ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

10 τρομερές επιπτώσεις στην καθημερινότητά σου, όταν δεν κοιμάσαι αρκετά στα 20 σου!

Η ηλικία των 20 είναι γεμάτη από κοινωνική ζωή, ξέφρενα πάρτι, ταξίδια και φυσικά λάθη που μπορείς να διορθώσεις μέχρι να φτάσεις στα 30. Το ότι δεν κοιμάσαι αρκετά όμως, είναι κάτι που δεν διορθώνεται. Μπορεί προς το παρόν να έχεις αντοχές και είτε κοιμάσαι είτε δεν κοιμάσαι να είναι ένα και το αυτό, αλλά […]

Η ηλικία των 20 είναι γεμάτη από κοινωνική ζωή, ξέφρενα πάρτι, ταξίδια και φυσικά λάθη που μπορείς να διορθώσεις μέχρι να φτάσεις στα 30. Το ότι δεν κοιμάσαι αρκετά όμως, είναι κάτι που δεν διορθώνεται. Μπορεί προς το παρόν να έχεις αντοχές και είτε κοιμάσαι είτε δεν κοιμάσαι να είναι ένα και το αυτό, αλλά με το πέρασμα του χρόνου, η ενέργεια και οι αντοχές σου θα εξαντλούνται και θα μετανιώνεις για το γεγονός ότι δεν φέρθηκες αρκετά έξυπνα στα νιάτα σου. Οι ειδικοί δεν σταματούν να τονίζουν τις αρνητικές επιδράσεις της έλλειψης ύπνου σε όλα όσα κάνεις καθημερινά.

Αυτές είναι οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου στην ηλικία των 20 σε κάθε πτυχή της ζωής σου:

1. Η πίεση του αίματος αυξάνεται

Με τον καιρό, αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στην καρδιά, στις αρτηρίες, στα νεφρά, ενώ ακόμη είναι πιθανό να χάσεις σταδιακά την όρασή σου και να δημιουργηθούν ένα σωρό άλλα προβλήματα υγείας.

2. Αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Η εξάντληση και η κούραση γενικότερα, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν την παραγωγή αντισωμάτων, καθιστώντας σε ποιο ευαίσθητο/η στις ασθένειες και τα μικρόβια. Ειδικότερα, οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες καθημερινά είναι πολύ πιο απροστάτευτοι από όσουν απολαμβάνουν περισσότερες ώρες ύπνου.

3. Αυξάνεται το στρες

Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, το σώμα εκκρίνει ασυναίσθητα την στρεσογόνο ορμόνη, κορτιζόλη, που ευθύνεται για τα αυξημένα επίπεδα άγχους.

4. Επιβαρύνεται η δημιουργικότητά σου

Είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλος εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά όσο κοιμάσαι, απλά με λιγότερο έντονους ρυθμούς. Όταν δεν κοιμάσαι καθόλου όμως, δεν του δίνεις την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να οργανώσει από την αρχή τις ιδέες και σκέψεις σου με αποτέλεσμα η δημιουργικότητά σου να εκλείπει.

5. Μειώνονται οι αποδόσεις σου σε σχολή/δουλειά

Χωρίς ύπνο, δεν αποθηκεύεις μνήμες. Ειδικότερα, οι φοιτητές που κοιμούνται ελάχιστες ώρες έχουν χαμηλότερη απόδοση στις βαθμολογίες τους από εκείνους που κοιμούνται ικανοποιητικά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρώτοι έχουν έλλειψη συγκέντρωσης με αποτέλεσμα να μην συγκρατά ο εγκέφαλός τους όλα όσα μαθαίνουν.

6. Παίρνεις πιο εύκολα βάρος

Δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται στην πλειοψηφία τους είναι υπέρβαροι. Ο ύπνος συνδέεται άμεσα με τις ορμόνες που καθορίζουν την πορεία της διατροφής σου. Αν δεν κοιμάσαι αρκετά, είναι προφανές ότι θα θέλεις να γεμίζεις την ώρα σου με το να τρως.

7. Ίσως αποκτήσεις καταθλιπτικές τάσεις

Ο ύπνος και η κατάθλιψη βρίσκονται σε πλήρη συσχέτιση. Έρευνες έχουν καταδείξει πως άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία, κάνουν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα και νιώθουν μοναξιά.

8. Θα μεγαλώσεις πρόωρα

Αν με την έλλειψη ύπνου, εκκρίνονται μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης, θα μειωθεί η παραγωγή του κολλαγόνου που προάγει την ελαστικότητα και ζωντάνια του δέρματος. Η εμφάνιση ρυτίδων και η πρόωρη γήρανση, θα είναι γεγονός.

9. Ξηρότητα του δέρματος

Ο ύπνος εκτός άλλων βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος ώστε αυτό να μην ξηραίνεται. Ο ικανοποιητικός ύπνος είναι σαν μία φυσική ενυδάτωση.

10. Κάνεις αρνητικές σκέψεις

Υπάρχει κάτι με την κούραση και εξάντληση που σε κάνει να είσαι κακοδιάθετος/η συνεχώς. Κοινώς, είσαι υπερευαίσθητος/η στα αρνητικά συναισθήματα όσο δεν κοιμάσαι αρκετά.

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET