ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Έλληνες φοιτητές κατάφεραν να μετατρέψουν το κλάμα του μωρού σε… ομιλία!

Η ομάδα iCry2Talk του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, δημιούργησαν μια καινοτόμα εφαρμογή που μπορεί να ‘μεταφράσει’ το κλάμα του μωρού σε λόγο. Η εν λόγω εφαρμογή, που δημιουργεί μια πιο στενή επαφή του γονέα με το μωρό, μεταφράζει […]

Neopolis Team

4 Ιουνίου, 2018

Η ομάδα iCry2Talk του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, δημιούργησαν μια καινοτόμα εφαρμογή που μπορεί να ‘μεταφράσει’ το κλάμα του μωρού σε λόγο.

Η εν λόγω εφαρμογή, που δημιουργεί μια πιο στενή επαφή του γονέα με το μωρό, μεταφράζει σε πραγματικό χρόνο την αιτία του κλάματος του, απεικονίζοντας το αποτέλεσμα σε μορφή κειμένου, εικόνας και φωνής.

Οι δημιουργοί της εφαρμογής σημειώνουν πως ο ήχος του κλάματος ενός βρέφους συνδέεται με μια συγκεκριμένη κατάσταση που σχετίζεται με τη φυσική και ψυχολογική του κατάσταση, όπως για παράδειγμα φόβο, πείνα, κτλ, και περιλαμβάνει την ‘πρώτη ομιλία’ του στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του.

Τα μωρά που κλαίνε αναπτύσσουν υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης και κορτιζόλης όταν το κλάμα τους δεν βρίσκει άμεση ανταπόκριση. Η παρουσία τέτοιων ορμονών μπορεί να φανεί τοξική για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο τους και είναι πιθανό να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη, εκφυλισμό νεύρων και διαταραχές άγχους. Αυτά είναι συμπτώματα που μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνική συμπεριφορά στο μέλλον.

Η ανταπόκριση του γονέα στο ‘σύνθημα’ του μωρού αποτελεί την πιο σημαντική επίδραση στην πνευματική ανάπτυξή του.

Είναι πολύ δύσκολο για τους γονείς να ανταποκριθούν έγκαιρα και σωστά στις ανάγκες του μωρού. Να σημειωθεί πως ο αριθμός των νέων ή ακόμη και των εφήβων γονέων που χρειάζονται καθοδήγηση και υποστήριξη αυξάνεται κάθε χρόνο.

Περίπου 16 εκατομμύρια κορίτσια, ηλικίας 15 έως 19 ετών, και 2,5 εκατομμύρια κορίτσια, ηλικίας κάτω των 16 ετών, γεννούν, κάθε χρόνο, μόνο σε αναπτυσσόμενες περιοχές, ενώ οι περισσότεροι νέοι γονείς (65%) δεν έχουν εκπαίδευση πέραν του γυμνασίου, ή ζουν σε νοικοκυριά με εισόδημα πολύ χαμηλότερο του ορίου της φτώχειας.

Στόχος της iCry2Talk είναι να γεφυρωθεί το κενό που υπάρχει στην επικοινωνία μεταξύ των γονέων και του μωρού τους, παρέχοντας μέσω της εφαρμογής σημαντική και αξιόπιστη ανατραφοδότηση σχετικά με τις ανάγκες του. 

Οι δημιουργοί της εφαρμογής εκτιμούν ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους νέους και άπειρους γονείς, που θα έχουν στη διάθεσή τους ένα αντικειμενικό εργαλείο για την αναγνώριση της αιτίας του κλάματος και δεν θα βασίζονται αποκλειστικά στο ένστικτο και τη διαίσθησή τους, επιτυγχάνοντας έτσι να του παράσχουν άμεση και την κατάλληλη φροντίδα για τις ανάγκες του.

Παράλληλα, επιδιώκουν τη δημιουργία μιας κοινότητας γονέων, γιατρών και ειδικών στον χώρο, ώστε να προωθηθεί η ουσιαστική αλληλεπίδραση μεταξύ τους και την ανταλλαγή γνώσης, σε μια προσπάθεια υποστήριξης της διαδικασίας συλλογής δειγμάτων κλάματος από την Ομάδα ανάπτυξης του iCry2Talk.

Η εφαρμογή προκρίθηκε για να παρουσιαστεί στον Παγκόσμιο Τελικό του διαγωνισμού της Microsoft «Imagine Cup 2018», που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου, στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Το Imagine Cup αποτελεί τα τελευταία 16 χρόνια τον μεγαλύτερο διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας, καθώς ενθαρρύνει χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο να συνεργαστούν και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, με σκοπό να δημιουργήσουν τις δικές τους καινοτομίες.

Η Ομάδα iCry2Talk του ΑΠΘ συστάθηκε στα τέλη του 2017 και αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές του ΤΗΜΜΥ Ανδρέα Λουτζίδη, Αναστασία Ντράχα και Ιάσονα Χατζηκώστα και τον καθηγητή Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη. Αφού κέρδισε την πρώτη θέση στον περιφερειακό διαγωνισμό της Microsoft Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου, η Ομάδα διαγωνίστηκε στη συνέχεια με τις νικήτριες ομάδες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης και συγκαταλέγεται στις τέσσερις αυτού του σταδίου που προκρίθηκαν στον Παγκόσμιο Τελικό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ομάδα του ΑΠΘ διακρίνεται στον διαγωνισμό της Microsoft «Imagine Cup». Συγκεκριμένα, ομάδες του ΑΠΘ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, έχουν διακριθεί στον διαγωνισμό άλλες επτά φορές στο παρελθόν: το 2004, το 2005, το 2007, το 2011, το 2012, το 2015 και το 2016, καταλαμβάνοντας κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των ημιτελικών και τελικών του διαγωνισμού.

 

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΜΜΜ: Ποια μέσα τραβούν χειρόφρενο την Τετάρτη 17/4!

ΣΤΥΛ

Pearls & Bubbles: Τα κοσμήματα με τα οποία θα κάνεις serve καθημερινά, αλλά και bridal looks!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET