ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ν. Κεραμέως: Επιστρέφει η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Παν/μια – Καθιερώνεται το «ν+2»

Η Υπουργός Παιδείας έχει μπει πολύ ζεστή στο «παιχνίδι» από την πρώτη κιόλας στιγμή, με κύρια και πιο συζητημένη κίνηση να αποτελεί αυτή της κατάργησης του ασύλου. Το συγκεκριμένο μέτρο βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα για τη Νίκη Κεραμέως, η οποία υποστήριξε ότι στόχος είναι να επιστρέψουν «τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους πραγματικά ανήκουν. Δηλαδή […]

Neopolis Team

23 Ιουλίου, 2019

Η Υπουργός Παιδείας έχει μπει πολύ ζεστή στο «παιχνίδι» από την πρώτη κιόλας στιγμή, με κύρια και πιο συζητημένη κίνηση να αποτελεί αυτή της κατάργησης του ασύλου. Το συγκεκριμένο μέτρο βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα για τη Νίκη Κεραμέως, η οποία υποστήριξε ότι στόχος είναι να επιστρέψουν «τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους πραγματικά ανήκουν. Δηλαδή στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό καταργώντας το κακώς εννοούμενο άσυλο». 

Ωστόσο, δεν πρόκειται για τη μοναδική αλλαγή που θα δούμε να έρχεται, καθώς μεταξύ άλλων η νέα Υπουργός Παιδείας προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ανώτατο όριο ολοκλήρωσης των σπουδών (τέρμα στους αιώνιους φοιτητές δηλαδή), νέο σύστημα χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς του δημοσίου.

Κακά τα ψέματα, αν κάτι μας απασχολεί περισσότερο απ’ όλα, είναι αυτό το ανώτατο όριο ολοκλήρωσης των σπουδών. 

Η μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στοχεύει σε ακαδημαϊκά Ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας.

Πιο αναλυτικά όμως, για την ανώτατη εκπαίδευση, η κ. Νίκη Κεραμέως δήλωσε τα παρακάτω:

Βελτιώνουμε άμεσα στρεβλώσεις τους ισχύοντος συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και σε βάθος χρόνου, επιφέρουμε ουσιαστικότερες αλλαγές μετά από ενδελεχή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Καθορίζουμε ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Τα ιδρύματα θα μπορούν να καθορίζουν βάση εισαγωγής υψηλότερη της ελάχιστης και θα ορίζουν επίσης τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων.

Επιστρέφουμε τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους πραγματικά ανήκουν, δηλαδή στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό, καταργώντας το κακώς εννοούμενο άσυλο. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός πανεπιστημίου.

– Καθιερώνουμε ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2, πλην εξαιρέσεων.

Απελευθερώνουμε τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Επεκτείνουμε τον θεσμό της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε πως η κρατική χρηματοδότηση προς τα ανώτατα ιδρύματα θα εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, μέγεθος και γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος αλλά θα συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ιδρυμάτων.

Ο Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ώστε να μην επαναληφθεί το καταστροφικό φαινόμενο ίδρυσης νέων τμημάτων και συγχωνεύσεων τμημάτων για την εξυπηρέτηση καθαρά ψηφοθηρικών σχεδιασμών και μικροπολιτικών συμφερόντων.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Ιωαννίνων: Φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο λόγω έλλειψης καθηγητών!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Θεσσαλίας καινοτομούν με τεχνολογία που βοηθά στην κίνηση των ΑμεΑ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ακόμα περιμένουν το στεγαστικό επίδομα οι φοιτητές που είχαν κάνει αίτηση από το καλοκαίρι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET