ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Εθελοντισμός και νέοι | Γιατί η νέα γενιά πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τον εθελοντισμό;

Ο εθελοντισμός είναι μια μορφή δράσης που από μόνη της αποτελεί έκφραση ανιδιοτέλειας κι ευαισθησίας για τα κοινά. Ιδιαίτερα στην εποχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας πόλος αντίθετος της κερδοσκοπίας των καιρών, να πραγματωθεί η κοινωνική αλληλεγγύη επί της ουσίας και οι νέοι να αποτελούν τα πρότυπα όλων […]

Default avatar

Guest Author

5 Νοεμβρίου, 2015

Ο εθελοντισμός είναι μια μορφή δράσης που από μόνη της αποτελεί έκφραση ανιδιοτέλειας κι ευαισθησίας για τα κοινά. Ιδιαίτερα στην εποχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας πόλος αντίθετος της κερδοσκοπίας των καιρών, να πραγματωθεί η κοινωνική αλληλεγγύη επί της ουσίας και οι νέοι να αποτελούν τα πρότυπα όλων ως μελλοντική γενιά. Καμιά φορά άλλωστε, το να προσφέρεις κάτι μπορεί να αποδειχτεί πιο ικανοποιητικό για εσένα τον ίδιο σε σχέση με το να λαμβάνεις κάτι.

Ο εθελοντισμός είναι μια στάση ζωής, μέσω της οποίας κανείς μαθαίνει νέες δεξιότητες, κοινωνικές, επικοινωνιακές, επαγγελματικές και υιοθετεί έναν δυναμισμό απέναντι στη ζωή και τις δυσκολίες εφόσον, τις αντιμετωπίζει ή βοηθά ενεργά για να αντιμετωπιστούν. Γίνεσαι πιο υπεύθυνος και μαθαίνεις να δεσμεύεσαι. Επίσης, έτσι μπορείς να ενημερώνεσαι, να συμμετέχεις στα κοινά πολύ περισσότερο, να νιώθεις ότι προσφέρεις πχ για την καταπολέμηση της φτώχειας, την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.

Σίγουρα σου δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσεις πιο δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σου, μιας και τα φοιτητικά χρόνια για πολλούς νέους χαρακτηρίζονται από αυτή την …άνεση. Αποκτάς αν μη τι άλλο ένα πολύτιμο ενδιαφέρον, καλλιεργείς την ψυχική ανθεκτικότητα μαθαίνοντας μέσα από βιώματα άλλων, γεμίζοντας τον εαυτό σου με εμπειρίες και φτάνοντας στο σημείο να εκτιμήσεις καλύτερα όλα όσα έχεις.

Εννοείται πως βοηθάς με τον τρόπο σου και με το παράδειγμά σου στην καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού, του αποκλεισμού των ομάδων και της νοοτροπίας ότι οι νέοι δεν καταφέρνουν και δεν προσπαθούν για τίποτα, η οποία κυριαρχεί αρκετά στις μέρες μας. Μπορείς να γίνεις μέλος της ομάδας ActionTeens για παράδειγμα και να αναλάβεις δράση με συνομηλίκους σου ανά τον κόσμο! Διαδικασία η οποία εκτός των άλλων σε βοηθά ακόμη και να αναπτύξεις τη γνώση σου στις ξένες γλώσσες.

Συνάμα, γνωρίζεις νέους ανθρώπους υπό το πρίσμα της ανθρωπιάς και όχι του ατομικισμού που κυριαρχεί σήμερα. Μπορείς ακόμη στα πλαίσια αυτού να κάνεις ταξίδια με την εθελοντική ομάδα, να γνωρίσεις νέα άτομα, να εμπνευστείς από τις εμπειρίες και τις επιτυχίες άλλων.

Καταφέρνεις ίσως και να αλλάξεις τη ζωή ατόμων που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, εξαρτήσεις, βία, διακρίσεις. Τι πιο ουσιώδες;

Μπορείς να γίνεις εθελοντής αιμοδότης, ή να συμμετέχεις σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, να οργανώνεις ομιλίες, να ενημερώνεις για εθελοντικές δράσεις, να βοηθάς ευάλωτες ομάδες.

Ο εθελοντισμός είσαι εσύ! Εκφράζεις τη ζωντάνια της γενιάς σου, την αισιοδοξία, το όραμά των νέων για ένα καλύτερο μέλλον.

Παραθέτω μάλιστα, ορισμένα sites οργανώσεων κι ομάδων απ’ όπου μπορείς να ξεκινήσεις την εθελοντική σου δράση. Επίλεξε εκείνη που σου ταιριάζει περισσότερο:

 

OUR20s

DIGITAL

Η φοιτήτρια Σχολής Εμποροπλοιάρχων που έχει γίνει viral με την αγάπη της για τα πλοία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET