ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥΛΑ

Εσείς την παλεύετε όσο περιμένετε αποτελέσματα εξεταστικής ή είστε τίποτα φυτά;

Σκοτώνει αυτή η αναμονή, σκοτώνει!

Κλεοπάτρα Μπράιτ

6 Μαρτίου, 2019

Με την εξεταστική να έχει τελειώσει επισήμως για όλους μας (έτσι θέλω να πιστεύω δηλαδή), περνάμε πλέον στην πιο αγχωτική φάση της: στην αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Η διαδικασία να μπεις στο σύστημα της σχολής και να δεις αν ανέβηκε κανένας βαθμός, μπορεί και να σε αφήσει καρδιακό! Το χτύπησες το 5αράκι σου ή πας (πάλι) για Σεπτέμβρη; 

Σ’ αυτό το σημείο να ρίξω τα βέλη μου και στους καθηγητές, οι οποίοι λίγη ανθρωπιά δε λένε να δείξουν.

Εμ βάζουν τα θέματα που βάζουν, εμ δε λένε να κάνουν καμια διόρθωση να ξέρεις κι εσύ τι σου γίνεται. Να αγχώνεσαι από τώρα για τα χρωστούμενα που μαζεύονται ή έχεις περιθώρια να λουφάρεις στο νέο εξάμηνο που μόλις μπήκε;

Αν είσαι πρωτοετής, είναι λογικό να έχεις μια αγωνία παραπάνω, γιατί τώρα φτιάχνεις μια εικόνα για το τι εστί σχολή και εξεταστική. Αν πάλι είσαι από τους πιο παλιούς, που έχουν πολλά χρωστούμενα, λογικό να νιώθεις έναν κόμπο στο λαιμό που σε σφίγγει όλο και πιο πολύ, γιατί ως πού θα φτάσει αυτός ο αριθμός δηλαδή; Ωστόσο, ψυχραιμία! Σε οποιαδήποτε κατηγορία κι αν ανήκεις, δε σε σώζει τίποτα άλλο πέρα από αυτή.

Επειδή όμως ένα «κράτα την ψυχραιμία σου» δεν σταματά το βασανιστήριό σου, συνεχίζουμε. 

Δεν έχει καμία σημασία που λες, να προσπαθείς να φέρεις στο μυαλό σου τα θέματα που έδωσες και πόσο έπιανε το καθένα. Ο κάθε καθηγητής έχει τις ιδιοτροπίες του το δικό του τρόπο βαθμολόγησης, οπότε τσάμπα κόπος. 8αράκι θα βγάζεις εσύ με τους πρόχειρους υπολογισμούς σου, 3αράκι θα βλέπεις δίπλα στο μάθημα. Ή μπορεί και το αντίστροφο, μην το γελάς. Τέλος πάντων, το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να το αλλάξεις με τηλεπάθεια.

Και τώρα φτάνουμε στο δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης! Αρχικά, το κυριότερο και πιο αμήχανο μέρος είναι οι γονείς! Σίγουρα θα σε ρωτούν σχεδόν καθημερινά αν βγήκε κανένα μάθημα. Μην τους αποπάρεις, απλώς νοιάζονται! Ωστόσο, επειδή είναι μεγάλη πίεση αυτή για σένα, πάρε βαθιές ανάσες και εξήγησε τους πώς νιώθεις! Κι αν παραλείψεις και 3-4 χρωστούμενα, δε χάθηκε δα και ο κόσμος! Καμιά φορά το ψέμα είναι προτιμότερο από την αλήθεια. Για το δικό τους καλό κυρίως.

Και να ήταν μόνο αυτοί που θα χρειαστεί να ανεχτείς και να προσπαθήσεις να βγεις ψυχικά υγιής από όλο αυτό.

Το πιο εκνευριστικό μακράν είναι ο κάθε άσχετος που σε ρωτάει για την εξεταστική που τελείωσε και τα μαθήματα που έδωσες!

Λες κι αν του πεις θα καταλάβει. Οι περισσότεροι που θα σου τονίσουν ότι όφειλες να είχες περάσει όλα τα μαθήματα, προφανώς και δεν ξέρουν. Ε και τι μιλάνε τότε;! Γιατί ποιος νορμάλ φοιτητής δε χρωστάει, ρε παιδιά;

Όσο και να θέλεις να τους τα χώσεις σε κάθε τέτοια συζήτηση, συγκρατήσου! Τόσα ξέρουν, τόσα θα πουν! Απάντησε κάτι αόριστο και η συζήτηση θ’ αλλάξει στάνταρ!

https://www.facebook.com/neopolis.gr/photos/a.414725328589203/1516876385040753/?type=3&theater

Όσο άγχος και να έχεις, ακόμη και τελευταίο έτος να είσαι, μια εξεταστική δε θα καθορίσει ούτε το μέλλον σου ούτε τον κόπο σου! Μόνο εσύ ξέρεις και πόσο ζορίστηκες για να περάσεις στο συγκεκριμένο τμήμα και τις δύσκολες στιγμές που βίωσες, προκειμένου να πλησιάσεις στο πτυχίο! Είσαι πολύ μικρός για να σκέφτεσαι πως πρέπει να προλάβεις μεταπτυχιακά, διδακτορικά, δουλειές και τα χρόνια που βιώνεις δεν επιστρέφουν!

Προσπάθησε λοιπόν να σκεφτείς ορθολογικά, γιατί ακόμα κι ένα εξάμηνο να πάει χαμένο, υπάρχουν τόσα πράγματα που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς επαγγελματικά! Κάποια από αυτά είναι τα σεμινάρια, οι ξένες γλώσσες, ακόμη και η πρακτική άσκηση!

Ναι, αυτήν την στιγμή νιώθεις ένα βάρος και μόνο στη σκέψη να κοπείς στα μαθήματα, αλλά ούτε ο πρώτος θα ‘σαι ούτε ο τελευταίος!

Εγώ θα σου δώσω όλες τις θετικές μου σκέψεις και θα σε συμβουλέψω να χαρείς μαζί με τις επιτυχίες σου και τις αποτυχίες, γιατί όλα για κάποιο λόγο συμβαίνουν!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Στα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως και πρώτο στην Ελλάδα – Τα πεδία όπου ξεχωρίζει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Θεσσαλίας: Στο νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση φοιτητής που έφαγε στη λέσχη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΑΔΑ: Τα 5 τμήματα Μηχανικών που αναγνωρίζονται κι επίσημα ως Πολυτεχνικές Σχολές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET