ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ψυχική υγεία και απόδοση των φοιτητών, ειδικά των γυναικών!

Και σύμφωνα με τους ερευνητές, φταίνε οι απαιτήσεις των μαθημάτων!

Neopolis Team

30 Μαρτίου, 2022

cover photo

Αν κάτι μπορεί να κοντραριστεί με τις εξεταστικές ως προς το πόσο βασανίζει έναν φοιτητή, τότε αυτό είναι ο ύπνος! Είναι μια πονεμένη ιστορία, για την οποία μπορεί να μη μιλάμε με λέξεις, αλλά σίγουρα το κάνουμε με τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια μας.

Κάθε βράδυ είναι μια μάχη με τον εαυτό μας, για να μπούμε σε off mode και να αφήσουμε το μυαλό μας να ξεκουραστεί. Την ίδια στιγμή, σκάνε οι πιο άκυρες ανησυχίες κι αντί να πεθαίνουμε απ’ τη νύστα (πράγμα που κάνουμε όλη την υπόλοιπη μέρα), έχουμε μια φοβερή ενέργεια για υπερανάλυση των πάντων. Και κυρίως, τι σκ@τά κάνουμε με τη ζωή μας…

Μπορεί λοιπόν να επικρατεί η άποψη ότι τα 20s και τα φοιτητικά χρόνια είναι η καλύτερη περίοδος ενός ανθρώπου, αλλά στις έρευνες βρίσκει αντίλογο. Οι περισσότερες καταλήγουν ότι στην ηλικία αυτή πολλά άτομα πάσχουν από στρες, το οποίο προκαλεί διάφορα προβλήματα στην καθημερινότητά τους κι επηρεάζει την ποιότητα ζωής. Και ύπνου θα προσθέσουμε στην προκειμένη, μιας και πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Human Biologysuggests, δείχνει ότι πάνω από τα δύο τρίτα (65,5%) των φοιτητών τραβάει ζόρια στο συγκεκριμένο κομμάτι. Κι αυτό το αποδίδουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Everything’s fine, που λέμε…

Η νέα αυτή έρευνα αποτελεί μέρος της διαχρονικής μελέτης για τον τρόπο ζωής και την υγεία των φοιτητών (ELESEU) και χρησιμοποίησε δεδομένα από το 2016 και το 2017. Τα ευρήματα, που βασίστηκαν σε 1.113 άνδρες και γυναίκες που φοιτούν στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Mato Grosso στη Βραζιλία, δείχνουν επίσης ότι όσοι ανέφεραν καταθλιπτικά συμπτώματα είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από ανεπαρκείς συνήθειες ύπνου. Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την ποιότητα του ύπνου τους, την EDS, την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση και αξιολογήθηκε επίσης ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να εκτιμηθεί το επίπεδο συσχέτισης μεταξύ της κακής ποιότητας ύπνου/EDS, και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και των επιπέδων αντιλαμβανόμενου στρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική σχέση μεταξύ αυτών των παραγόντων, και καταθλιπτικών προβλημάτων και μέτριων έως υψηλών επιπέδων στρες.

Πιο αναλυτικά, η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας αποτελούσε πρόβλημα για πάνω από τους μισούς (55%) φοιτητές είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη ή να βιώνουν μέτρια έως υψηλά επίπεδα στρες -, ενώ σημειώνεται κι ένα χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, αφού η κακή ποιότητα ύπνου και η υπνηλία είναι πιο διαδεδομένα μεταξύ των γυναικών.

Εκτός αυτού, εντοπίστηκε και σύνδεση μεταξύ της κακής ποιότητας ύπνου και της πειθαρχίας του μαθήματος βαθμού. Οι φοιτητές που σπούδαζαν βιολογικές επιστήμες και επιστήμες υγείας είχαν περισσότερες πιθανότητες να επηρεαστούν, όπως και εκείνοι που ήταν εγγεγραμμένοι στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Οι συγγραφείς της έρευνας θεωρούν υπαίτιες τις απαιτήσεις των μαθημάτων (κάποιος το είπε επιτέλους!), τονίζοντας πως καθιστούν τους φοιτητές ευάλωτους σε διαταραχές του ύπνου, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν την ακαδημαϊκή απόδοση και την υγεία. Καλούν έτσι τα πανεπιστήμια να κάνουν περισσότερα για την προώθηση θετικών συνηθειών ύπνου και καλής ψυχικής υγείας.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Paulo Rodrigues από τη Σχολή Διατροφής του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Mato Grosso της Βραζιλίας, λέει:

Οι διαταραχές του ύπνου είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τους φοιτητές, επειδή συνδέονται με διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή ζωή. Αυτές περιλαμβάνουν αποτυχίες στην προσοχή και την αντίληψη, υψηλό ποσοστό απουσιών και μερικές φορές εγκατάλειψη των μαθημάτων.

«Το πανεπιστημιακό περιβάλλον προσφέρει μεγαλύτερη έκθεση σε παράγοντες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις συνήθειες του ύπνου, όπως το ακαδημαϊκό άγχος και η κοινωνική ζωή. Είναι ζωτικής σημασίας να αξιολογούνται και να παρακολουθούνται οι συνήθειες ύπνου, η ψυχική υγεία και η ποιότητα ζωής των φοιτητών για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης άλλων χρόνιων ασθενειών.», προσθέτει.

Στη συνέχεια δίνει τη δική του λύση, απευθυνόμενος στους υπεύθυνους πανεπιστημίων και καλώντας τους «να σχεδιάσουν την εφαρμογή θεσμικών δράσεων και πολιτικών. Έτσι θα ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που προωθούν τις καλές συνήθειες ύπνου και ωφελούν την ψυχική υγεία των φοιτητών».

Η διαβίωση μακριά από το σπίτι για πρώτη φορά, η χρήση διεγερτικών ουσιών που επηρεάζουν τον ύπνο και η τήρηση ακανόνιστων ωρών ύπνου είναι παράγοντες που καθιστούν τους φοιτητές ευάλωτους στην έλλειψη ποιοτικής ξεκούρασης τη νύχτα. Έχει αναφερθεί ότι όσοι φοιτούν στο κολέγιο κοιμούνται κατά μέσο όρο επτά ώρες, όταν οι εννέα θεωρούνται ιδανικές για τους νεαρούς ενήλικες. 

Είναι περίεργο που και οι επτά μας φαίνονται πάρα πολλές;

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET