ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Έως και το 45% των πρωτοετών φοιτητών, δε νοίκιασε φοιτητικό διαμέρισμα στην Κομοτηνή!

Όπου φύγει, φύγει και οι φοιτητές που κοντεύουν να πάρουν πτυχίο.

Neopolis Team

23 Νοεμβρίου, 2020

Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τον Πανεπιστημίων, είχαν άμεσες επιπτώσεις την ενοικίαση ακινήτων σε όλη την χώρα.  Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει οδηγήσει, αναπόφευκτα, τους φοιτητές που βρίσκονται πολύ κοντά στο να πάρουν πτυχίο να αφήσουν πρόωρα τα διαμερίσματα στην πόλη που σπουδάζουν, καθώς και τους πρωτοετείς φοιτητές να μην μπαίνουν καν στη διαδικασία για αναζήτηση στέγης.

Αυτό έχει γίνει περισσότερα αισθητό στην Κομοτηνή, όπου η αβεβαιότητα που υπήρξε στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για τον τρόπο που θα πραγματοποιούνταν τα μαθήματα, οδήγησε πολλούς πρωτοετείς φοιτητές να πατήσουν «φρένο» στην εύρεση διαμερίσματος.

Υπενθυμίζουμε πως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ξεκίνησε τον Οκτώβριο την εκπαιδευτική του διαδικασία εξ αποστάσεως, ενώ τα λίγα τμήματα που λειτουργούσαν με φυσική παρουσία, γρήγορα σταμάτησαν.

Αυτές οι αλλαγές, λοιπόν, είχαν επιπτώσεις στην ενοικίαση ακινήτων στην Κομοτηνή, όπως αναφέρει και ο μεσίτης Γιώργος Γκαγκάς στο ράδιο Χρόνος 85,5 fm. «Άλλες χρονιές με το που έβλεπαν τις βαθμολογίες τα παιδιά, η κίνηση ξεκινούσε από το καλοκαίρι από τις κοντινές περιοχές, πριν βγουν οι βάσεις», εξηγώντας πως, φέτος, καταγράφηκε μειωμένη κίνηση αναζήτησης φοιτητικών διαμερισμάτων. «Ήμασταν όλοι όμηροι της αβεβαιότητας που είχε δημιουργηθεί με το πανεπιστήμιο, μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ξέραμε τι θα αποφασιστεί».

Πρωτοετείς Φοιτητές

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γκαγκά, βασισμένη στη βάση δεδομένων, «η φετινή χρονιά είχε μια απώλεια της τάξης 40-45%, ένα μεγάλο ποσοστό δεν έχει έρθει, ο λόγος είναι πως οι περισσότεροι είναι από κοντινές περιοχές μέχρι την Θεσσαλονίκη. Δεν μπήκαν στη διαδικασία να μισθώσουν σπίτια, λόγω της αβεβαιότητας».

Από την άλλη, όσον αφορά τους φοιτητές που παρά την οικονομικά δύσκολη και αβέβαιη χρονική στιγμή πήραν την απόφαση ενοικίασης, κατευθύνθηκαν στην επιλογή ενός επιπλωμένου διαμερίσματος, προκειμένου να μην χρειαστεί να στήσουν ολόκληρο σπίτι από την αρχή, κυρίως για να περιοριστούν τα έξοδα της επίπλωσης.

Εναπομείναντες Φοιτητές

Αναφορικά με τους φοιτητές που κράτησαν τα διαμερίσματα τους κανονικά, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να επαναδιαπραγματευτούν το ύψος του μισθώματός τους, ζητώντας ακόμη και πολύ μεγάλες εκπτώσεις από τους ιδιοκτήτες. Αυτό αποτελούσε φυσική εξέλιξη των πραγμάτων υπό το νόμο της αγοράς.

Ενοικιαστές και Ιδιοκτήτες

Επί της ουσίας των πραγμάτων τώρα, προφανώς τα συμφέροντα μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών είναι αντικρουόμενα. Ο κος Γκαγκάς, εδώ δήλωσε: «έχουν δίκιο και οι ενοικιαστές με όλη αυτή την κατάσταση, έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, δηλαδή είναι ασύμφορο κάποιος να νοικιάζει ένα σπίτι χωρίς να είναι εδώ», από την άλλη όμως εξήγησε πως και οι ιδιοκτήτες έχουν πάγια έξοδα, όπως ΕΝΦΙΑ, κοινόχρηστων, πάγιων λογαριασμών, συντήρησης, κλπ, στα οποία πρέπει να ανταποκριθούν.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Ιωαννίνων: Φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο λόγω έλλειψης καθηγητών!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Θεσσαλίας καινοτομούν με τεχνολογία που βοηθά στην κίνηση των ΑμεΑ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ακόμα περιμένουν το στεγαστικό επίδομα οι φοιτητές που είχαν κάνει αίτηση από το καλοκαίρι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET