ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Την εποχή των παγετώνων ζουν οι φοιτητές χωρίς θέρμανση στις Εστίες της Αθήνας!

Προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα!

Neopolis Team

9 Φεβρουαρίου, 2023

Το χιόνι που έφερε η Μπάρμπαρα στην Αττική ήταν διασκεδαστικό και όμορφο, αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τις μέρες παγωνιάς. Όσο θέλουμε έναν λευκό χειμώνα, άλλο τόσο ξέρουμε ότι στην Ελλάδα των πανύψηλων τιμών ενέργειας, δεν το αντέχουμε.

Στην ίδια μοίρα – και χειρότερη – βρίσκονται και οι φοιτητές των εστιών, που όπως χαρακτηριστικά καταγγέλουν, ζουν στην κατάψυξη. Οι Σύλλογοι Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, των Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ και της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), εκθέτουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι φοιτητές στη διάρκεια του χιονιά (ενός αναμενόμενου χιονιά, για τον οποίο όμως δεν υπήρξε προετοιμασία…), σημειώνοντας ότι πάνω από 20 δωμάτια δεν έχουν θέρμανση, ενώ παρουσιάστηκαν προβλήματα γενικότερα στη θέρμανση ορισμένων κτιρίων, που με 0 βαθμούς έξω, δε λειτουργούσε καθόλου!

Ξέρουμε ότι η λύση για την κυβέρνηση είναι το… κλείσιμο, αλλά δεν εφαρμόζεται όταν μιλάμε για την κατοικία. Οι φοιτητές λοιπόν, προχωρούν σήμερα (9/2) στις 12:00 σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, απαιτώντας τα απολύτως αυτονόητα: κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.

Συγκεκριμένα, διεκδικούν:

• Να εξασφαλιστούν άμεσα θερμαντικά σώματα για κάθε φοιτητή σε δωμάτιο που έχει πρόβλημα με τη θέρμανση.
• Να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο πως δεν θα διακοπεί η σίτιση για τους εστιακούς φοιτητές.
• Να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών σε όλες τις εστίες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Φοιτητικές Εστίες στην κατάψυξη»

Φλεβάρης 2023. Αναμενόμενη κακοκαιρία, οι συνθήκες χιονοπτώσεων και παγετού φτάνουν στην Αττική. Μαζί τους, σταθερά για άλλη μια χρονιά, φτάνουν και τα αναμενόμενα προβλήματα στις εστίες της Αθήνας:

• Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών: μια ολόκληρη πτέρυγα του κτηρίου Α με δεκάδες φοιτητές μένει χωρίς επαρκή θέρμανση και λίγο αργότερα προβλήματα στη θέρμανση λόγω θερμοστάτη παρουσιάζει και το κτήριο Δ.

• Φοιτητική Εστία Αθηνών: πάνω από 20 δωμάτια δεν έχουν θέρμανση.Όταν απαιτήσαμε να έρθουν έκτακτα θερμοπομποί, η απάντηση ήταν ότι οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στην εστία είναι από τη δεκαετία του 70’ και αν συνδεθούν θερμοπομποί στα δωμάτια θα πέσει το ρεύμα σε όλη την εστία!!

• Νέες Εστίες ΕΜΠ:σε 2 κτήρια η θέρμανση δεν λειτουργούσε τις προηγούμενες μέρες! Ευτυχώς υπήρχαν ήδη διαθέσιμοι θερμοπομποί που είχε απαιτήσει ο Σύλλογος και με παρέμβαση του το πρόβλημα τελικά λύθηκε.

• Παλιές Εστίες ΕΜΠ: στο σύνολο σχεδόν των δωματίων δεν υπάρχει θέρμανση. Από τους αρμόδιους ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ευτυχώς έλαμψε η αλληλεγγύη και ένα μέρος των δωματίων “εξοπλίστηκε” με θερμοπομπούς που παρέδωσε ο Σύλλογος των Νέων Εστιών.

Αυτή η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε μέσα στα σπίτια μας σε συνθήκες κακοκαιρίας είναι αναμενόμενη και επαναλαμβανόμενη, αφού τόσα χρόνια τα καταγεγραμμένα πλέον προβλήματά μας δεν τα λύνει καμία κυβέρνηση αλλά «μπαλώνονται» και μετά από λίγο εμφανίζονται ξανά!

Οι Σύλλογοι Οικοτρόφων έχουμε κάνει γνωστά τα αιτήματα μας σε όλους τους αρμόδιους και δεν τα λύνει κανείς!

Αυτή η κατάσταση έχει ένοχο! Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας που ακολουθούν σταθερά όλες κυβερνήσεις. Είναι η πολιτική που βάζει στο ζύγι την ανάγκη μας να ζούμε αξιοπρεπώς και μας αντιμετωπίζει σαν φοιτητές β’ κατηγορίας. Είναι η πολιτική που θεωρεί κόστος τη συντήρηση των υποδομών, την αναβάθμιση των παροχών στις εστίες, τα έκτακτα κάθε φορά μέτρα που χρειάζεται να παρθούν. Είναι η πολιτική που αντί να λύσει τα προβλήματα βάζει στις εστίες ιδιώτες και εργολάβους για να κάνουν μπίζνες τις ανάγκες μας όπως για παράδειγμα το αν θα έχουμε φαγητό καθημερινά!

ΩΣ ΕΔΩ! ΟΙ ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση, τις Διοικήσεις των ιδρυμάτων και των εστιών αλλά και από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να πάρουν μέτρα για να λύσουν εδώ και τώρα τη θέρμανση και τη σίτιση όλων των εστιακών φοιτητών!!

Πραγματοποιούμε παρεμβάσεις στις Διοικήσεις των εστιών και των Ιδρυμάτων.

Την Πέμπτη 9 Φλεβάρη στις 12:00 προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Διεκδικούμε:

• Να εξασφαλιστούν άμεσα θερμαντικά σώματα για κάθε φοιτητή σε δωμάτιο που έχει πρόβλημα με τη θέρμανση.
• Να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο πως δεν θα διακοπεί η σίτιση για τους εστιακούς φοιτητές.
• Να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών σε όλες τις εστίες.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΕΑ – ΦΕΠΑ- ΝΦΕΕΜΠ

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Παν/μιο Κρήτης εκδίδει κι αυτό πλέον ψηφιακό πτυχίο – Για ποια πανεπιστήμια ισχύει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΜΠ: Φοιτητική ομάδα κατέκτησε την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό, δεν τους πιάνει κανείς!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Αιγαίου: Φοιτήτρια καταγγέλει την κακοποιητική συμπεριφορά ιδιοκτήτη εστιών στη Μυτιλήνη!

UNI LIFE & TIPS

ΜΜΕ ΕΚΠΑ: Φοιτήτρια stalkάρει τα προφίλ των πρώην της για εργασία της σχολής, μη ειρωνικά!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET