ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Υπάρχει πρόβλημα | Έρευνα έδειξε πως ξεμένουμε απο «πραγματικούς» φίλους!

Μεγαλώνοντας διαπιστώνεις πολλά πράγματα για τούτο τον κόσμο. Αλλάζεις κοσμοθεωρία, τρόπο ζωής και εξελίσσεσαι σε πολλούς τομείς. Λογικά όλα αυτά, θα μου πεις εσύ τώρα που διαβάζεις αυτές τις γράμμες. θα συμφωνήσω, αλλά το ζήτημα είναι πως αλλάζουν και οι άνθρωποι που πορεύεσαι μαζί τους. Αυτό που θέλω να πω, είναι πως η φιλία είναι […]

Neopolis Team

6 Αυγούστου, 2018

Μεγαλώνοντας διαπιστώνεις πολλά πράγματα για τούτο τον κόσμο. Αλλάζεις κοσμοθεωρία, τρόπο ζωής και εξελίσσεσαι σε πολλούς τομείς. Λογικά όλα αυτά, θα μου πεις εσύ τώρα που διαβάζεις αυτές τις γράμμες. θα συμφωνήσω, αλλά το ζήτημα είναι πως αλλάζουν και οι άνθρωποι που πορεύεσαι μαζί τους.

Αυτό που θέλω να πω, είναι πως η φιλία είναι ιερή για πολλούς ανθρώπους. Όχι για όλους, για πολλούς.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έναν κολλητό ή μία κολλητή που γνωρίζουμε σαν την παλάμη του χεριού μας. Παράλληλα όμως, υπάρχουν εξίσου άνθρωποι που υπεραγαπούμε και δεν θέλουμε να χάσουμε με τίποτα από τη ζωή μας. Επομένως, οι ταμπέλες “του κολλητού” και “της κολλητής” παραλείπονται.

Το ζήτημα εδώ, είναι πόσοι από τα πρόσωπα που έχουμε για φίλους, είναι πραγματικοί φίλοι και όχι να ‘χαμε να λέγαμε.

Σύμφωνα με ψυχολόγους, ανθρωπολόγους και λοιπούς επιστήμονες που έχουν μελετήσει τη φιλία με νέες μεθόδους, ο αριθμός των γνωστών αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε, αλλά οι πραγματικοί φίλοι λιγοστεύουν.

Μια δεύτερη διαπίστωση είναι που γνωρίζουμε όλοι, είναι πως οι φιλίες απαιτούν χρόνο για να “χτιστούν”.

Ψυχολόγοι, ανθρωπολόγοι και λοιποί επιστήμονες μελετούν τη φιλία με νέες μεθόδους και κάτω από διαφορετικά πρίσματα, με το περιοδικό “Atlantic” να παραθέτει μια πιο συνολική εικόνα για το τι καινούριο έχουμε μάθει μέχρι σήμερα.

Κατ’ αρχήν, η επιστημονική φιλολογία είναι ξεκάθαρη: Η επιθυμία για στενότερη επαφή και για δημιουργία ψυχικών δεσμών είναι διάχυτη στους ανθρώπους. Οι πάντες τριγυρνούν στον κόσμο ελπίζοντας ότι θα βρουν μια κατάλληλη φιλική συντροφιά.

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα στον αριθμό των γνωστών που έχει κανείς: το μέγεθος του δικτύου των κοινωνικών επαφών ενός ανθρώπου μπορεί να κυμαίνεται από 250 έως 5.500 ανθρώπους.

Όσον αφορά τις φιλίες με την ευρύτερη έννοια (κάτι ανάμεσα σε μια γνωριμία και μια κανονική φιλία), μια μελέτη εκτιμά ότι ο μέσος άνθρωπος έχει γύρω στους 120 ανθρώπους που θεωρεί ευρύτερα “φίλους” του.

Όμως ο εσωτερικός κύκλος των φίλων είναι πολύ μικρότερος. Ο μέσος άνθρωπος εμπιστεύεται δέκα έως 20 ανθρώπους. Και -το ακόμη σημαντικότερο- ο αριθμός των πραγματικά έμπιστων φίλων, στους οποίους κάποιος θα εξομολογιόταν τα μυστικά ή τα βάσανά του, είναι σήμερα το πολύ δύο άνθρωποι. Έχει μάλιστα μειωθεί από το 1985, όταν ο μέσος άνθρωπος θεωρούσε ότι είχε τρεις πραγματικούς φίλους.

Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με άλλες μελέτες, όσο πιο ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και φίλους έχει κάποιος, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητές του να ζήσει περισσότερα χρόνια, το γεγονός ότι οι πραγματικοί φίλοι σπανίζουν ολοένα περισσότερο, είναι μια αρνητική εξέλιξη  για την υγεία και μακροζωία των ανθρώπων.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους ανθρώπους να μην παραμελούν και να μην περιφρονούν ακόμη και την πιο «ταπεινή» γνωριμία τους, η οποία μπορεί, άλλωστε, να εξελιχθεί σε πιο σοβαρή φιλία, αν δώσει κανείς τις κατάλληλες ευκαιρίες –όχι από το facebook. Αλλά ακόμη κι αν κανείς περιορισθεί σε απλές φιλικές επαφές, χωρίς μεγαλύτερο βάθος, και αυτό έχει το όφελός του, λένε οι ψυχολόγοι.

Το κλειδί για μια φιλία είναι σίγουρα ο χρόνος που επενδύει κανείς. 

Μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάνσας δείχνει ότι κατά μέσο όρο χρειάζονται περίπου 50 ώρες συναναστροφής για να εξελιχθεί μια γνωριμία σε τυπική φιλία και άλλες 40 ώρες για να μετατραπεί σε αληθινή φιλία. Με γύρω στις 200 ώρες επαφών μεταξύ δύο ανθρώπων, μπορεί να αναπτυχθεί μια πραγματικά στενή φιλία.

Υπάρχει κάποιο μυστικό για την πραγματική φιλία; Δεν νοείται, απαντούν οι επιστήμονες, αν οι φίλοι δεν ανοίγουν και δεν αποκαλύπτουν αμοιβαία τον εαυτό τους. Μετά το άνοιγμα του εαυτού, η έλξη μεγαλώνει, καθώς οι άνθρωποι έλκονται συνήθως προς αυτόν ή αυτήν στον οποίο ή στην οποία έχουν «ξεγυμνωθεί» ψυχολογικά.

 

OUR20s

DIGITAL

Η φοιτήτρια Σχολής Εμποροπλοιάρχων που έχει γίνει viral με την αγάπη της για τα πλοία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET