ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Ετοίμασε τα κυάλια, ένας πράσινος κομήτης θα εμφανιστεί στον ουρανό μετά από 50.000 χρόνια!

Look Up!

Neopolis Team

11 Ιανουαρίου, 2023

Unsplash

Βρισκόμαστε ελάχιστες μέρες στο 2023 και ήδη έχουμε ζήσει βροχή πεφταστεριών, Πανσέληνο και τώρα περιμένουμε έναν πράσινο κομήτη να διασχίσει τον νυχτερινό ουρανό για πρώτη φορά μετά από 50.000 χρόνια. Όχι να σε αγχώσουμε, αλλά απαγορεύεται να το χάσεις αυτό!

Ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF), όπως ονομάζεται, ανακαλύφτηκε στις 2 Μαρτίου 2022 από αστρονόμους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν κάμερα ευρέως πεδίου της Μεταβατικής Εγκατάστασης Zwicky στο Παρατηρητήριο Palomar στην κομητεία Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, και θα κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στον ήλιο στις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη NASA.

Ο C/2022 E3 βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, που διέρχεται από τις εξωτερικές στοιβάδες του ηλιακού συστήματος, γι’ αυτό και χρειάστηκε τόσο μακρινό ταξίδι για να ταλαντευτεί ξανά δίπλα στη Γη, σύμφωνα με το EarthSky.

Όπως τονίζεται, όσοι βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο και χρησιμοποιούν τηλεσκόπια και κιάλια, θα πρέπει να κοιτάξουν χαμηλά στον βορειοανατολικό ορίζοντα λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου για να τον εντοπίσουν.

Το ουράνιο αντικείμενο, το οποίο λαμπυρίζει σταθερά καθώς πλησιάζει τον ήλιο, θα κάνει και δεύτερο πλησιέστερο πέρασμα από τη Γη μεταξύ 1ης και 2ης Φεβρουαρίου, περίπου 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά (δεν πετάγεσαι και με τα πόδια).

Καθώς ο κομήτης πλησιάζει τη Γη, θα μπορούμε να τον εντοπίσουμε κοντά στο φωτεινό αστέρι Polaris, που ονομάζεται επίσης Βόρειος Αστέρας.

Ο κομήτης θα πρέπει να είναι ορατός με κιάλια στον πρωινό ουρανό για τους παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου και σε εκείνους στο νότιο ημισφαίριο στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη NASA. Ανάλογα με το πόσο φωτεινός θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, ο C/2022 E3 (ZTF) μπορεί ακόμη και να γίνει ορατός με γυμνό μάτι σε σκοτεινούς ουρανούς προς τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο κομήτης μπορεί να διακριθεί από τα αστέρια από τις ραβδώσεις σκόνης που φέρει στην «ουρά» του και τα ενεργοποιημένα σωματίδια, καθώς και από τη λαμπερή πράσινη άλω που τον περιβάλλει. Η άλως είναι ένας κύκλος (σαν φωτοστέφανο) που σχηματίζεται γύρω από έναν κομήτη καθώς περνάει κοντά στον ήλιο, προκαλώντας εξάχνωση του πάγου ή την απευθείας μετατροπή του σε αέριο. Αυτό κάνει τον κομήτη να φαίνεται ομιχλώδης όταν παρατηρείται μέσω τηλεσκοπίων, αναφέρει το CNN.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 17/4: Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, Τραμ – Στάση εργασίας τα λεωφορεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΗΣΑΠ αποφάσισε να ανακαινίσει τους παλαιολιθικούς συρμούς του, καιρός ήταν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET