ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Θα εξεταστούν οι επί πτυχίω φοιτητές σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν και φέτος τον Φεβρουάριο;

Για το ακαδημαϊκό έτος 2014−2015 κάθε φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί μετά το πέρας του χειμερινού εξαμήνου σε όλα τα μαθήματα που διδάχθηκε σε προηγούμενα εξάμηνα. Τα παραπάνω αναφέρονταν στο άρθρο 73 του ν.4316/2014 ενώ με το άρθρο 38 του ν.4327 ορίζονταν ότι για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο του 2015, οι επί πτυχίω φοιτητές των Α.Ε.Ι. […]

Neopolis Team

7 Νοεμβρίου, 2015

Για το ακαδημαϊκό έτος 2014−2015 κάθε φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί μετά το πέρας του χειμερινού εξαμήνου σε όλα τα μαθήματα που διδάχθηκε σε προηγούμενα εξάμηνα. Τα παραπάνω αναφέρονταν στο άρθρο 73 του ν.4316/2014 ενώ με το άρθρο 38 του ν.4327 ορίζονταν ότι για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο του 2015, οι επί πτυχίω φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.ΤΕ.Ι. έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που διδάχθηκαν σε προηγούμενα εξάμηνα.

Οι ρυθμίσεις αυτές που παρατίθενται αφορούσαν το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 και όχι το 2015-16 με αποτέλεσμα πολλοί να είναι οι φοιτητές που να αναρωτιούνται αν θα ισχύσουν αντίστοιχες ρυθμίσεις και το τρέχον σχολικό έτος όπως έγινε κατά το παρελθόν.

Το θέμα έφθασε και στη Βουλή καθώς οι βουλευτές της ΝΔ κκ Φορτσάκης, Βεσυρόπουλος, Κόνσολας κατέθεσαν ερώτηση με την οποία ζητούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να απαντήσει στο ποιες ενέργειες προτίθεται να προκειμένου να χορηγηθεί η δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές να εξεταστούν στις εξεταστικές περιόδους Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2016 στα μαθήματα που οφείλουν, ανεξαρτήτως εάν αυτά διδάσκονται στο χειμερινό ή στο εαρινό εξάμηνο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί απάντηση καθώς η ερώτηση κατατέθηκε στις 5 Νοεμβρίου.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Με το άρθρο 34 παρ. 17 του Ν.4115/2013 δόθηκε η δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να εξεταστούν στις εξεταστικές περιόδους του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου 2013 σε όλα τα μαθήματα που όφειλαν, ανεξαρτήτως εάν αυτά διδάσκονταν στο χειμερινό ή στο εαρινό εξάμηνο. Περαιτέρω, με το έκτο άρθρο, παράγραφος 9 του Ν. 4218/2013, δόθηκε η δυνατότητα σε όλους πλέον τους φοιτητές να εξεταστούν στις εξεταστικές περιόδους του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου 2014 σε όλα τα μαθήματα που όφειλαν, επίσης ανεξαρτήτως εάν αυτά διδάσκονταν στο χειμερινό ή στο εαρινό εξάμηνο.

Η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε για όλους τους φοιτητές και σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 με το άρθρο 73 παρ. 1 του Ν. 4316/2014. Ειδικότερα, για τους επί πτυχίω φοιτητές, σε σχέση με την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου 2015, υιοθέτησε πρόσφατα σχετική ρύθμιση η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το άρθρο 39 του Ν. 4327/2015.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη πρόνοια για τις εξεταστικές περιόδους Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2016. Δεδομένου ότι δεν έχει υιοθετηθεί σχετική διάταξη, χιλιάδες επί πτυχίω φοιτητές βρίσκονται εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της αναμονής για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώσπου να καταστεί εφικτό να εξετασθούν σε οφειλόμενο μάθημα. Έτσι όμως αυτοί καθυστερούν σημαντικά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ήδη δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ιδίως στις περιπτώσεις όπου η φοίτηση λαμβάνει χώρα εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους. Ειδικότερα οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, καθώς είτε αναγκάζονται να διαμένουν στον τόπο φοίτησής τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με συναφή έξοδα (ενοίκιο, λοιπές δαπάνες διαβίωσης κ.α.), είτε υποβάλλονται σε πολυέξοδες μετακινήσεις.

Συνεπώς, είναι επιβεβλημένο και φέτος να υπάρξει σχετική πρόνοια.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να χορηγηθεί η δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές να εξεταστούν στις εξεταστικές περιόδους Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2016 στα μαθήματα που οφείλουν, ανεξαρτήτως εάν αυτά διδάσκονται στο χειμερινό ή στο εαρινό εξάμηνο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

  1. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ NΔ
  2. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΝΔ
  3. ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΝΔ

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων: Με δωρεάν είσοδο κι εκδηλώσεις το γιορτάζουν αύριο (18/5) τα μουσεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνεται κι άλλο η τιμή του καφέ, σε περίπτωση που δεν ήσασταν αρκετά σκ@τά σήμερα!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Περισσότερες οι θέσεις των εισακτέων – Πώς μοιράζονται ανά τμήμα!

ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοκτόνησε ο 23χρονος Ερμής Καραγιάννης που είχε συμμετάσχει στο GNTM το 2020!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Φοιτητές σε όλο τον κόσμο ενώνονται υπέρ της Παλαιστίνης με καταλήψεις και διαμαρτυρίες!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τα τμήματα που βάζουν δύσκολα στους υποψήφιους αυξάνοντας την ΕΒΕ!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET