από μέσα τους ήταν απερίγραπτη! Πέρα από την πλάκα, τα παιδιά είναι μόλις 20 χρονών και αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν. Τι καλύτερο από το να βλέπεις μια παρέα πιτσιρικάδων να ζουν το όνειρό τους και να σου προκαλούν ανατριχίλα ίση με αυτή που νιώθεις όταν ακούς τιτάνες της ροκ; Κι εκτός αυτού, καμία δεν πρέπει να αντιστάθηκε στην ομορφιά του Damiano, που κυριολεκτικά έκαψε καρδιές. Bravo!

#5 Ευτυχώς δεν τρίτωσε το κακό για την Ιταλία και το κέρδισε

Επιτέλους, αυτή η χώρα κατάφερε να το πάρει, μετά από πολύ δυνατές συμμετοχές που έστελνε τα τελευταία χρόνια. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την αδικία του 2015 που το Grande Amore βγήκε τελικά τρίτο, ενώ το κοινό το λάτρεψε; Ή ακόμα χειρότερα, το 2019 ο Mahmood με το Soldi που έχασε την πρωτιά μέσα από τα χέρια του; Τη χθεσινή βραδιά πρέπει να την κατευχαριστήθηκαν οι Ιταλοί γείτονες, αφού έχουν να δουν νίκη από το 1990!

Bonus: Αυτός δεν ήταν τελικός της Eurovision. Ήταν συναυλία και η Ευρώπη θαυμάστριά τους! 

Ένα κοινό και συνεχές σχόλιο κάτω από την ερμηνεία τους ήταν ότι όλοι ένιωσαν πως η σκηνή και η βραδιά τους ανήκει. Όλο το στάδιο ζητωκραύγαζε και τραγουδούσε το κομμάτι τους, ενώ και οι ίδιοι έδωσαν την εντύπωση πως βρίσκονται σε tour με την μπάντα τους, όντας οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της βραδιάς κι εμείς το τρελαμένο κοινό. Few hours later, όλη η Ευρώπη ζητωκραυγάζει για τη νίκη τους.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΑΛΛΟ!

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET