fbpx

Ελληνίδα από Ιταλία: «Είμαστε όλοι το ίδιο εκτεθειμένοι, απόδειξη πως τίποτα δεν είναι δεδομένο»!


Σενάρια επιστημονικής φαντασίας ή πρωταγωνιστές σε ένα πολύ κακό επεισόδιο του Black Mirror, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτές τις ημέρες που βιώνουμε. Ένας ιός απειλεί έναν ολόκληρο πλανήτη και πραγματικά είναι τρομακτικό. Έναν πλανήτη ανήμπορο, παρατηρητή των γεγονότων, που προσπαθεί να κάνει άμυνα μέχρι την επίθεση, όταν πια θα έχει κυκλοφορήσει το εμβόλιο. Μπορεί σε μήνες, μπορεί σε έναν χρόνο, κανείς δεν ξέρει.

Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει χτυπηθεί άσχημα από τον Covid-19, ενώ σειρά στην κατηφόρα που δεν έχει τέλος, παίρνουν Ισπανία, Αμερική (που είναι πια και η πρώτη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα) και η Αγγλία. Καταγραφή χιλιάδων κρουσμάτων, βέβαια, έχουν σημειώσει και η Γαλλία με την Γερμανία, με την δεύτερη να κρατάει σε χαμηλά επίπεδα την θνητότητα. Και πάλι όμως, οι αριθμοί είναι γροθιά στο στομάχι.

Τις ημέρες που βρισκόμαστε κι εμείς σε καραντίνα έχουμε διαβάσει και ακούσει πολλά για την γειτονική ευρωπαϊκή χώρα, ρεαλιστικά και μη. Προφανώς και κυκλοφόρησαν fake ειδήσεις, γιατί αυτό δεν θα φύγει ποτέ απ’το αίμα μας απ’ότι φαίνεται, ωστόσο η κατάσταση που επικρατεί δεν χωράει αμφιβολίες. Δεν χωράει αμφιβολία δηλαδή, το γεγονός ότι το σύστημα υγείας της Ιταλίας έχει καταρρεύσει, ότι πεθαίνουν άνθρωποι αβοήθητοι και μόνοι, δεν υπάρχουν λόγια για να μπορέσεις να τα σχολιάσεις όλα αυτά.

Και μπορεί να είμαστε παρατηρητές σε αυτό το δύσκολο έργο, έχουμε όμως και δικούς μας ανθρώπους στην Ιταλία που καθημερινά βιώνουν και μαθαίνουν όλα τα δυσάρεστα. Όταν εγώ μίλησα με τη φίλη μου τη Νικολέττα, η χώρα θρηνούσε άλλους 743 νεκρούς (συνολικά 6.820) και επιπλέον 5.249 νέα κρούσματα (69.176 στο σύνολο). Σήμερα, τα νούμερα είναι πολύ πιο δραματικά.

Η ίδια ζει στο Μελιτσάνο, ένα χωριό 40′ από τη Νάπολη. Η κατάσταση, όπως μου περιέγραψε, είναι ακριβώς ίδια, όπως σε όλη τη χώρα. Οι επιχειρήσεις είναι κλειστές, ο κόσμος βγαίνει μόνο για σούπερ μάρκετ και φάρμακα, κι αυτό μια φορά την εβδομάδα και πειθαρχημένα με τους κανόνες, οδηγούν με μάσκα και γάντια και κρατάνε τις αποστάσεις που πρέπει.

Από χθες ο Δήμος πήρε πρωτοβουλία να φέρνει τα ψώνια και τα φάρμακα σπίτι, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να βγαίνουμε καθόλου. Με προτεραιότητα φυσικά στους δημότες που έχουν ανάγκη, τους άρρωστους και τους ηλικιωμένους.

Ο κόσμος γενικότερα ανησυχεί περισσότερο για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει όλο αυτό, καθώς και για το πόσο καιρό θα διαρκέσει ο περιορισμός. Βέβαια, τις δύο τελευταίες ημέρες οι στατιστικές δείχνουν ότι πηγαίνουν καλύτερα τα πράγματα, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Όπως είναι λογικό, ο Covid-19 είναι το φλέγον ζήτημα και όλα τα ΜΜΕ έχουν καθολική ενασχόληση με αυτό. Εφημερίδες, τηλεόραση, social media όλων των διασήμων και μη. Το αντιμετωπίζουν, όπως μου είπε, με σοβαρότητα, αντικειμενική ενημέρωση και χωρίς πολλά λόγια. Παραθέτουν την κατάσταση και τους αριθμούς ως έχουν.

«Υπάρχουν, μάλιστα, πολλά άρθρα για να διατηρήσουμε όσο μπορούμε τη ψυχική μας υγεία. Δεν εξαιρούνται βέβαια μέσα που για να κερδίσουν θεαματικότητα τονίζουν τα αρνητικά συμβάντα, καταστροφολούν και προκαλούν αναστάτωση, αλλά είναι λίγα».

Οι ενημερωτικές εκπομπές της Ιταλίας έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην Ισπανία, που σιγά σιγά βαδίζει στα «βήματά» τους, καθώς και στο σύστημα υγείας τους που δεν λειτουργεί σωστά. Από την άλλη, η Ελλάδα δεν βρίσκεται (ευτυχώς) στο προσκήνιο, μιας και έχει λίγα κρούσματα.

Έχει κάνει καλή εντύπωση το γρήγορο lockdown για την προστασία των πολιτών και μακροπρόθεσμα των τουριστών, έστω και για την περιορισμένη σεζόν.

Υπάρχει ενημέρωση για το πότε θα λήξει η καραντίνα;

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα τα πράγματα. Η αρχική καραντίνα θα έληγε στις 3 Απριλίου. Αλλά τα στατιστικά υγείας δεν επιτρέπουν τη σιγουριά μιας τόσο κοντινής ημερομηνίας. Σήμερα συζητιέται πάλι το θέμα, δεν υπάρχει κάτι επίσημα ακόμα. Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις για τέλος Απριλίου, που είναι και η πιο αισιόδοξη, για Μάιο και όπως διάβασα και σε ένα άρθρο, γίνεται λόγος και για τέλος Ιουλίου. Δεν ξέρω, βέβαια, αν θα επηρεάσει την Ευρώπη η απόφαση του Trump για την οριστική λήξη της καραντίνας στο δεκαπενθήμερο.

Το κατά πόσο οι ανθρώπινες σχέσεις θα επηρεαστούν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά και το κατά πόσο θα γίνουμε υποχόνδριοι μετά τη λήξη της, θα φανεί σύντομα. Οι ψυχολόγοι δεν εμφανίζονται τόσο θετικοί πάντως.

«Κανείς δεν ξέρει πως θα είναι η κατάσταση μετά τον ιό, πρόκειται για κάτι καινούριο, κάτι που η ανθρωπότητα δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά ή τουλάχιστον είχε πολύ καιρό να αντιμετωπίσει. Είμαστε όλοι το ίδιο εκτεθειμένοι σε αυτό. Ελπίζω να λειτουργήσει θετικά ως προς τις ανθρώπινες σχέσεις, να εκτιμήσουν όλοι τη δυνατότητα της συνεύρεσης και να υπάρξει συλλογικότητα στα επόμενα βήματα σε κοινωνικό επίπεδο. Τα ακραία μέτρα που επέβαλλαν, οι ακραίες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε μας απέδειξαν ακόμα μια φορά πως τίποτα δεν είναι δεδομένο.»

Αν κάτι πάντως μας κρατάει «ζωντανούς» είναι να σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε πρώτο, μόλις τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Αγκαλιές, βόλτες, επιστροφή στην καθημερινότητα, ακόμα κι αυτό μας έχει λείψει. Εσύ Νικολέττα τι θα κάνεις;

Θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα, να αγκαλιάσω τα αγαπημένα μου άτομα και να νιώσω την οικειότητα και τη θαλπωρή της πιο απλής και δεδομένης μας συνήθειας: του 3ωρου καφέ.

STAY SAFE!

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET