ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενη στη Μύκονο καταγγέλει άθλιες συνθήκες – Κοιμόταν στο αυτοκίνητο για τρεις μήνες!

Κατά τ’ άλλα γιατί υπάρχουν 50.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό...

Neopolis Team

29 Απριλίου, 2022

Είναι αυτή η εποχή του χρόνου, που ανοίγουν θέσεις για σεζόν και οι εργαζόμενοι προετοιμάζονται για ένα τρελό καλοκαίρι, με ατελείωτες ώρες βαριάς δουλειάς. Live your myth in Greece...

Και η φάση γίνεται ακόμα καλύτερη, χάρη στις συνθήκες που επικρατούν στις κατοικίες των εργαζομένων, καθώς και στη μεταχείρισή τους από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Κάτι για δωμάτια-τρώγλες διαβάζουμε και για κλέψιμο των φιλοδωρημάτων από τους εργοδότες, και δεν απορούμε ιδιαίτερα για τα κενά που εμφανίζουν οι θέσεις στον τουρισμό φέτος.

Σύμφωνα με απάντηση του επίτιμου προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, σε σχόλιο χρήστη ότι ο κόσμος «αρνείται πια να εργαστεί παρά το γεγονός πως τους προσφέρονται λόγω ακριβώς της έλλειψης προσωπικού καλύτερα απολαβές», υπάρχουν πάνω από 50.000 κενές θέσεις εργασίας που εντοπίζονται κυρίως στον επισιτισμό (κουζίνα & service), και ζήτησε να δοθούν άμεσα λύσεις καθώς «ο ποιοτικός τουρισμός μας κινδυνεύει!».  

Σαν απάντηση στο εν λόγω πρόβλημα του κλάδου βέβαια, έρχεται μεταξύ άλλων και η ιστορία μιας εργαζόμενης στη Μύκονο, καθώς και πολλών άλλων που έχουν ζήσει αντίστοιχη εμπειρία.

Όπως κατήγγειλε η κοπέλα στο Mykonos Live TV, την περίοδο που εργαζόταν στο νησί αναγκάστηκε να μείνει για 3 μήνες στο αυτοκίνητό της, καθώς το σπίτι ήταν γεμάτο μούχλα και ποντίκια. Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εκεί, αφού όταν η ίδια αποφάσισε να βάλει νερό στο κρασί της και να συμβιβαστεί με την κατάσταση του καταλύματος, έμαθε ότι θα έμενε με άλλους 3-4 άντρες που θα δούλευαν μαζί.

Το αυτοκίνητό της λοιπόν, φάνηκε πολύ καλύτερη ιδέα εκείνη τη στιγμή, τόσο από άποψη προσωπικού χώρου όσο και καθαριότητας. Όσο για το πρόβλημα του μπάνιου, το έλυνε στις ντουζιέρες της παραλίας, ενώ τα ρούχα της τα έπλενε στις τουαλέτες της καφετέριας που ήταν επίσης στην παραλία. Συχνά βέβαια, κοιμόταν και στις ξαπλώστρες.

Όταν μάλιστα μίλησε στο αφεντικό της για τις συνθήκες του σπιτιού, η απάντηση που έλαβε ήταν: «Τι θέλεις να κάνω, να αλλάξω διακόσμηση;». Η ίδια πρόσθεσε επίσης ότι η εργασία της δεν περιελάμβανε κανένα ρεπό.

Ένας ακόμη λόγος που εξηγεί τις 50.000 κενές θέσεις φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΕΤ, Γιώργο Χότζογλου είναι ότι:

Οι εργοδότες διαφέρουν από επιχείρηση σε επιχείρηση. Δεν προσφέρουν όλοι ικανοποιητικούς μισθούς για να αποφασίσει ο εποχικά εργαζόμενος να μεταβεί σε νησί για εργασία. Τουριστικές επιχειρήσεις, μάλιστα, με αγγελίες αναζητούν προσωπικό για το καλοκαίρι σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο, προτείνοντας επταήμερη εργασία, 10-12 ώρες την ημέρα με διαμονή και διατροφή και μισθό στα 700 ευρώ. Πολλοί εργοδότες για να αποφύγουν την καταβολή των ενσήμων, βάζουν πλαφόν τα 100 ένσημα και μόλις ο εργαζόμενος τα αγγίξει τότε του ζητά να δουλέψει μαύρα.

Παράλληλα, κανένας νέος δεν επιθυμεί πλέον να εργαστεί στις τουριστικές επιχειρήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η πολιτεία δεν προσφέρει κίνητρα και κάλυψη.

«Αν φέτος έχουμε πάνω από 50.000 κενές θέσεις εργασίας, του χρόνου θα είναι 150.000. Είναι αδύνατον να δουλεύουμε 4-5-6 μήνες και μετά το ταμείο ανεργίας να διαρκεί μόνο για τρεις μήνες. Η επιβίωση το χειμώνα είναι ανέφικτη. Ειδικά φέτος, λόγω της πανδημίας, πολλοί έμειναν χωρίς δουλειά από τον Σεπτέμβρη και έλαβαν ταμείο ανεργίας μέχρι και τον Δεκέμβρη.

Μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που δεν έχουν λάβει όλα τα επιδόματα από το 2021 όπως το επίδομα αδείας. Πώς θα επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι μέχρι να αρχίσει ξανά η σεζόν για να πληρωθούν και βιώνοντας ταυτόχρονα το κύμα της ακρίβειας;».

Εμείς βέβαια θα προσθέσουμε στους λόγους και το νέο tweet του Στέφανου Τσιτσιπά, το οποίο εξηγεί πολλά. Οι νέοι δε θέλουν να εξαγοραστούν με ένα μισθό για να ξεχάσουν τις φιλοδοξίες τους κι ευχαριστούν τον Στέφανο που τους το υπενθύμισε.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός φέρνει το κρίστμας σπίριτ με το πιο χριστουγεννιάτικο λεωφορείο!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

PISA 2022: «Πάτωσαν» οι Έλληνες μαθητές στις διεθνείς εξετάσεις, σε Μαθηματικά και κατανόηση κειμένου!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αράχωβα τρώει κάνσελ γιατί ο κόσμος δεν ανέχεται ούτε το έγκλημα ούτε και τη συγκάλυψη!

ΕΛΛΑΔΑ

Brain drain: 3 στους 4 πτυχιούχους που έφυγαν από την Ελλάδα δεν παίζει να ξαναγυρίσουν!

SPILL THE TEA

Ο Επώνυμος γκρέμισε τον λαμπερό κόσμο της Soula Glamorous μέσα σε 40 λεπτά!

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET